receptyliteraturapotravinydiskuzezpět na úvodkde se najístkde nakoupitvegetarian.cz
vegetarian.cz
Zpět na recepty

Knedlíčková polévka

Kulajda

Hnědá zelná polévka

Se žampiony a špenátovými nudlemi

Zimní polévka

Polévka z červené čočky

Polévka z červené řepy s misem.

Kysaná polévka s pohankou

Růžodolská žampiónová polévka

Polévka se slanou palačinkou

Žampionová s ovesnými vločkami

Zimní mangoldová polévka

Zelná polévka s tandoori

Brokolicová polévka

Čočkosová polévka


POLÉVKY

Nudličková polévka

V hrnci osmahneme na sucho 3 lžíce celozrnné mouky, až pěkně voní. Zalijeme 1l vody .Uvedeme do varu a přidáme nakrájenou zeleninu:pórek, květák, petržel i s natí, mrkev ap.. Krátce povaříme , přidáme jemné bezvaječné těstoviny a ještě mírně povaříme. Před podáváním přidáme 2 lžíce Tebi , lžičku oleje lisovaného za studena a zelené pokrájené natě.


Vegetariánský boršč

250 g zelí, 1 mrkev, 1 petržel, 1 cibule, 1 červená řepa, 1/2 celeru, 200 ml kysané smetany, 800 ml vody, ovesné vločky, olej, sůl.

Na hrubém struhadle nastrouháme mrkev, celer a petržel, cibuli nakrájíme a vše podusíme pod pokličkou na lžíci vody a oleje. Přidáme nastrouhané hlávkové zelí, vodu a vaříme do měkka. V troubě upečeme neloupanou červenou řepu, oloupeme ji, nakrájíme na nudličky a přidáme do polévky. Zahustíme rozmixovanými vločkami, stáhneme z ohně a vmícháme kysanou smetanu. Hotovou polévku zjemníme několika lžičkami oleje.


Zeleninová polévka

cibule, mrkev, celer, petržel, růžičková kapusta, hrst sojového granulátu, sůl, mleté nové koření.

Na másle zpěníme cibuli, osmahneme nakrájenou zeleninu, granulát, osolíme, přidáme nové koření, zalijeme vodou a vaříme. Když je zelenina měkká, přidáme do polévky nudle nebo vařenou rýži a dochutíme.


Jáhlová polévka

1/4 kg zelí, 100 g jáhel, 1 mrkev, 2 bobkové listy, 2 lžíce oleje, 1 l vody, sůl, 1/2 čl tymiánu.

Cibuli osmahneme na oleji, přidáme nakrájené zelí a mrkev, dolijeme vodou a podusíme. Jáhly na sucho opražíme ( cca 10 minut ), a přidáme do polévky. Vaříme asi 35 minut.


Mrkvová polévka

2 cibule, 5 větších mrkví, 1 pl oleje, voda, sůl, petržel, bazalka.

Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme mrkev nakrájenou na kolečka, Zalijeme vodou a uvaříme. Po dovaření rozmixujeme, ochutíme bazalkou a petrželkou.


Vegetariánská "dršťková"

500 g hlívy ústřičné, 50 g másla, česnek, 1 pl mouky, 1 pl rostlinného tuku, pepř, majoránka, paprika, sůl.

Hlívu nakrájíme na nudličky a podusíme na části tuku. Poté ji přendáme do hrnce s vařící osolenou vodou, přidáme česnek utřený se solí a pepřem, zahustíme jíškou, připravenou ze zbytku tuku a mouky. Hotovou polévku okořeníme majoránkou a paprikou zpěněnou na tuku. Podle potřeby přisolíme.


Krémová žampionová polévka

500 g žampionů, 1 cibule, 1 pl hladké mouky, 2 pl másla, 750 ml zeleninového vývaru, 2 pl citronové šťávy, 100 ml smetany na šlehání, sůl, pepř, muškátový oříšek, pažitka nedo petržel.

Nakrájíme očištěné žampiony na tenké plátky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno. Rozehřejeme 1 lžíci másla na kterém podusíme 1/4 hub. Osolíme, opepříme. Na zbylém másle necháme zesklovatět cibuli, zasypeme moukou a umícháme světlou jíšku. Zalijeme ji vývarem a krátce povaříme. Přidáme zbytek žampionů a povaříme asi 10 minut. Polévku roymixujeme, osolíme, okořeníme a ochutíme citronovou šťávou. Před podáváním ozdobíme pažitkou nebo petrželkou, dušenými houbami a ušlehanou smetanou.


Polévka ( dál ) z červené čočky

100 g červené čočky, 1,5 l vody, 1 pl másla ( ghí ), na špičku nože asafoetidy nebo 5 stroužků česneku, sůl, 1 čl kurkumy, 1 čl garam masaly, 1 čl sladké papriky, špetka pepře, 2 rajčata, lístky čerstvého koriandru.

Čočku uvaříme v troše vody do měkkaa rozšleháme metlou, dolijeme vodou a vaříme. V polorozpáleném másle osmahneme česnek nebo asafoetidu, přidáme kurkumu, sladkou papriku, pepř, garam masalu, nakrájená rajčata a lístky koriandru. Vše promícháme, vlijeme do polévky, osolíme a ještě chvíli povaříme.


Luštěninová polévka - dál

150 g namočeného munga, 1,3 l vody, 100 - 200 g mrkve, 1 čl kurkumy, 1/2 čl zázvoru, 1 čl soli.

Mungo uvaříme společně s kořením až je luštěnina měkká. Poté připravíme koření: 2 pl másla ( ghí ), na špičku nože asafoetidy, 1 a 1/2 čl kumínu, 1 čl černého pepře, špetka skořice. Na másle nejprve krátce usmažíme kumín a pridáme na několik vteřin ostatní umleté koření, zalijeme trochou vody, vlijeme do polévky a zamícháme. Dochutíme listy koriandru nebo zelenou petrželí.


Mung dál

1 l vody, 200 g zeleniny ( brokolice, mrkev, fazolky, ... ), 90 g namočeného munga, 1 čl kmínu, špetka zázvoru, 1 čl kurkumy, špetka skořice a kari, 1 pl tuku - máslo, olej nebo ghí.

Rozehřejeme tuk, vmícháme kmín a postupně všechna koření, která si dopředu umeleme, poté přidáme nakrájenou zeleninu, krátce smažíme. Přidáme mungo, zalijeme vodou, osolíme a vaříme do měkka. Dochutíme citronovou šťávou a naťovou zeleninou.


Krémová polévka s dýní a dálem

150 g půleného hrachu ( hrách namočíme na 3 hodiny do teplé vody a osušíme ), 150 g dýně, 1,5 l vody, koření: 1 čl zázvoru, 1 čl zeleného chilli, 3 čl citronové šťávy, bobkový list, 1 čl kurkumy, 2 čl másla ( ghí ).

Nejlépe těžké pánve dáme vařit vodu spolu s oloupanou dýní nakrájenou na kostičky, hrachem, kořením a máslem. Za mírné teploty vaříme pod pokličkou až se hrách úplně rozvaří - asi 1 hodinu. Vyjmeme z polévky bobkový list, pokud je to nutné rozšleháme metlou. Na 1 pl tuku osmažíme kumín, černé hořčičné semeno, chilli, a cukr - vše přidáváme rychle za sebou. Mícháme dokud cukr nezkaramelizuje a barva nebude červenohnědá. Přidáme asafoetidu, čerstvou nať a vmícháme do polévky. Po chvíli, až vzájemně prostoupí jednotlivé chutě podáváme.


Cizrnová polévka s jogurtem

1 l vody, 0,5 l jogurtu, 70 - 100 g cizrnové mouky, 40 g namočeného munga, 1 pl oleje ( ghí ), 1 čl hořčičného seene, 1 čl kumínu, 1 čl kurkumy, 1 čl chilli nebo čerstvé chilli papričky, špetka asafoetidy, 3 čl soli.

Smícháme vodu s jogurtem a vmícháme cizrnovou mouku. Pomalu přivedeme k varu, za stálého míchání asi 30 min. povaříme a přidáme mungo. Na oleji lehce opražime hořčičné semeno, kumín, chilli a odstavíme, vmícháme ostatní koření, rychle přidáme do polévky a povaříme. Osolíme a dochutíme zelenou natí. Podáváme s rýží nebo nudlemi.


Polévka z červené řepy

1,5 l vody, 0,5 kg červ. řepy nakrájené na nudličky, 0,2 kg mrkve, 0,2 kg celeru, 2ks brambor na kostičky, 0,2 kg kapusty, 6 ks rajčat, 5 stroužků česneku, 1 ks cibule, 1 čl citronové šťávy (jablečného octa), 2 pl rostlinného oleje, 5 čl soli, 0,2 l kyselé smetany (dáme až na talíři).

Zeleninu uvaříme, osolíme a dochutíme.


Bramborová polévka (5 porcí)

1 pl oleje, 1/2 čl hořč. semínka, 1 čl kumínu, 2 bobkové listy, česnek, 1 čl kurkumy, 250 g brambor, 230 g mrkve, petržele, cukety, kedlubny, atd., 1,2 l vody, sůl, 60 g krupek č.10 (kukuřičné krupice, obyčejné krupice), jáhly, bezpluchý oves.


Boršč

0,3 kg červené řepy, 150 g mrkve, petřžele, celeru, pastyňáku, 100g zelí, kapusty, 100g brambor, cibule, 1,5 l vody, sůl. Koření (na ghí): 1/2 - 1 čl hořč. semínka, 1 - 2 čl kumínu, 1 čl koriandru, 2ks bobkového listu, 1 čl sladké papriky.

Zeleninu dáme vařit, osolíme a vaříme do měkka. Na tuku připravíme koření, přidáme do polívky a ještě 5 minut vaříme. Dochutíme majoránkou, kysanou smetanou nebo jogurtem, jablečným octem nebo citronem. Můžeme zvolit opačný postup, zeleninu připravit na koření, zalít vodou a vařit.


Dobrou chuť