receptyliteraturapotravinydiskuzezpět na úvodkde se najístkde nakoupitvegetarian.cz
vegetarian.cz

Zpět na recepty

Pomazánka z lilku

Pomazánka z ředkve

0bilný tatarák

Křenová pomazánka z hrašky

Pomazánky


Sojová majonéza

40g sójového pudru, nebo sójové mouky hladké 100 g vody 2 čajové lžičky citrónové šťávy 300 g oleje ( podle chuti )

Sójovou mouku rozmícháme s vodou a za stálého míchání po-vaříme na hustou kaši. Do vychladlé kaše vmícháme citrónovou šťávu a začneme mixovat. Pomalu přikapáváme olej a stále mixujeme, až je majonéza hotová. Dochutíme dle libosti sójovou omáčkou, a pod. Zároveň mů-žeme majonézu použít jako základ na pomazánky .


POMAZÁNKA

60 g červené čočky

1 čl soli

1/4 l vody

200 - 250 ml oleje

Uvaříme hustou kaši z čočky a do vychlazené hmoty vmixujeme 200 - 250 ml oleje. Vznikne hustá majonéza jako základ pomazánek. Přidáme celer nebo mrkev (nebo obojí) na jemno nastrouhané, společně s kořením, které jsme připravili na oleji (1 čl černého hořčičného semínka, 1 čl kumínu, 1 čl koriandru, 1 čl sladké papriky). Vše promícháme, můžeme okyselit jablečným octem nebo citronem.


Sójová majonéza II (5 osob)

40 g sójové mouky (jemné nebo hrubé), horká voda, sůl, 50 ml oleje.

Mouku zalijeme horkou vodou, přidáme sůl a vaříme kaši. Necháme vychladit a v mixeru mixujeme s olejem, který postupně jemným proudem lijeme. Majonéza houstne a bělá. Ochucujeme dle svých představ. Majonézu používáme do salátů a pomazánek.


Ochucená majonéza z jáhel či krup

Hrnek zbylých vařených jahel či krup (z jahel je chutnější) rozmixujeme s pár zrnky hořčičného semínka a asi 1 až 2 lžícemi oleje. Můžeme trochu přisolit, opepřit, přidat asi 2 lžíce bílého jogurtu na okyselení či použít citrón, domácí kvašený ocet. Nadrobno nasekáme kvašenou zeleninu a smícháme. Lze přiředit vodou či studeným zeleninovým vývarem. Tuto majonézu můžeme použít do pomazánek, do salátů z obilnin, na zeleninu.


Drožďová pomazánka

Na cibulce zpěníme 10 dkg droždí, když začne vonět, přidáme l hrnek zbylé jáhlové kaše. Vše společně podusíme, přisolíme či přidáme l lžičku sojové omáčky, kečup, utřený česnek podle chuti. Nakonec vmícháme nasekané zelené natě. Po vychladnutí mažeme na chléb a sypeme strouhaným Eidamem či balkánským sýrem (v tom případě méně solíme).


Pomazánka s okurkou

1 kysaná smetana 1 až 2 měkké sýry špetka soli Vše utřeme , nebo vyšleháme do hladka a přidáme nadrobno nakrájenou okurku.


Fazolová pomazánka I

uvařené fazole, pórek, sojanéza ( sojová majonéza ), sterilovaná paprika, sojová omáčka, koření - ďábelská směs, olej. Osmažíme nakrájený pórek, přidáme fazole, papriku, koření a zakápneme sojovou omáčkou, promícháme, přidáme sojanézu a vše rozmixujeme.


Fazolová pomazánka II

20 dkg bílé fazole, 1 pl vody, 1 pl panenského oleje, 3 stroužky česneku, majoránka, bílý pepř, sůl, sojová omáčka. Vychladlé, uvařené fazole rozmixujeme s vodou a olejem, přidáme utřený česnek, lžičku sojové omáčky a ostatní koření, necháme chvíli odležet.


Drožďová pomazánka

1 cibule, cca 1 dkg droždí, 1 čl mletého kmínu, 1 čl orient. koření nebo koření podle vlastní chuti, sůl, 2 hrsti ovesných vloček, olej.

Na zpěněné cibuli rozpustíme droždí, okořeníme, přidáme vločky a sůl, podlijeme mírně vodou a podusíme. Vše je hotové, když jsou vločky měkké. Podáváme jako pomazánku či za tepla s brambory jako hlavní jídlo.


Mrkvová pomazánka s celerem

1 velká mrkev, kousek celeru, sůl, citronová šťáva, 15 dkg tofu, 2 - 3 pl bezvaječné či sojové majonézy.

Zeleninu najemno nastrouháme, zakapeme citronem, osolíme, smícháme s nastrouhaným tofu a majonézou.


Čočková pomazánka

1 cibule, 2 čl kari koření, sůl, 1 šálek čočky uvařené s bazalkou a saturejkou. Na oleji zpěníme cibuli, přidáme kari, čočku a orestujeme, osolíme, můžeme přidat česnek.


Pomazánka z avokáda

41 vyzrálé avokádo, 1 malá cibule, nejlépe šalotka, sojová majonéza, sůl, pepř, citronová šťáva.

Avokádo rozpůlíme, odstraníme pesku a slupku. Dužinu pomocí vidličky rozmačkáme na jemno, přidáme malou cibulku, lžíci majonézy, sůl, pepř, a citronovou šťávu. Důkladně promícháme.


Celerová pomazánka

1 velký celer, 4 stroužky česneku, 10 dkg vlašských ořechů, 2 pl oleje, sůl, citronová šťáva.

Celer omyjeme a uvaříme ve slupce. Uvařený celer oloupeme a umeleme, přidáme česnek a rozdrcené ořechy. Dochutíme solí a citronovou šťávou.


Pomazánka ze sezamového semene

4 pl sezamového semene, 2 stroužky česneku, 1 pl oleje, 1 pl vody, sůl, 1 čl citronové šťávy, 1 pl Tebi.

Sezamové semeno za sucha opražíme a poté pomeleme na mlýnku na mák, přidáme Tebi, olej, vodu, sůl, prolisovaný česnek a vše promícháme.


Pikantní zeleninová pomazánka

1 pomazánkové máslo, jemně nastrouhaná mrkev, celer, petržel, cibule, česnek, citronová šťáva, sůl.

Veškeré suroviny promícháme popřípadě rozmixujeme.


Pomazánka s paprikou a klasem

1 paprika, kyselá okurka, tavený sýr, klaso sůl, pepř.

Papriku, okurku a klaso nakrájíme přidáme sýr a koření, rozmixujeme a podáváme.


Pomazánka z Nivy

Niva, máslo, stroužek česneku, pórek. Veškeré suroviny smícháme a rozmixujeme. Do tohoto základu můžeme vníchat na drobno nakrájenou kyselou okurku nebo kapii, nasekané arašidy či vlašské ořechy.


Pomazánka z tofu

Tofu, sezamové semeno, kysaná smetana, Tebi, sůl, kramžská hořčice.

Sojové semeno nasucho opražíme a pomeleme. Najemno nastrouháme tofu, přidáme sez. semeno a na troše oleje osmažíme, přidáne kysanou smetanu, sůl, tebi, kremžskou hořčici a rozmixujeme.


Pomazánka s tofu a klaso klobásou

1/2 tofu, 1 klaso klobása, 3 pl nastrouhaného sýra, 5 lžic tvrdého tvarohu, 2 pl kysané smetany, 2 čl drceného sezamu, sojová omáčka, tebi, pepř.

Nakrájené tofu a klaso klobásu osmažíme s kořením a sezamem, zalijeme kysanou smetanou, přidáme tebi, okořeníme a rozmixujeme. Můžeme přidat, jako obměnu, kremžskou hořčici nebo česnek.


Zelná pomazánka

Hlávkové zelí, tofu, sezam. semeno, chilli papričky, sojová omáčka, máslo, měkký sýr, kmín, olej na smažení.

Zelí najemno nakrájíme a s nakrájeným tofu osmažíme na pánvičce, kde jsme předtím zpěnili mletý kmín a chilli, pánev stáhneme z plotýnky, zakápneme sojovou omáčkou, promícháme a na 5 - 10 vteřin vrátíme na plotnu. Na suché pánvi opražíme sezam a umeleme. Veškeré suroviny smícháme a rozmixujeme.


Pomazánka z kysané smetany

Pomazánku vytvoříme v různých variacích podle chuti, používáme ji na jednohubky, na chléb, či jako dressing nebo omáčku. Příklady různých kombinací: kysaná smetana + niva a třený česnek, + kurkuma, + korění massala, + měkký sýr, pepř a kyselá okurka, a pod.

Jednotlivé suroviny vždy smícháme a můžeme vymixovat.


Pomazánka z krup

1 hrnek krup, 1/2 tofu, menší pórek, zelí, paprika ( popř. zmrazená asijká směs), 1 kostka droždí, sojová omáčka.

Nakrájený pórek osmažíme, přidáme na kostičky nakrájené tofu, zeleninu a po chvíli uvařené kroupy, rozdrobíme droždí a necháme jej rozpustit, přidáme sojovou omáčku a rozmixujeme.


Kroupová pomazánka s cizrnou

1 hrnek krup, 1/2 tofu, 1 hrnek cizrny, 1 menší pórek, 1/2 čl bílého pepře, sojová omáčka.

1 hrnek krup, 1/2 tofu, 1 hrnek cizrny, 1 menší pórek, 1/2 čl bílého pepře, sojová omáčka.


Pomazánka se zelím a tofu

1/2 tofu, hlávkové zelí, pórek, 1 čl sezamových semen, 1 čl slunečnicových semen, 1 čl lněných semen, 2 pl sterilované papriky, pepř, sojová omáčka.

Na oleji osnažíme nakrájený pórek, zelí a tofu, přidáme semena, sterilovanou papriku a dochutíme pepřem a sojovou omáčkou, poté rozmixujeme.


Nugeta ze svatojánského chleba

1 lžíce svatojánského chleba 1 lžíce sojové mouky 1 lžíce sladového výtažku 1-2 lžíce oleje

Vše mícháme dohromady (za studena), dokud se nevytvoří kaše. Je-li směs příliš hustá, přidáme ještě trochu oleje, popř. trochu vody. Mažeme na chléb.


Sojová paštika

1 lžíce vody 1 kostka droždí sojová omáčka 1 lžíce sojové mouky 1 lžíce oleje (nejlépe olivového) česnek, cibule, popř. další koření

Vodu uvedeme do vary, rozdrobíme v ní droždí. Jakmile se droždí rozpustí, odstavíme. Vmícháme sojovou mouku a vytvoříme kaši. Přidáme olej, sojovou omáčku, česnek, cibuli a koření. Je-li směs příliš řídká, přidáme sojovou mouku, je-li naopak hustá, přidáme vodu, popř. olej. Mažeme na chléb.