Zpět |
Vodnice Starodávná zelenina, která se v dobách před příchodem brambor často vyskytovala v kuchyních evropských národů. Starodávná zelenina, která se v dobách před příchodem brambor často vyskytovala v kuchyních evropských národů.
Dodnes je vážená ve francouzské, německé, skotské, švédské, ale i severoamerické kuchyni, také japonské a ruské. U nás se na ni zapomnělo. Přitom je to zelenina chutná, na pěstování nenáročná, může se vysít také v srpnu a do října se sklidí. Dá se jíst syrová i tepelně upravená. U nás se pěstuje na zahrádkách bílý typ, ale může být i žlutá, červená, černá. Chuťově připomíná něco mezi nepálivou ředkvičkou a kedlubnem. Bulvy obsahují pektiny, sacharidy (převážně glukóza, fruktóza, xylóza) a jiné látky. Vitaminu C je ve 100 g 30 - 65 mg, dále karoten, vitamin Bl. Z minerálních látek převažuje draslík a fosfor, dále hořčík, železo, mangan, zinek, síra. Obsahuje také sirnou silici s antibakteriálním účinkem. Dále jsou to steroly působící proti ateroskleróze. Má močopudné účinky, zklidňující nervy, stimulující srdeční činnost. Nedoporučuje se při zánětech jater a žlučníku. Vzhledem ke značnému obsahu vlákniny podporuje střeví činnost a vyprazdňování střev. Z vodnice je možno připravovat saláty, pojídat syrovou jako ředkvičky. Francouzi, Rusové a Japonci ji používají hojně do polévek, dusí se jako zelí nebo s kysanou smetanou a koprem, z bramborů a vařené vodnice připravujeme majonézový salát. |