receptyliteraturapotravinydiskuzezpět na úvodkde se najístkde nakoupitvegetarian.cz
vegetarian.cz
zpět



Mool Café

Mool Café je unikátní ajurvédický nápoj chuti blízké kávě. Díky svým léčebným vlastnostem je vynikající alternativou nežádoucích účinků kofeinu. Zatímco káva ve svém účinku po zažití zvyšuje kyselost, Mool café má blahodárný vliv na zažívání. Působí protistresově, celkově příjemně uvolňuje a přitom pozvolna zvyšuje bdělost, aniž by organizmus přiváděla do vybuzeného stavu. Pro tyto vlastnosti je vyhledávanou alternativou kávy pro manažery. Působí jako tonikum, odstraňuje srdeční bušení a při pravidelném užívání posiluje srdce a zlepšuje zrak. Svými tonizačními účinky posiluje organismus a je vhodná pro všechny věkové kategorie.Poměr bylinných složek je sladěn tak, že káva nemá žádné negativní vedlejší účinky ani kontraindikace. Při zachování správného postupu při přípravě je nápoj lahodné chuti, je možno ho připravit v slabší i silnější variantě.

Složení - Triticum aestivum, Hordeum vulgare, Terminalia belerica, Nardostrachys jatamansi, Hemidesmus indicus, Azadirachta indica, Saccharum officinarum

Návod na přípravu různých variant nápoje:

1. Obecný recept

Svaříme cca 1 čajovou lžičku v 1/8 vody (polovina čtvrtlitrového šálku) s 1-2 lžičkami cukru po dobu 1-2 minut. Necháme ustátnebo přefiltrujeme (pití sedliny není na závadu. Na 1 díl Mool Café přidáme 1-3 díly teplého mléka a dosladíme podle chuti.

2. Recept pro Gurmány

Pokud chceme dosáhnout dokonalého smíšení všech ingrediencí, jejichž výsledkem je velmi lahodná chuť, doporučujeme postupovat následujícím způsobem: Svaříme cca 1-1,5 čajové lžičky Mool Café s necelým 1/4 l vody, s 1-2 lžičkami cukru, po dobu 2-5 minut až se podstatná část vody vyvaří. Necháme ustát a slijeme a přefiltrujeme. Do téže nádoby přidáme 1 díl Mool Café, 2-5 dílů plnotučného čerstvého mléka a znovu přivedeme k varu. Dosladíme podle chuti.

3. Mool Café s kardamonem (" Indická káva se vším všudy")

Postupujeme jako v receptu pro Gurmány, pouze do směsi na začátku vaření přidáme na špičku lžičky mletého nebo cca 1/4 lžičky loupaného kardamonu a sladíme surovým třtinovým cukrem, který je mnohem hodnotnější a bohatší než bílý rafinovaný cukr. Výsledkem je lahodný, exoticky chutnající nápoj.

4. Dámská káva

Připravujeme podle receptu pro gurmány v poměru 1 díl Mool Café na 3-4 díly mléka, možno vylepšit kápnutím smetany.Výsledkem je sametová chuť přinášející pocit pohody.

5. Cappucino

Připravujeme podle receptu pro gurmány, na konec přidáme špetku skořice.

6. Recepty pro diabetiky

Všechny výše uvedené recepty jsou vhodné taktéž pro diabetiky, kdy cukr budete nahrazovat vlastním používaným sladidlem. Káva je také lahodná, má specifickou chuť a mnozí si ji zamilovali také v této přírodní podobě.