![]() ![]() | ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
|
![]() |
Vážení čtenáři, připravili jsme pro Vás nový seriál, ve kterém Vám představíme postupně organizace, skupiny i jednotlivce, jenž svou činností podporují myšlenku vegetariánství. Hlavní myšlenkou pro vznik tohoto seriálu bylo jednak to, že vegetariáni v České republice, ať v historii či nyní, ke svému rozhodnutí nepodílet se na zabíjení živých tvorů, se museli nějak sami dopracovat, nebo byli inspirováni právě skupinou nebo organizací ... "Kde jsou informace, tam je poznání, kde je poznání tam je pochopení a tolerance", doufáme že tento seriál poslouží k obohacení nás všech. Jako první si Vám dovolujeme představit: Hnutí Hare Krišna - Česká republika Mezinárodní společnost pro vědomí Krišny - ISKCON
Dokončení rozhovoru ... Zpět na první část zde,druhá část zde. VEGETARIAN.CZ: A co ty odpovědi: "Mně to tak chutná. Já se bez toho masa nedokážu obejít."?
VEGETARIAN.CZ: Zajímá nás váš pohled, protože vy nemůžete nabídnout něco, co není z vašeho hlediska v pořádku. Jak vy díváte na současný stav výživy? Tj. co se jí, co se nabízí. Jak by se lidé vlastně měli stravovat? Nebo alespoň aby bylo jedno jídlo takového charakteru. Ne jenom tři masitá, ale doplnit čtvrté vegetariánské, třeba ve školách. Dalo by se tomu nějak pomoci? Hare Krišna ČR: Tak, alespoň podle těch informací, co máme, se situace v tomto hodně změnila. Některé školy už to dokonce zavádějí! Respektují studenty, kteří jsou vegetariáni, a alespoň jedno menu tam vegetariánům věnují. VEGETARIAN.CZ: Mohl byste uvést konkrétní příklad? Hare Krišna ČR: Mohu. Jedna paní učitelka na Vysoké škole báňské v Ostravě, která si nedávno objednala "Krišnovu vegetariánskou kuchařku". A já jí říkám, že je to velice pěkné, že na takové škole se někdo zajímá o vegetariánství, a ona mi na to řekla: "Ano, my tady dokonce máme zavedeno každý den jedno vegetariánské jídlo. Takže naši studenti si mohou vybrat, co chtějí. Ta alternativa tady je." Také jsem slyšel o pokusech udělat první vegetariánskou školku tady v Praze. VEGETARIAN.CZ: Tak ta tady už je - "Happy Children". Hare Krišna ČR: Shodou okolností oni požádali o spolupráci zase nás, jestli by tam někdo od nás nemohl jít vařit. A my můžeme pomoci v tom, že můžeme začít zase dělat ty kurzy vaření a inspirovat ostatní, aby se naučili vařit stejným způsobem, jakým vaříme my. A potom lidé sami začnou v těch svých prostředích nebo víceméně ve svém podnikání, restauracích atd. vařit tím způsobem a podle standardů, které se naučí od nás. Máme minimální kapacitu, vlastně tolik osob, které by se rozjely do republiky a všude pomáhaly v těch školních jídelnách. Ale postupně můžeme do budoucna začít víc vzdělávat a trénovat ostatní. Uvidíme. V Praze už jsou dvě Góvindy a všude možně po republice by lidé chtěli absolvovat seminář a otevřít vegetariánskou restauraci… tak uvidíme, jaké jsou možnosti.
Hare Krišna ČR: Vím ještě o jedné vegetariánské restauraci v Mladé Boleslavi, kde přímo majitelka navštěvuje Góvindu pravidelně a přiznala se k tomu, že ta myšlenka otevřít restauraci byla inspirovaná Góvindou a že chce vlastně udělat takový model restaurace v Mladé Boleslavi. A co se týká výživy a stravování, tak ty tady jsou, ale zároveň spousta věcí ještě není ujasněná. Některé věci jsou zatím na začátku. Chybí zřetelné vyznačení na potravinách, co je živočišného původu, a co není. Je málo informací o "éčkách". To jsou právě ty takové praktické věci, na které se lidé ptají. Chci si koupit sýr. Je čistý, přírodní? Není tam něco živočišného? A já třeba sám, když jsem si některé věci zjišťoval, tak dokonce vidím ze strany výrobců, že tam úplně chybí to pochopení, co vlastně je čisté, přírodní, a co je živočišné. Oni si třeba myslí, že když provádějí srážení, tak ten katalyzátor, který srážení způsobuje, je sice živočišného původu, ale jelikož on v tom konečném výsledku to jenom vysráží, ale po tom už z té suroviny zmizí, tak oni vlastně mají normy a uvádějí: "Ten výsledek je čistý a je určený vegetariánům." A mohou ho propagovat podle evropských norem. No, ale že vlastně na tu reakci použili nějaké části ze zvířat, to už prostě neřeší. Říkají: "To už je hodně etika, a to už je individuální a záleží to na těch lidech. Jestli s tím máte problém, tak to nejezte. Ale ten náš sýr jako vegetariánský a je čistý."
VEGETARIAN.CZ: Vy jste připraveni spolupracovat na těchto věcech s dalšími skupinami? Hare Krišna ČR: Ano. Vítáme tuto spolupráci a budeme za ni vděční. VEGETARIAN.CZ: A váš vzkaz či motto našim čtenářům na závěr? Hare Krišna ČR: Nezapomeňte na to, že vegetariánství je pouze prostředek vedoucí k vyššímu cíli. Být vegetariánem je velice dobré, ale není to ještě ta nejvyšší úroveň. V přírodě jsou i opice vegetariány. To, co odlišuje člověka od zvířat, je právě duchovní kultura. Všem čtenářům vegetarian.cz doporučujeme přečíst si "Krišnovu vegetariánskou kuchařku". Najdete zde mnoho lahodných staroindických receptů, ale i filozofické pojednání o karmě, reinkarnaci atd. Zpívejte Hare Krišna a váš život bude vznešený! VEGETARIAN.CZ: Děkujeme za rozhovor a také za výborný oběd :-) Hare Krišna ... ![]() | ![]() | ![]() |