receptyliteraturapotravinydiskuzezpět na úvodkde se najístkde nakoupitvegetarian.cz
vegetarian.cz

Zpět na recepty

Mřížkový koláč

Narozeninový dort

Oříškové palačinky

Bramborový koláč s jablky

Buchta ze sojové kyšky

Bezvaječná žemlovka s mandlemi

Oříškový dort s čokoládovou polevou


           Buchty









TVAROHOVÝ KOLÁČ ANIČKY ŠAUŠOVEJ

Cesto: 45 Dg hladkej múky, 20 Dg kryštálového cukru, 1 maslo, 1 malý biely jogurt, prášok do pečiva, štipka soli. Plnka: 1/2 kg osladeného mäkkého tvarohu, sladký a hustý vanilkový krém z 3/4 l mlieka, 10 Dg hrozienok, 10 Dg kokosovej múčky. (Tvaroh a krém osladíme podľa chuti kryštálovým cukrom). Vanilkový cukor na posypanie a maslo na potretie plechu a koláča.

Postup: Zamiesime cesto a rozdelíme ho na 2 diely. Oba vyvaľkáme na veľkosť plechu na pečenie. Ten vymastíme maslom a pomocou valčeka naň preložíme prvý plát cesta. Naň dáme najprv tvarohovú plnku s hrozienkami. Na túto plnku natrieme vanilkový krém, ktorý posypeme strúhaným kokosom. Pomocou valčeka prekryjeme druhým plátom cesta. Povrch koláča potrieme maslom a popicháme vidličkou (až po plech). Koláč pečieme v predhriatej rúre na strednom stupni. Po upečení znova potrieme maslom a necháme vychladnúť. Pokrajame a posypeme vanilkovým cukrom. Do kolaca mozno davat aj ine plnky podla chuti. Dobrú chuť!


Buchta z kyselého mléka

3 skleničky kyselého mléka, 3 skleničky hrubé mouky, 3 skleničky moučk. cukru, 3/4 skleničky oleje, 1 lžíce kakaa, 1 lžička sody , hrst rozinek a sekaných oříšků.

Cukr, mouku, kakao, rozinky, oříšky a sodu promícháme, přidáme mléko a olej, znovu promícháme, nalijeme na pekáč se zvýšenými okraji. Pečeme při 180°C.


Išlské dortíčky

21 dkg hladké mouky, 2 dkg kakaa, 7 dkg cukru, 4 dkg rozemletých mandlí, 14 dkg másla, 1 vanilkový cukr, 1/2 lžičky citrónové kůry, 1/2 lžičky skořice.

Vše zpracujeme na vále v hladké těsto. Vyválíme 1/2 centimetrový plát a vykrajujeme kolečka, která přendáme na plech a upečeme při 160°C. Po zchladnutí plníme krémem.


Kolečka s marmeládou

30 dkg hladké mouky, 20 dkg solamylu, 28 dkg másla , 20 dkgcukru, 1/2 lžičky prášku do pečiva, 1/2lžičky citrónové kůry, 1/2 lžičky citrónové šťávy, mléko (voda) dle potřeby.

Mouku, solamyl, cukr, prášek do pečiva a citr.kůru promícháme. Přidáme rozpuštěné máslo a citronovou šťávu. Propracujeme a po troškách přidáváme mléko,až je těsto hladké. Necháme 1/2 hodiny odpočinout v ledničce. Poté rozválíme a vykrajujeme kolečka. Pečeme při 160°C.Vychladlé slepujeme pikantní marmeládou.


Makovec

15 dkg polohrubé mouky, 15 dkg cukru, 15 dkg mletého máku, 1/2 lžičky skořice, 1 prášek do pečiva.

Vše promícháme a přidáme 1/4 litru mléka v kterém jsme rozmíchali 1lžíci marmelády. Nalijeme do formy a pečeme při 180°C.


Oříškové rohlíčky

30 dkg hladké mouky ,(nebo na půl celozrnné a hladké), 4 dkg práškového cukru, 10 dkg mletých oříšků, 1 vanilkový cukr.

Vše na vále promícháme. Přidáme 20 dkg změklého tuku a vypracujeme těsto.Tvarujeme rohlíčky, které pečeme při 160°C. Upečené obalujeme v cukru.


Plněné rohlíčky

1/2 kg hladké mouky, 1 máslo, 1 šlehačka.

Na vál prosijeme mouku, přidáme rozpuštěné máslo a šlehačku. Zpracujeme v hladké těsto a rozdělíme na 10 dílů. Každý díl vyválíme na kolo, které rozdělíme na 6 trojúhelníků a poklademe náplní. Stočíme směrem ke středu a přeneseme na plech. Pečeme při 180

Náplň: maková mák pomeleme přidáme rozinky a trochu mléka,krátce povaříme. Po zchladnutí použijeme

Tvarohová k tvarohu přidáme 2lžíce vody, nebo mléka,trochu rozinek a promícháme.

Povidlová použijeme povidla, nebo jakoukoli marmeládu.


Třené rohlíčky strojkem

75 dkg hladké mouky, 22 dkg prášk.cukru, 55 dkg másla, 1 vanilkový cukr, 1/2 lžičky citr. kůry.

Vše promícháme. Přidáme 55 dkg rozpuštěného másla a mléko, nebo vodu dle potřeby. Po zpracování uložíme těsto na 1/2 hodiny do ledničky. Přes strojek vytlačujeme různé tvary. Pečeme při 160°C.


Laskonky

25 dkg hladké mouky, 20 dkg práškového cukru, 15 dkg kokosu, 25 dkg másla.

Na vále vše zpracujeme v hladké těsto, rozválíme a vykrajujeme oválky, pečeme při 160 °C . Slepujeme krémem.


Krém

Plechovku Salka vaříme ve vodě 2 hodiny.Necháme zchladnout a pak otevřeme.Přendáme do šlehače a postupně zašleháme tolik másla, až vznikne hladký krém.

ČÁST2


Jablková buchta s tvarohem

2 hrnky polohrubé mouky, (nebo 1/2 polohrubé a 1/2 celozrnné), 2 lžíce sójové mouky, 1/2 prášku do pečiva, 13 lžic oleje, 2 lžíce medu, 2 lžíce jogurtu.

Vše smícháme a vypracujeme těsto. Rozdělíme na 2 díly a z obou vyválíme stejně velké pláty asi 1/2 cm tlusté. Jeden z plátů přeneseme na tukem vymazaný plech. Potřeme tvarohem, do kterého jsme přidali 1 lžíci zavařeniny a 1 lžíci medu. Na tvaroh navršíme jablka a vše přikryjeme druhým plátem.Vnitřní okraj jednoho plátu potřeme vodou a přitiskneme k vnitřnímu okraji druhému plátu.Pečeme při 180°C. Během pečení potíráme mlékem nebo vodou.


Mrkvová buchta bábovka

30 dkg hrubé mouky, 2 lžíce sójové mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, 1O dkg cukru, 1 vanilkový cukr, hrst rozinek, 20 dkg najemno nastrouhané mrkve.

Vše nasypeme do mísy a promícháme. Přidáme 8 dkg rozehřátého másla, 2 dcl. mléka. Znovu promícháme, nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Pečeme při 180°C.


Amarantové sušenky

1 máslo, 1 TOFU obyčejné, 1 TOFU uzené, 1 kostka měkkého sýra, 8 lžic amarantové mouky, 1 lžíce pšeničných klíčků, 2 lžíce sojové mouky, 2 lžíce mletých semen slunečnice a dýně, 4 lžíce pohankové mouky, 10 lžic celozrnné mouky, 20 lžic hladké mouky, špetka soli nebo sójové omáčky, 1 prášek do pečiva, bylinky (podle toho co máme, bazalku a pod.),

čerstvé nakrájíme na jemno, sušené rozemneme v dlani, voda dle potřeby. Mouky, semena ,sůl, prášek do pečiva,bylinky a klíčky promícháme. Přidáme najemno nastrouhané tofu a měkký sýr. Postupně zapracujeme rozehřáté máslo a vypracujeme těsto, které rozválíme na 1/2 cm plát. Vykrajujeme různé tvary. Pečeme na plechu při 160°C.


Melicharovi placky

1 kostka droždí, 1kg celozrnné mouky, 30 dkg ovesných vloček, 1 balíček rozinek, hrst mletých oříšků, nebo kokosu, 8 lžic oleje, hrst pšeničných klíčků, špetka soli, 2 lžíce medu, voda dle potřeby.

Vločky namočíme. Mouku se solí prosijeme do mísy, přidáme klíčky a utvoříme uprostřed důlek do kterého vlijeme 1/2 hrnečku vlažné vody s rozmíchaným medem, do vody rozdrobímedroždí a necháme vykynout. Po vykynutí přilijeme olej, slijeme vločky, vodu uschováme. Vmícháme vločky a vše promícháme.Vodu z vloček postupně vmícháváme,až vypracujeme těsto..Zapracujeme rozinky a oříšky, nebo kokos. Necháme na teplém místě vykynout. Po vykynutí tvoříme placičky, které pečeme při 180°C na pomazaném plechu.


Marcipán

55 dkg sušeného mléka , 100 dkg cukru moučka, 3 lžíce oleje, 3 lžíce medu, 1 balíček vanilky, 3 dkg másla, voda dle potřeby (velmi málo).

Vše smícháme a propracujeme.


Kokosky

(251 kusů) 2,60 kg oloupaných banánů, 2,60 kg kokosu, 1,50 kg cukru moučka, 1826 čajových lžiček mletého kardamonu, kokos na obalení.

ČÁST2


Ovocný jogurtový koláč

200 ml. přírodního cukru, 500 ml.polohrubé mouky, 200 ml. hrubé sójové mouky, 1 prášek do pečiva, 2 bílé jogurty.

Všechny suroviny smícháme a vlijeme na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech. Poklademe jakýmkoli ovocem a posypeme drobenkou. Pečeme při 180°C 2030 min. Drobenka promneme 2 lžíce másla, 1/2 hrnku hrubé mouky a 2 lžíce moučkového cukru.


Jablkovec45 dkg polohrubé mouky, 45 dkg strouhaných jablek, 12 dkg rozpuštěného másla, 30 dkg cukru, 1 a 1/2 prášku do pečiva, 1 sklenka mléka, 2 polévkové lžíce kakaa.

část

Mouku, cukr, prášek do pečiva a kakao smícháme. Přidáme máslo, jablka a opět promícháme. Podle potřeby vmícháme mléko. Pečeme při 180°C na vymazaném a moukou vysypaném plechu.


Tvarohový štrůdl

3/4 hrnku hladké mouky, 1/2 hrnku celozrnné mouky, 10 lžic oleje, 1 lžička prášku do pečiva, 1 kostka tvarohu ( 250 g ).

Suroviny na vále zpracujeme a necháme 1 hodinu v ledničce odpočinout. Vyválíme, posypeme strouhankou nebo opraženými vločkami, naskládáme jablka a posypeme skořicí a cukrem. Stočíme a položíme na tukem vymazaný plech. Pečeme při 180°C. Při pečení potíráme mlékem.


Jablkový závin

1/2 hrnku celozrné mouky, 1/2 hrnku hladké mouky, 1 rovná lžíce sójové mouky, 1 lžička Umeocta nebo octa, špetka soli ( při použití Umeocta sůl nepoužíváme ), 1 lžíce oleje, vlažná voda dle potřeby.

Mouky a sůl promícháme, přilijeme ocet a olej. Postupně zapracováváme takové množství vody až vznikne hladké těsto. Nahřejeme hrnec a hotové těsto jím na 1/2 hodiny přikryjeme. Po odležení tence vyválíme, potřeme rozpuštěným máslem, posypeme strouhankou s kokosem a navršíme jablka. Posypeme skořicí a cukrem, stočíme, potřeme máslem a pečeme v předehřáté troubě při 180°C.


Odpalované celozrnné těsto

320 g mouky (celozrnná a hrubá), 0,6 l vody, sůl, 2 lžíce oleje.

Do hrnce nalijeme vodu, uvedeme do varu, přidáme sůl a olej. Do vroucí vody za rychlého míchání vsypeme mouku, po zhoustnutí sejmeme z ohně. Těsto necháme za občasného míchání zchladnout. Vál poprášíme krupičkou nebo hrubou moukou a vyklopíme na něj vychladlé těsto. Můžeme přidat hrst mišutky nebo sušené obilné klíčky a vypracujeme. Z tohoto základu připravujeme ovocné či plněné knedlíky, šišky.


Jáhlové kuličky

Do misky dáme jáhlovou hmotu , přidáme kokos, nasekané ořechy, mandle, pokrájené rozinky, popřípadně jiné sušené, či kandované ovoce. Přidáme kousek másla a cukr. Pokud je hmota řídká přidáme strouhanku. Vypracujeme. Rozdělíme na dva díly, do jednoho dílu přidáme karob, nebo kakao , znovu propracujeme. Tvoříme kuličky , obalujeme v kokosu. Kuličky zchladíme v ledničce. Do kuliček můžeme dát celé mandle, ořechy ap..

ČÁST2


Mrkvánky

45 dkg hrubé mouky, 25 dkg Hery, 20 dkg strouhané mrkve, 1 celý prášek do pečiva

Vypracujeme těsto, vyválíme, nakrájíme obdélníčky, naplníme kyselou marmeládou. Pečeme do zlatova.


Reveňový koláč

Půl sáčku ovesných vloček umeleme a smícháme v míse se zbylým půl sáčkem vloček. Přidáme 2 3 lžíce sojové mouky, 1 2 lžíce oleje, špetku soli, l lžíci medu a doplníme vodou na těsto, které ani neteče ani není tuhé. Rozetřeme stěrkou na plech vymazaný a vysypaný sojovou moukou hrubou. Reveň očistíme, nakrájíme na špalíčky asi l cm dlouhé a syrovou obalíme ve 2 3 lžících medu.Rozložíme na těsto a posypeme drobenkou: půl hrnku sojové mouky, l lžíce oleje, l lžička medu vše promnout. Pečeme v troubě 15 20 minut.

.


Jablečné čatní mixované

4 velká jablka, 4 pl citronové šťávy, 4 pl práškového cukru, , 3 pl kysané smetany (jogurtu). V mixeru rozšleháme citronovou šťávu s cukrem, přidáme kousky oloupaných a nakrájených jablek, nakonec smetanu nebo jogurt.

.


Štrůdl

0,5 kg hladké mouky, 50 g másla, 1 pl jablečného octa (lze vynechat), 0,5 čl soli, studená voda.

Do mouky vetřeme dlaněmi máslo, přidáme sůl, ocet a pomalu naléváme vodu. Zpracujeme hladké těsto, které dáme vychladit. Poté ho vyválíme.


Jablkový dezert z pšenice

4 střední jablka, 70 g cukru, 100 g pšenice. Pšenici nejprve umeleme a na 1/2 hodiny ji namočíme do 380 ml studené vody.Jablka zbavíme jádřinců (neloupeme) a rozkrájíme na menší kostky.

Ve 250 ml vody rozvaříme cukr, poté přidáme jablka a následně vaříme 8 min.. Pak vmícháme namočenou pšenici (trhanku) a vaříme 1520 min.. Jeli hustá, přidáme vodu. Necháme kaši vychladnout a pak ji rozmixujeme. Kaši vlejeme do dezertních misek a necháme ztuhnout v chladu. Celé ozdobíme rozšlehaným ochuceným tvarohem..


Jáhly se skořicí nebo vanilkou

1 dl sladké smetany, 100 g jáhel.

Jáhly vaříme 2 hodiny a poté je propereme ve studené vodě. Rozkrájená jablka uvaříme ve 120 ml vody s cukrem, vanilkou a skořicí. Přidáme kmín, namočené jáhly a vše 10 minut vaříme pod pokličkou. Poté vypneme a necháme ještě 20 minut pod pokličkou dojít. Když je kaše vlažná jemně ji rozmixujeme v elektr. mixeru a vmícháme sladkou smetanu. Vše dáme do misek a necháme vychladit. Zdobíme tvarohovým krémem a piškoty.