Zpět na vitamíny |
Vitamín C
Vitamin C (kyselina askorbová) Jedním z nejčastěji se vyskytujících onemocnění z nedostatku potřebných látek v potravě byl po mnoho století skorbut (kurděje). Touto chorobou trpěli lidé zvláště v zimních měsících nebo při plavbách na širém moři, kdy strava sestávající pouze z obilovin, sušeného masa nebo uzenin byla příliš monotónní. V roce 1928 objevil maďarský chemik Szent Gyorgyi vitamin C, a zjistil, že se hojně vyskytuje v potravinách rostlinného původu. Vitamin C je rostlinným vitaminem “par excellence”. Člověk, který konzumuje stravu rostlinného původu, nemůže trpět nedostatkem vitaminu C. Vždyť denní dávku 30 miligramů tohoto vitaminu, jak to doporučuje WHO/FAO, můžeme pokrýt už jedním pomerančem (obsahuje 50 mg) nebo jedním rajským jablíčkem (může mít až 130 mg vitaminu C). Naopak maso, ryby a vejce jsou na obsah kyseliny askorbové velmi chudé, nebo ji mohou i zcela postrádat. Mléko obsahuje vitamin C v nepatrném množství, které může stačit kojenci, nikoliv však dítěti nebo dospělému. Protože vitamin C je velmi citlivý na teplo a světlo, musíme počítat s tím, že připravujeme-li potravu vařením nebo smažením, většina tohoto cenného vitaminu se z ní vytrácí. Podobně je tomu i u konzerv. To je jeden z důvodů, proč bychom měli denně konzumovat čerstvé ovoce a zeleninu. Vitamin C – denní potřeba Děti a dospělí: 30 mg na den V případě infekčních onemocnění, poranění nebo chirurgického zákroku denní potřeba prudce stoupá a doporučuje se zvýšit příjem vitaminu C ve formě ovocných šťáv, čerstvé zeleniny nebo doplňkových farmaceutických přípravků. Obsah vitaminu C v miligramech ve 100 g potravin:
Jaké úkoly plní vitamin C? Kromě toho, že vitamin C aktivuje činnost všech buněk, má také silné antioxidační účinky – brání oxidačním biochemickým procesům, jejichž důsledkem je stárnutí buněk a pravděpodobně i rakovinné bujení buněk. Vitamin C podporuje vstřebávání železa ve střevě, přispívá k tvorbě obranných látek proti různým infekcím, neutralizuje toxiny v krvi, spolupůsobí při hojení ran a má řadu dalších fyziologicky významných funkcí. Nedostatek vitaminu C způsobuje chorobu zvanou skorbut, která se projevuje celkovou slabostí, náchylností k infekcím, chudokrevností, krvácením z dásní a do kůže. Vitaminy, které nejsou v organismu skladovány Vitamin C se v našem organismu nijak neakumuluje, proto by měl být součástí naší každodenní stravy. Vitaminy, které jsou rozpustné v tucích (např. A a D), se ukládají v játrech, a díky tomu můžeme vydržet týdny a měsíce, aniž bychom se vystavili slunečním paprskům, které tyto vitaminy aktivují. Toto se ovšem neděje s vitaminem C a s ostatními vitaminy rozpustnými ve vodě, které nejsou v organismu skladovány, a proto by měly být denně přijímány v potravě. Z tohoto důvodu je tak důležité jíst denně čerstvé ovoce a zeleninu. V současné době se skorbut vyskytuje jen velmi vzácně. Z času na čas se v důsledku nedostatečné konzumace čerstvého ovoce a syrové zeleniny objeví případ částečného nedostatku vitaminu C. Projevuje se slabšími příznaky, které často nemusí být ani rozpoznány. Může se jednat např. o abnormální únavu – tělesnou i duševní, o náchylnost ke krvácení, k infekčním nemocem, u dětí může dojít ke zpožďování růstu. Z knihy Vychutnej životJ.D. Pamplona Roger Vydal Advent-Orion s.r.o. v edici ŽIVOT A ZDRAVÍ |