(Informace pro spotřebitele, obchodníka, zpracovatele i pro producenta.)
Přídatné látky ...
část 10. - poslední
* Přídatné látky, pomocné látky a suroviny zemědělského původu, nepocházející z ekologického zemědělství nebo z přechodného období, které mohou být použity pro výrobu biopotravin:
A . Složky nezemědělského původu
A. 1. Přídatné látky a pomocné látky
E 170 Uhličitany vápenaté - všechny povolené operace s výjimkou barvení
E 220 Oxid siřičitý (pouze pro víno)
E 270 Kyselina mléčná
E 290 Oxid uhličitý
E 296 Kyselina jablečná
E 300 Kyselina askorbová
E 306 Přírodní extrakt s vysokým obsahem tokoferolů - antioxidanty do tuků a olejů
E 322 Lecitiny
E 330 Kyselina citrónová
E 333 Citran vápenatý
E 334 Kyselina vinná (L(+)-)
E 335 Vinan sodný
E 336 Vinan draselný
E 341 Dihydrogenfosforečnan vápenatý - kypřící prostředky do samokypřících mouk
E 400 Kyselina alginová
E 401 Alginát sodný
E 402 Alginát draselný
E 406 Agar
E 407 Karagenan
E 410 Karubin ( moučka ze svatojánského chleba)
E 412 Guma guar
E 413 Tragant
E 414 Arabská guma
E 415 Xanthan
E 416 Guma karaya
E 422 Glycerol - rostlinné extrakty
E 440 Pektiny
E 500 Uhličitany sodné
E 501 Uhličitany draselné
E 503 Uhličitany amonné
E 504 Uhličitany hořečnaté
E 516 Síran vápenatý - nosič
E 524 Hydroxid sodný - k ošetření povrchu louhovaného pečiva
E 938 Argon
E 941 Dusík
E 948 Kyslík
E 509 Chlorid vápenatý - prostředek pro koagulaci
E 170 Uhličitan vápenatý
E 526 Hydroxid vápenatý
E 516 Síran vápenatý - prostředek pro koagulaci
E 511 Chlorid hořečnatý - prostředek pro koagulaci
E 501 Uhličitan draselný - při sušení hroznů
E 500 Uhličitan sodný - při výrobě cukru
E 330 Kyselina citrónová - při výrobě oleje a hydrolýze škrobů
E 524 Hydroxid sodný - při výrobě cukru, při výrobě oleje ze semene řepky olejné
E 513 Kyselina sírová - při výrobě cukru
E 405 Propan-1,2 diol - při výrobě cukru v procesu krystalizace E 290 Oxid uhličitý
E 941 Dusík
Etanol - rozpouštědlo
Kyselina tříselná - při filtraci
Albumin z vaječného bílku
Kasein
Želatina
Rostlinné oleje - jako mazadla, prostředky k oddělení komponent a proti tvoření pěny
E 551 Gel nebo koloidní roztok oxidu křemičitého
E 153 Medicinální uhlí
E 553B Talek (prostý azbestu) (synonymum mastek)
E 558 Bentonit
E 559 Křemičitan hlinitý (kaolin)
Křemelina
Perlit
Rýžová moučka
E 901 Včelí vosk
E 903 Karnaubský vosk
A. 2. Látky určené k aromatizaci potravin
Látky získané fyzikálními procesy, například destilací a extrakcí rozpouštědly, enzymovými nebo mikrobiálními postupy ze surovin rostlinného nebo živočišného původu jako takových nebo upravených pro lidskou spotřebu postupy určenými k přípravě potravin (přírodní aromatické látky).
A. 3.
Pitná voda
A. 4. Soli
Soli (hlavní složka chlorid sodný nebo draselný) obvykle používané při zpracování potravin.
A. 5. Mikroorganizmy a enzymy
Kultury mikroorganizmů a enzymů běžně používané v potravinářské výrobě s výjimkou geneticky modifikovaných organismů (např. droždí, mlékárenské kultury, syřidla).
Další informace naleznete v zákoně o ekologickém zemědělství 242/2000 sb. ze dne 29.6.2000
Použitá literatura
1. Ing. Michal Burian: Biopotraviny ze všech stran. PROFIT, Praha 1993
2. Zákon č. 242/2000 Sb. ze dne 29. června 2000, o ekologickém zemědělství a o změně zákona č. 368/1992 Sb., o správních poplatcích ve znění pozdějších předpisů.
3. Vyhláška Ministerstva zemědělství ze dne 23. ledna 2001, kterou se provádí zákon č. 242/2000 Sb., o ekologickém zemědělství a o změně zákona č. 368/1992 Sb., o správních poplatcích ve znění pozdějších předpisů.
4. Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích.