|
ZELENÉ POTRAVINY - ALFALFA Vojtěška je v alternativní medicíně používána již celá staletí. O jejích účincích vypovídá i název al-fal-fa, který pochází z arabštiny a znamená "otec všech potravin". Jelikož jde o luštěninu, nikoliv obilninu, jsou její účinky odlišné např. od mladého ječmene. Hlavním rozdílem je vysoký obsah bílkovin, asi 40 %, tedy nejvíce ze všech známých potravin. Právě ony mají ve spojení s dalšími složkami výrazný anabolický efekt (tj. podporují výstavbu svaloviny a dalších tkání), což z ní dělá ideální potravní doplněk pro sportovce, těžce pracující a osoby v rekonvalescenci. Dokonce se používá i jako doplněk stravy kulturistů. Alfalfa představuje i jeden z nejčastěji používaných prostředků proti revmatismu, působí diureticky a účinně pomáhá při léčbě zánětů močových cest a prostaty. Tím však výčet jejích pozitivních účinků nekončí: - Obsahuje řadu důležitých vitaminů a minerálů, zejména pak fosfor, železo, draslík, hořčík, vitamin A, C a E a dále chlorofyl, aktivní enzymy a další složky. Díky tomu příznivě ovlivňuje buněčný metabolismus a pomáhá chránit a regenerovat organismus. - Zpomaluje stárnutí, zvyšuje fyzickou sílu a zdatnost. - Chrání organismus před škodlivým působením volných radikálů. - Šetrně netoxikuje. - Zklidňuje trávicí trakt a podporuje zažívání. - Zlepšuje stav diabetiků. - Prohlubuje práci srdečního svalu a zlepšuje srážlivost krve. - Obsahuje tzv. vitamin U, který chrání před vznikem žaludečních vředů. - Pomáhá léčit obezitu. - Zlepšuje kvalitu spánku.Účinky vojtěšky nastupují pozvolna, ale jsou velmi intenzívní. Nedoporučuje se však její dlouhodobé užívání - po dvou až třech měsících je vhodné zařadit minimálně měsíční přestávku.
N.Z.
|