![]() ![]() | ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
|
![]() |
![]() Druhý chod laktovegetariánský - 3 týdny poté ... Úvodní rozhovor pro Vegetarian.cz Druhý chod ve formě laktovegetariánské, to je způsob stravování, který je pro většinu vegetariánů v ČR zatím bohužel jen přání. Na školách, v zaměstnání to každý zvládá, jak se dá ... Určitě nejen naši redakci zajímá pokračování a zkušenosti z realizace pilotního projektu "Druhý chod laktovegetariánský", který by mohl být návodem a inspirací pro ostatní. Ten začal v listopadu 2005 na Gymnáziu ve Strakonicích. O informace z prvních týdnů projektu jsme požádali paní Dagmar Matějkovou.
Firma EUROBI pro nás přichystala její výrobky a pan Labský, kterému bych chtěla touto cestou poděkovat za ochotu, společně s panem šéfkuchařem Koudelkou, přijeli, aby našim kuchařkám předvedli, jak se s ROBI zachází v podmínkách našeho provozu. Vařili jsme 350 porcí Pařížského řízku a 300 porcí plněných paprik s rajskou omáčkou, takže všichni strávníci měli možnost ochutnat, co se může bez masa uvařit. Nakonec nám pan Koudelka ještě v malém množství ukázal dalších několik úprav. Výsledek byl podle mého vcelku kladný, někteří strávníci chválili, jiní nebyli spokojení. Svůj účel však prezentace splnila.
Druhý chod, který je na objednávku, se setkal s větším úspěchem, než jsem předpokládala. Vaříme zatím v průměru 80 - 90 porcí, ale v některých dnech je to i více. Dnes jsme se přiblížili počtu 170. Vše záleží na sestavě jídelníčku a na druhu surovin. Vegetariánský chod si neobjednávají jen strávníci, kteří odmítají konzumovat maso, ale pro mnoho strávníků je to spíše možnost ochutnat nové pokrmy a odstranit "únavu chuti", pro jiné je to příležitost odlehčit svůj jídelníček. Tím, že jsme začali druhý chod vařit, ocitli jsme se za startovní čarou "běhu na dlouhou trať" v našem stravování. Kromě úspěchů máme i neúspěchy. Za pochvalou chutného jídla je ukryto mnoho práce a problémů, ale začínáme a doufám, že se vše zúročí. Příště bych se pokusila napsat podrobněji o skladbě stravy a o kladech a záporech pro náš provoz. Dagmar Matějková, vedoucí školní jídelny Gymnázia Strakonice | ![]() | ![]() |