receptyliteraturapotravinydiskuzezpět na úvodkde se najístkde nakoupitvegetarian.cz
vegetarian.cz
Zpět na recepty

Zpět na napoje


Zelený čaj

"Čaj připrav z vody načerpané z hlubiny svého srdce, kde není možné dohlédnout na dno. Pak se čaj stane zážitkem."

Japonský čajový Mistr Rikyu

Nejlepší zárukou pro šálek dobrého čaje je radost z požitku; pak se srdce i cit automaticky ponoří do jeho přípravy a je to znát i na výsledku.

Platí totiž, že chuť zeleného čaje je možné zvýšit až o jednu třídu, pokud se navzájem správně sladí jeho dávkování, teplota vody a doba louhování. Někdy dokonce úplně zmizí drsný nebo lehce nahořklý nádech v chuti některého čajového druhu, dodrží-li se určité pokyny.

K zelenému čaji se musíme chovat jinak než k čaji černému. Látka obsažené v zeleném čaji mají totiž mnohem volnější chemickou vazbu a v horké vodě se rozpustí rychleji a beze zbytku. Proto se zelený čaj nemá louhovat příliš dlouho a je možné ho zalít i vodou o nižší teplotě.

Tento jemnější přístup šetří jeho aromatické látky které při velmi vysokých teplotách snadno vyprchají.

Neslazený zelený čaj je vhodným nápojem do horkých letních dnů.

Zelený čaj elixír zdraví.