Zpět na recepty Zpět na buchty |
Oříškový dort s čokoládovou polevou Potřebujeme: 250g mletých lískových (vlašských) ořechů 10 kapek mandlového (nebo např. pomerančového …) aroma 1 špetka soli 150 - 200 g ovocného cukru 300g špaldové nebo polohrubé mouky 1 balíček prášku do pečiva 125 ml sojového mléka 125 ml silnější kávy (lze použít obilnou) mandle, jahody, marmeláda hotová tmavá poleva (lze koupit bez živočišných složek) hotová světlá poleva (lze koupit bez živočišných složek) smetana sojová (Hole…) Příprava: Mleté lískové ořechy pokapeme mandlovou esencí, přidáme špetku soli, cukr, mouku, prášek do pečiva, sojové mléko a kávu. Vypracujeme těsto - podle potřeby můžeme ještě přidat sojové mléko. Předehřejeme troubu na 200 stupňů, těstem naplníme margarínem vymazanou a moukou vysypanou formu a pečeme asi 40 minut. Dort je hotový v okamžiku, kdy nám na špejli zapíchnuté do těsta neulpívají žádné zbytky. Po upečení necháme dort vychladnout. Mezitím si připravíme polevy. Jak dál: Vychladnutý vyklopený dort středem rozdělíme a vymažeme světlou polevou. Vymažeme marmeládou a podle chuti posypeme mandlemi a opět opatrně přiklopíme druhou polovinou dortu. Celý korpus potom podle fantazie poléváme tmavou a posléze světlou polevou (až je tmavá poleva ztuhlá). Dort nakonec posázíme jahodami či jiným ovocem a můžeme dozdobit sojovou smetanou. zaslala Olga |