Rozhovor Pohled z druhé strany 3 týdny poté |
Druhý chod po dvou měsících. Po dvou měsících zkušebního provozu druhého laktovegetariánského chodu, můžu zhodnotit klady a zápory. Začnu, asi tou pro mě nepříjemnou stránkou. Největším problémem je rozhodnout se a vstoupit do "projektu". Pak už nastupují další věci, se kterými je potřeba počítat. 1) Přesvědčování personálu o nutnosti změny, zná asi každý vedoucí pracovník. Jde to dvěma způsoby: tvrdě stát za svým a přikázat. Nebo delší cesta diskuse a přesvědčování. V naší jídelně jsme se naštěstí dostali ke kladnému přístupu tou příjemnější cestou, ale chtělo to hodně argumentů. 2) Dalším problémem byla neznalost. Za měsíc a půl příprav jsem "zhltala" neuvěřitelné množství informací ve formě e mailů, knih, receptur, zákonů. 3) Problém úpravy programu na objednávání dvou chodů a organizace objednávání. 4) Výběr surovin pro nás vhodných a hledání dodavatelů 5) Sestavení jídelníčku v návaznosti na první masitý chod a výběr jídel tak, aby byla chutná atraktivní a pokud možno i výživově v pořádku. 6) Určení kuchařky, která je zodpovědná za kvalitu uvařených jídel. 7) Asi poslední problém, který ještě nemám dostatečně vyřešený je organizace výdeje. Naše jídelna byla zařízena na výdej jediného chodu a potýkáme se s nedostatkem místa. Ale už máme vše naplánované a doufám, že řešení už nebude dlouho trvat. Je to spíš otázka financí. Tak to byly v kostce zápory. Bylo jich dost, ale postupně se vyřešily a myslím, že vše funguje k všeobecné spokojenosti. Nyní napíšu klady které přinesl druhý chod v provozu, těch myslím je více. 1) Vzrostl nám počet strávníků 2) Vyřešily se problémy se spotřebním košem, klesla spotřeba masa a naopak vzrostla spotřeba zeleniny, ovoce a mléčných výrobků 3) Vzhledem k rychlé přípravě většiny vegetariánských pokrmů se zrychlila a ulehčila příprava obědů 4) Na menším počtu porcí se kuchařky nebojí tolik experimentování 5) Rozšířil se sortiment vařených jídel i u masitého chodu 6) Snížil se počet nevyzvednutých obědů Nechalo by se pokračovat stále dále. V neposlední řadě je mezi klady i spokojenost našich strávníků. Z mého úhlu pohledu zvítězila pozitiva, i když negativ není málo. Ale jak se říká konec dobrý všechno dobré, mám radost, že čas investovaný do zavedení laktovegetariánského stravování nebyl zbytečný. Najdou se zde ovšem i lidé, kteří nám vyčítají, že vymýšlíme "hlouposti"m, ale nelze se zavděčit všem. Na poznámky tohoto druhu nereaguji. Daleko častěji slyším pochvalu. Dagmar Matějková vedoucí školní jídelny při gymnáziu Strakonice |