receptyliteraturapotravinydiskuzezpět na úvodkde se najístkde nakoupitvegetarian.cz
vegetarian.cz

Rozhovor

3 týdny poté

Druhý chod po dvou měsících.

Pohled z druhé strany



Statistické údaje po necelém roce.

Druhý chod ve formě laktovegetariánské, je způsob stravování, který je pro většinu vegetariánů v ČR, zatím bohužel jen přání. Na školách, v zaměstnání to každý zvládá, jak se dá ...

Připravili jsme pro Vás statistické informace, pokračování a zkušenosti z realizace pilotního projektu "Druhý chod laktovegetariánský", který je v současné době připraven pro realizaci i v dalších stravovacích provozovnách a to nejen ve školách. Ve spolupráci s ČSVV zbývá, jen dokončit kompletaci stravovacích norem.

Tento projekt začal v listopadu 2005 na Gymnáziu ve Strakonicích. Informace a úvodní rozhovor o tomto pilotním projektu naleznete v odkazech na této stránce vlevo. Paní Dagmar Matějková (vedoucí školní jídelny při gymnáziu Strakonice) byla tak laskavá a o tom jak si po necelém roce ve Strakonicích vedou, nám napsala ...


Přeji Vám dobrý den všem čtenářům Vegetarian.cz. Nastal čas, kdy můžu s klidným svědomím tvrdit, že už umíme uvařit chutné pokrmy i bez masa a myslím, že bych se nemusela stydět těm , kdo se vegetariánsky stravují, nabídnout v naší jídelně chutné a zdravé jídlo.

Vzhledem k tomu, že 2.chod je laktovegetariánský zvýšila se nám spotřeba mléka ve spotřebním koši o 20% a spotřeba mléčných výrobků o 28%, s mléčnými výrobky jsem zápasila léta kvůli finanční normě.

Spotřeba zeleniny se zvýšila o 30 % a o 22 % spotřeba ovoce. U luštěnin nejsem moc optimistická, protože jakmile zařadíme na druhý chod jakoukoliv luštěninu, je o něj zatím velmi malý zájem. Zároveň s tím, se snížila spotřeba masa o 15 % (statistiku spotřebního koše počítám pro celou jídelnu, nejen pro vegetariánská jídla) a v poměru masa se změnilo složení červeného, rybího a drůbežího. Drůbeží se nám mírně zvedlo, červené maso se snížilo.

Další věcí, jsou počty obědů. Na 1. chod, který je klasický s masem a jednou v týdnu bezmasý den, se od 1.1.2006 do 30.6.2006 uvařilo 59 500 porcí, na 2. laktovegetariánský chod se v témže období uvařilo 10 200 porcí, přičemž posledních 14 dnů školního roku jsme ho nevařili a vlastně po celý červen a už od půlky května byl o něj velmi malý zájem.

I to mělo svůj důvod. V průběhu maturitních zkoušek a pak až do konce školního roku mají studenti mnoho aktivit mimo školu a nemají zájem ani čas přečíst si jídelní lístky a objednávat si stravu. Takže podle mého mínění byl úspěch nad očekávání velký.

Finanční normy se nijak dva druhy stravování nedotkly. To co ušetřím na mase dostanou vegetariáni ve formě zeleniny a mléčných výrobků. Zabývala jsem se též oblíbeností jednotlivých pokrmů. Na prvním místě jasně vítězí studené zeleninové saláty s pečivem, druhé místo by pravděpodobně obsadily pokrmy zapečené ( těstovinové, bramborové, zeleninové), třetí místo zabraly pokrmy z těstovin a čtvrté sladká jídla.

Problémy, se kterými jsem zpočátku zápasila, díky Vaší pomoci, už snad mám vyřešené. Začátkem roku byla v kuchyni kontrola ze školské inspekce a paní inspektorka byla velice spokojená. Provozní věci jsou už vyřešené úplně. Ted už se potýkáme, jen s problémy složení různých přísad. Ještě se úplně neorientuji v "Éčkách", snažíme se, ale doposud si nejsem úplně jistá. Jedno ale vím, úmyslně se do jídla vegetariánům nic, co tam nepatří nedostane.

To je asi vše, co by Vaše čtenáře mohlo zajímat. Pokud by Vás znovu někdo oslovil s prosbou o pomoc při zavedení vegetariánské stravy, jsem dnes schopna poradit se sestavením jídelního lístku, s objednáváním kvalitních surovin a jejich úpravou a v neposlední řadě vůbec se zavedením laktovegetariánského chodu do provozu.


Přikládám foto dnešního "zeleninového koláče" (poznámka redakce viz. foto na této stránce, ještě to voní :-)

pro Vegetarian.cz Dagmar Matějková

vedoucí školní jídelny při gymnáziu Strakonice


A jak je tomu u Vás ? ... Diskuse na téma školní stravování ...