receptyliteraturapotravinydiskuzezpět na úvodkde se najístkde nakoupitvegetarian.cz
vegetarian.cz
Zpět na recepty

Výživný koktejl

Zelený čaj

Zázvorový čaj

Mléčný koktejl z javorového sirupu


NÁPOJE

Indický bílý čaj

1,5 l vody, 0,5 l mléka, 2 lžičky zeleného nebo černého čaje, 10 ks hřebíčků, 2 ks nového koření, 1/2 čajové lžičky zázvoru, 2 bobkové listy, 1/2 čajové lžičky kardamomu nebo skořice nebo badyánu, lze přidat fenykl nebo vanilku, cukr

Do vroucí vody vhodíme koření a necháme 10 minut vařit, pak vhodíme hrst zeleného nebo černého čaje a vlijeme mléko. Necháme 3x vzkypět a slijeme. Sladíme přírodním cukrem nebo schládlejší medem. Med nesmí přejít vyšší teplotou než 40 stupňů. Mléka může být méně, můžeme použít i sušené nebo např. sojové nebo nakonec vlít studené.

Jogurtový nápoj

20 - 30 listů máty peprné (nejlépe čerstvé), 1/2 l domácího jogurtu, cukr podle chuti, led Společně rozmixujeme mátu, jogurt, cukr i led. Pro zpestření můžeme použít i nejrůznější druhy ovoce. Podáváme vychlazené.

Přírodní lassí

2 díly vody, 1 díl jogurtu, 1 lžička růžové vody na 1 lžičku lassí To vše smícháme a podáváme vychlazené.

Kefír s kmínem

Kefír, špetka soli, kmín

Kmín opražíme až je z jedné strany tmavý, vychlazený jej rozdrtíme a spolu se solí vmícháme do kefíru. Tento nápoj podporuje trávení, ale přináší pocit ospalosti. Proto jej nikdy nepijte před prací nebo jinou činností, která vyžaduje soustředění.

Ovocný koktejl

Mléko, sladké ovoce (banány, jablka, ...), rozinky, oříšky nebo mandle, cukrkandl (Kandys)

Rozmixujeme nebo najemno nastrouháme ovoce. Mléko přivedeme do varu a přidáme do něj najemno nastrouhané oříšku nebo mandle a rozinky (ty opereme). Pak přidáme v hmoždíři najemno roztlučený cukrkandl a odstavíme. Pokud chceme dosáhnout rozmanitých barev, použijeme vhodné druhy ovoce (borůvky, ostružiny, maliny, jahody...). Sklenici do 3/4 naplníme sladkým mlékem a zbytek doplníme ovocem. Nakonec můžeme přidat několik kapek růžové vody nebo jiné přírodní esence.

Mléčný šerbet

Sirup, mléko, smetana, led, sušené ovoce, růžová voda nebo jiná přírodní esence

Do zásoby si můžeme připravit sirup, vhodný k přípravě mléčného šerbetu. Těsně před sundáním sirupu z ohně přidáme růžovou vodu. Sirup nalijeme do sklenic a uzavřeme, vydrží tak poměrně dlouhou dobu.

Do vychladlého svařeného mléka přidáme 1 - 2 lžíce sirupu s esencí, kostky ledu, sušené ovoce a podáváme. Barvu i chuť můžeme obměňovat přidáváním různých druhů esencí do sirupu. Nejběžněji používané esence jsou: růžová voda, kévda, khaskhas, jasmín a mogra.

Zeleninová šťáva

Mrkev nebo jiná zelenina, kostky ledu, černá sůl

Zeleninu očistíme, nakrájíme na drobné kousky a vylisujeme z ní šťávu. Nepřidáváme žádné koření. Podáváme vychlazené. Zeleninová šťáva je ochlazující. Jestliže chceme změnit její chuť, můžeme přidat trochu černé soli.

Sikandží (citrónová šťáva)

2 dl vody, šťáva z 1 citrónu, černá nebo mořská sůl, černý pepř

V důsledku špatné kombinace jídel dochází k pálení žáhy. Jako lék, ale i jako letní nápoj je výborné sikandží. Smícháme vodu s citrónovou šťávou, přidáme špetku černé nebo mořské soli a mletého černého pepře. Je dobré se vyhnout přidávání cukru, který ničí výborné zdravotní účinky šťávy.

Tibetský koktejl

Zakázaná a tajuplná země Tibet, nazývaná též "Střecha světa", je známá svými starobylými kláštery a jejich mladistvě vyhlížejícími lámy. Svatí mužové zde často dosahují více než sta let produktivního a mladistvého života.

Vezmeme celý nerozdrcený hřebíček. Vybereme asi 4 kousky hřebíčku. Necháme ho vyloužit v šálku svařené vody nejdéle po dobu 5 minut. Dobře přecedíme. Poté pomalu srkáme, čímž dosáhneme celkového prohřátí.

Nápoj do horkých dnů

Vezmeme stejné množství semínek koriandru a kmínu, smícháme a umeleme. Prášek namočíme na 4 - 5 hodin do vody, vymačkáme a přefiltrujeme. Přidáme cukr a pijeme. Tento nápoj slouží k uhašení silného pocitu žízně a k odstranění pálivého pocitu na lýtkách a na dlaních, podpoří trávení. Navíc navrací původní konsistenci vodnaté stolice a také odstraňuje její nepěkný zápach.

Mandlový nápoj

Deset mandlí ponoříme na noc do vody, ráno sloupneme slupku. Mandle vhodíme do mixéru a zalijeme šálkem horkého mléka. Přidáme po špetce mletého kardamomu a čerstvě umletého černého pepře, dále přidáme lžičku medu. Mixujeme po dobu 5 minut ve vysokých otáčkách a pijeme. Tento nápoj napomáhá ke zlepšení paměti.