receptyliteraturapotravinydiskuzezpět na úvodkde se najístkde nakoupitvegetarian.cz
vegetarian.cz


Druhý chod laktovegetariánský - 3 týdny poté ...

Úvodní rozhovor pro Vegetarian.cz

Druhý chod ve formě laktovegetariánské, to je způsob stravování, který je pro většinu vegetariánů v ČR zatím bohužel jen přání. Na školách, v zaměstnání to každý zvládá, jak se dá ...

Určitě nejen naši redakci zajímá pokračování a zkušenosti z realizace pilotního projektu "Druhý chod laktovegetariánský", který by mohl být návodem a inspirací pro ostatní.

Ten začal v listopadu 2005 na Gymnáziu ve Strakonicích. O informace z prvních týdnů projektu jsme požádali paní Dagmar Matějkovou.


Dne 1.11.2005 jsme konečně zahájili připravovaný druhý laktovegetariánský chod pro naše studenty.

Firma EUROBI pro nás přichystala její výrobky a pan Labský, kterému bych chtěla touto cestou poděkovat za ochotu, společně s panem šéfkuchařem Koudelkou, přijeli, aby našim kuchařkám předvedli, jak se s ROBI zachází v podmínkách našeho provozu.

Vařili jsme 350 porcí Pařížského řízku a 300 porcí plněných paprik s rajskou omáčkou, takže všichni strávníci měli možnost ochutnat, co se může bez masa uvařit. Nakonec nám pan Koudelka ještě v malém množství ukázal dalších několik úprav. Výsledek byl podle mého vcelku kladný, někteří strávníci chválili, jiní nebyli spokojení. Svůj účel však prezentace splnila.

My jsme se naučili s ROBI pracovat, strávníci měli možnost ochutnávky a myslím, že ve většině případů to přijali kladně. Někteří z nich dokonce zjišťovali, kde se dá ROBI nakoupit v maloobchodě. A od 2.11. jsme začali naostro a sami bez pomoci.

Druhý chod, který je na objednávku, se setkal s větším úspěchem, než jsem předpokládala. Vaříme zatím v průměru 80 - 90 porcí, ale v některých dnech je to i více. Dnes jsme se přiblížili počtu 170. Vše záleží na sestavě jídelníčku a na druhu surovin. Vegetariánský chod si neobjednávají jen strávníci, kteří odmítají konzumovat maso, ale pro mnoho strávníků je to spíše možnost ochutnat nové pokrmy a odstranit "únavu chuti", pro jiné je to příležitost odlehčit svůj jídelníček.

Tím, že jsme začali druhý chod vařit, ocitli jsme se za startovní čarou "běhu na dlouhou trať" v našem stravování. Kromě úspěchů máme i neúspěchy. Za pochvalou chutného jídla je ukryto mnoho práce a problémů, ale začínáme a doufám, že se vše zúročí. Příště bych se pokusila napsat podrobněji o skladbě stravy a o kladech a záporech pro náš provoz.

Dagmar Matějková,

vedoucí školní jídelny Gymnázia Strakonice