receptyliteraturapotravinydiskuzezpět na úvodkde se najístkde nakoupitvegetarian.cz
vegetarian.cz



Vážení čtenáři, připravili jsme pro Vás nový seriál, ve kterém Vám představíme postupně organizace, skupiny i jednotlivce, jenž svou činností podporují myšlenku vegetariánství. Hlavní myšlenkou pro vznik tohoto seriálu bylo jednak to, že vegetariáni v České republice, ať v historii či nyní, ke svému rozhodnutí nepodílet se na zabíjení živých tvorů, se museli nějak sami dopracovat, nebo byli inspirováni právě skupinou nebo organizací ...

"Kde jsou informace, tam je poznání, kde je poznání tam je pochopení a tolerance", doufáme že tento seriál poslouží k obohacení nás všech. Jako první si Vám dovolujeme představit:

Hnutí Hare Krišna - Česká republika

Mezinárodní společnost pro vědomí Krišny - ISKCON

Když se řekne Hare Krišna, možná si vzpomenete na výborné zákusky pražské vegetariánské restaurace Góvinda, nebo jste se někde setkali se skupinou mladých lidí, nabízejících sladké indické kuličky… Historie hnutí Hare Krišna je vcelku známá. Ale odkdy se jeho členové objevili v naší zemi? Jak to vlastně bylo? Jak se stalo, že se v komunistické zemi objevili chlapci a dívky v hábitech, s tilakem na čele, občas doprovázeni kravičkou a nabízející indické kuličky? Na tyto otázky nám odpovídali pánové Antonín Valer (Trilokátma dás) a Priya-kírti dás.


Dokončení rozhovoru ... Zpět na první část zde,druhá část zde.

VEGETARIAN.CZ: A co ty odpovědi: "Mně to tak chutná. Já se bez toho masa nedokážu obejít."?

Hare Krišna ČR: Tak na to máme recept, snažíme připravit vegetariánská jídla takovým způsobem, aby lidé dostali tu vyšší chuť. To znamená, že já rád pozvu někoho třeba sem do Góvindy. Dám mu naše plné menu a většinou se dočkáme reakce: "V životě jsem nic takového nejedl. To přece není možné - udělat to z těch vegetariánských surovin! Jak to děláte? Co tam dáváte?" A to je právě úspěch našeho kázání. To znamená, že my netlačíme na to "Je to negativní, je to špatné. Přináší vám to špatnou karmu." Protože je právě spousta lidí, kterým to chutná. Tak jedinou naší zbraní je to jídlo obětované Krišnovi - prasádam, které těm lidem dáme a na základě toho oni mohou dostat alespoň nějakou vyšší chuť. A když dostanou něco lepšího, tak automaticky zapomenou na to, co měli předtím, že? Takže my se snažíme ty lidi vzdělávat a dávat jim pozitivní alternativu, nejenom ukazovat ty negativní věci.

VEGETARIAN.CZ: Zajímá nás váš pohled, protože vy nemůžete nabídnout něco, co není z vašeho hlediska v pořádku. Jak vy díváte na současný stav výživy? Tj. co se jí, co se nabízí. Jak by se lidé vlastně měli stravovat? Nebo alespoň aby bylo jedno jídlo takového charakteru. Ne jenom tři masitá, ale doplnit čtvrté vegetariánské, třeba ve školách. Dalo by se tomu nějak pomoci?

Hare Krišna ČR: Tak, alespoň podle těch informací, co máme, se situace v tomto hodně změnila. Některé školy už to dokonce zavádějí! Respektují studenty, kteří jsou vegetariáni, a alespoň jedno menu tam vegetariánům věnují.

VEGETARIAN.CZ: Mohl byste uvést konkrétní příklad?

Hare Krišna ČR: Mohu. Jedna paní učitelka na Vysoké škole báňské v Ostravě, která si nedávno objednala "Krišnovu vegetariánskou kuchařku". A já jí říkám, že je to velice pěkné, že na takové škole se někdo zajímá o vegetariánství, a ona mi na to řekla: "Ano, my tady dokonce máme zavedeno každý den jedno vegetariánské jídlo. Takže naši studenti si mohou vybrat, co chtějí. Ta alternativa tady je." Také jsem slyšel o pokusech udělat první vegetariánskou školku tady v Praze.

VEGETARIAN.CZ: Tak ta tady už je - "Happy Children".

Hare Krišna ČR: Shodou okolností oni požádali o spolupráci zase nás, jestli by tam někdo od nás nemohl jít vařit. A my můžeme pomoci v tom, že můžeme začít zase dělat ty kurzy vaření a inspirovat ostatní, aby se naučili vařit stejným způsobem, jakým vaříme my. A potom lidé sami začnou v těch svých prostředích nebo víceméně ve svém podnikání, restauracích atd. vařit tím způsobem a podle standardů, které se naučí od nás. Máme minimální kapacitu, vlastně tolik osob, které by se rozjely do republiky a všude pomáhaly v těch školních jídelnách. Ale postupně můžeme do budoucna začít víc vzdělávat a trénovat ostatní. Uvidíme. V Praze už jsou dvě Góvindy a všude možně po republice by lidé chtěli absolvovat seminář a otevřít vegetariánskou restauraci… tak uvidíme, jaké jsou možnosti.

VEGETARIAN.CZ: V těch městech jsou tedy vegetariánské restaurace?

Hare Krišna ČR: Vím ještě o jedné vegetariánské restauraci v Mladé Boleslavi, kde přímo majitelka navštěvuje Góvindu pravidelně a přiznala se k tomu, že ta myšlenka otevřít restauraci byla inspirovaná Góvindou a že chce vlastně udělat takový model restaurace v Mladé Boleslavi. A co se týká výživy a stravování, tak ty tady jsou, ale zároveň spousta věcí ještě není ujasněná. Některé věci jsou zatím na začátku. Chybí zřetelné vyznačení na potravinách, co je živočišného původu, a co není. Je málo informací o "éčkách".

To jsou právě ty takové praktické věci, na které se lidé ptají. Chci si koupit sýr. Je čistý, přírodní? Není tam něco živočišného? A já třeba sám, když jsem si některé věci zjišťoval, tak dokonce vidím ze strany výrobců, že tam úplně chybí to pochopení, co vlastně je čisté, přírodní, a co je živočišné. Oni si třeba myslí, že když provádějí srážení, tak ten katalyzátor, který srážení způsobuje, je sice živočišného původu, ale jelikož on v tom konečném výsledku to jenom vysráží, ale po tom už z té suroviny zmizí, tak oni vlastně mají normy a uvádějí: "Ten výsledek je čistý a je určený vegetariánům." A mohou ho propagovat podle evropských norem. No, ale že vlastně na tu reakci použili nějaké části ze zvířat, to už prostě neřeší. Říkají: "To už je hodně etika, a to už je individuální a záleží to na těch lidech. Jestli s tím máte problém, tak to nejezte. Ale ten náš sýr jako vegetariánský a je čistý."

Ale s tímhle my nemůžeme souhlasit, protože v celém tom procesu je zase zapojeno zabíjení zvířat! Je to pro nás velká práce tyhle věci zjišťovat, protože se porůznu mění. Mění se také zákony a normy. Při vstupu do EU se spousta věcí změnila, takže není v naší kapacitě mít všechno pod kontrolou. Proto já, když třeba dostávám dotazy od lidí, abych jim poslal aktuální seznam "éček" a těchto věcí - oni mají důvěru, když chodí do Góvindy, že tady prostě na to dbáme, že tady ty věci vaříme z čistých surovin - tak vidím, kolik to je práce a že je přece jen potřeba spolupracovat s dalšími odborníky. A kdyby vzali na sebe tu zodpovědnost a udělali průzkum trhu ve prospěch ostatních, potom my se tady můžeme soustředit vyloženě na to vaření. A o těch surovinách, které tady budeme dostávat, budeme mít jistotu, že jsou čisté, a pak …

VEGETARIAN.CZ: Vy jste připraveni spolupracovat na těchto věcech s dalšími skupinami?

Hare Krišna ČR: Ano. Vítáme tuto spolupráci a budeme za ni vděční.

VEGETARIAN.CZ: A váš vzkaz či motto našim čtenářům na závěr?

Hare Krišna ČR: Nezapomeňte na to, že vegetariánství je pouze prostředek vedoucí k vyššímu cíli. Být vegetariánem je velice dobré, ale není to ještě ta nejvyšší úroveň. V přírodě jsou i opice vegetariány. To, co odlišuje člověka od zvířat, je právě duchovní kultura. Všem čtenářům vegetarian.cz doporučujeme přečíst si "Krišnovu vegetariánskou kuchařku". Najdete zde mnoho lahodných staroindických receptů, ale i filozofické pojednání o karmě, reinkarnaci atd. Zpívejte Hare Krišna a váš život bude vznešený!

VEGETARIAN.CZ: Děkujeme za rozhovor a také za výborný oběd :-) Hare Krišna ...