receptyliteraturapotravinydiskuzezpět na úvodkde se najístkde nakoupitvegetarian.cz
vegetarian.cz
Zpět na minerály

Zpět na jód

Jód ve stravě vegetariánů

Jód je pro člověka nezbytný prvek sloužící k tvorbě hormonů štítné žlázy. Tyto hormony ovlivňují celkový metabolismus. Během dětství podporují tělesný mentální vývoj. Nedostatečná příjem jódu vede ke zvětšení štírné žlázy. Nedostatek jódu v době růstu vede ke zpomalení tělesného a duševního vývoje. Při nedostatku v dospělosti se objevuje zimomřivost, otoky, tloustnutí a snížení celkové vitality. Doporučovaných příjem jódu je 0.15 mg pro dospělé a 0.04-012 mg pro děti.

V některých oblastech je v půdě malé množství jódu a následně je také malé množství jódu v rostlinách a potravinách z nich vyrobených. V České republice to je například na Valašsku i v jiných oblastech. Obecně je menší obsah jódu ve vnitrozemských oblastech než v oblastech přímořských. Jódový deficit v naší zemi do značné míry vyřešila jodidace kuchyňské soli, která výrazně snížila výskyt strumy. Přesto však dostatečný příjem jódu populací zůstává aktuálním problémem.

Obsah jódu v potravinách je dosti rozdílný, podle místa původu potraviny. Ovoce a rostliny z přímořských oblastí budou mít vyšší obsah jódu než rostliny vnitrozemské. Jako dobrý zdroj jódu se doporučují mořské potraviny, například mořské řasy. Vegetariánská strava bývá někdy obviňována, že přivádí do těla málo jódu. Není to však pravda, možný nedostatek jódu je problém obecný, nikoliv problém vegetariánů.

Vzhledem k omezeným zdrojům jódu je velmi žádoucí občas využívat nějaký potravinový doplněk s obsahem jódu. Jeden z velmi vhodných je v tomto směru Jodamin.

(OSPN) ČSVV