receptyliteraturapotravinydiskuzezpět na úvodkde se najístkde nakoupitvegetarian.cz
vegetarian.cz
zpět


Mini - kvašák

Kameninová nádoba "minikvašák" je určena pro přípravu krátkodobě kvašené zeleniny "pickles". Funguje na základě vyvolání kvasného procesu, jež vzniká přidáním soli do zeleniny a následnému vystavení tlaku po určitý časový úsek za vhodných teplotních podmínek (obvykle pokojové teploty).

Typickou surovinou je zelí, do kterého se přidávají různá koření nebo i jablka pro zpestření. Úpravou doby kvašení pak lze získat zeleninu různých vlastností a chutí.


V keramickém MINI-kvašáku je vhodné připravovat dva ze tří druhů kvašené zeleniny, a to zeleninu rychlokvašenou a krátkodobě kvašenou (Pikles), kdy čas potřebný u prvního postupu je otázkou hodin a u druhého dnů. V obou případech se stává zelenina lépe stravitelnou, avšak, a o to jde, chuťově zcela odlišnou. Sami po určité době zjistíte, která forma je vhodná kdy a k čemu.

Rychlokvašená zelenina

Zeleninu jakéhokoliv druhu nakrájíme či nastrouháme najemno. Můžeme pro zpestření kombinovat i různé druhy. Zakapeme sojovou omáčkou (nejlépe pravou japonskou Shoyu) a promícháme. Nandáme do kvašáčku, navrch položíme těžítko a na to dřevěnou tyčku, kterou zafixujeme gumičkou. Tím se vytvoří nezbytný tlak. Necháme 1-2 hod působit při pokojové teplotě, nicméně doba je odvislá od druhu zeleniny a i naší chuti. Např. u okurek stačí 1 hodina. Hotovou zeleninu je lépe nechat vychladit.

Krátkodobě kvašená zelenina

Zeleninu jakéhokoliv druhu nakrájíme či nastrouháme najemno. Můžeme pro zpestření kombinovat i různé druhy. Přidáme sůl (nejlépe mořskou) dle množství zeleniny, cca 1% hmotnosti (v případě naplnění celého objemu kvašáku je to asi jedna vrchovatá lžička). Později sami odhadnete množství. Řádně promícháme a necháme chvilku odstát, aby zelenina pustila trochu šťávy. V případě, že se tak nestane, některé druhy jsou trochu paličaté, můžeme přidat trochu vody. Poté napěchujeme do kvašáčku, navrch položíme těžítko a na to dřevěnou tyčku, kterou zafixujeme gumičkou. Při pokojové teplotě zeleninu vydáme na pospas svému osudu na zhruba 3-4 dny (záleží jaká je ta teplota). Po vykvašení získáme výtečně kyselkavou "modifikaci", která se hodí buď jako příloha nebo jako ochucovadlo různých salátů atd.

Otázka: Proč v 1.případě používáme sojovou omáčku a ve 2. obyčejnou sůl?

Důvod je ten, že obyčejná sůl si vyžaduje daleko delší čas na zapracování, aby byla pro organizmus prospěšná a ne naopak. Je známo, že sůl pakliže neprojde tepelnou či právě takovouto úpravou (tlak, čas) je pro naše tělo velkou zátěží. U sojové omáčky již takovýto proces proběhl.

Doporučené druhy a kombinace.

Kombinovat můžete dle fantazie a možností. Je dobré dodržovat barevný kontrast a pokud zvolíte obměnu způsobu krájení, čímž docílíte i změnu chutí, je jisté, že se budete málokdy opakovat. Tedy alespoň ze začátku. Někdy, tak trochu z lenosti, se člověk přiklání k osvědčeným výsledkům.

Výběr sortimentu je opravdu široký. Červená řepa, bílá ředkev daikon (ta však má specifickou chuť i zápach, na který ne každý musí být pozitivně naladěn, nicméně její zdravotní účinky jsou obdivuhodné), mrkev, bílé či červené zelí, petržel, cibule, květák, okurky (spíše pro rychlokvašení), …

Energeticky vyvážená kombinace je např. mrkev + zelí + cibule….. a když se zamyslíte tak hned z této kombinace se dá vyčarovat spousta variant, protože zelí a cibule jsou i červené, no a co do chutě, mrkví je taky spousta odrůd.

Výrobek je určený pro domácí přípravu zeleniny formou mléčného kvašení. Jedná se o ruční práci, kdy každý produkt je originálem. Jako materiál je použita kamenina, jež se v určitých aspektech liší od keramiky.

Balení zahrnuje: tři díly z kameniny (tj. samotná nádoba, těžítko a víčko), dřevěnou tyčku, gumičku, návod a recepty pro přípravu zeleniny (viz.foto)

Objem: cca 1 litr (vzhledem k ruční práci se vyskytují menší odchylky)

Doba dodání: max. do 3 týdnů (vzhledem k charakteru výrobku a jeho výroby).

Cena: 380 Kč

Dotazy a info.: www.minikvasak.adv.cz; Roman Štefko, Radvánovice 79,511 01 Turnov, tel. 481 389 240, 602 355 038


Dobrou chuť Vám přeje

Vegetarian.cz