Zpět na recepty Zpět na napoje |
Zelený čaj "Čaj připrav z vody načerpané z hlubiny svého srdce, kde není možné dohlédnout na dno. Pak se čaj stane zážitkem." Japonský čajový Mistr Rikyu Nejlepší zárukou pro šálek dobrého čaje je radost z požitku; pak se srdce i cit automaticky ponoří do jeho přípravy a je to znát i na výsledku. Platí totiž, že chuť zeleného čaje je možné zvýšit až o jednu třídu, pokud se navzájem správně sladí jeho dávkování, teplota vody a doba louhování. Někdy dokonce úplně zmizí drsný nebo lehce nahořklý nádech v chuti některého čajového druhu, dodrží-li se určité pokyny. K zelenému čaji se musíme chovat jinak než k čaji černému. Látka obsažené v zeleném čaji mají totiž mnohem volnější chemickou vazbu a v horké vodě se rozpustí rychleji a beze zbytku. Proto se zelený čaj nemá louhovat příliš dlouho a je možné ho zalít i vodou o nižší teplotě. Tento jemnější přístup šetří jeho aromatické látky které při velmi vysokých teplotách snadno vyprchají. Neslazený zelený čaj je vhodným nápojem do horkých letních dnů. Zelený čaj elixír zdraví. |