![]() ![]() | ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
zpět |
![]() |
![]() Mini - kvašák
Typickou surovinou je zelí, do kterého se přidávají různá koření nebo i jablka pro zpestření. Úpravou doby kvašení pak lze získat zeleninu různých vlastností a chutí. V keramickém MINI-kvašáku je vhodné připravovat dva ze tří druhů kvašené zeleniny, a to zeleninu rychlokvašenou a krátkodobě kvašenou (Pikles), kdy čas potřebný u prvního postupu je otázkou hodin a u druhého dnů. V obou případech se stává zelenina lépe stravitelnou, avšak, a o to jde, chuťově zcela odlišnou. Sami po určité době zjistíte, která forma je vhodná kdy a k čemu. Rychlokvašená zelenina Zeleninu jakéhokoliv druhu nakrájíme či nastrouháme najemno. Můžeme pro zpestření kombinovat i různé druhy. Zakapeme sojovou omáčkou (nejlépe pravou japonskou Shoyu) a promícháme. Nandáme do kvašáčku, navrch položíme těžítko a na to dřevěnou tyčku, kterou zafixujeme gumičkou. Tím se vytvoří nezbytný tlak. Necháme 1-2 hod působit při pokojové teplotě, nicméně doba je odvislá od druhu zeleniny a i naší chuti. Např. u okurek stačí 1 hodina. Hotovou zeleninu je lépe nechat vychladit. Krátkodobě kvašená zelenina
Otázka: Proč v 1.případě používáme sojovou omáčku a ve 2. obyčejnou sůl?
Doporučené druhy a kombinace. Kombinovat můžete dle fantazie a možností. Je dobré dodržovat barevný kontrast a pokud zvolíte obměnu způsobu krájení, čímž docílíte i změnu chutí, je jisté, že se budete málokdy opakovat. Tedy alespoň ze začátku. Někdy, tak trochu z lenosti, se člověk přiklání k osvědčeným výsledkům.
Výrobek je určený pro domácí přípravu zeleniny formou mléčného kvašení. Jedná se o ruční práci, kdy každý produkt je originálem. Jako materiál je použita kamenina, jež se v určitých aspektech liší od keramiky. Balení zahrnuje: tři díly z kameniny (tj. samotná nádoba, těžítko a víčko), dřevěnou tyčku, gumičku, návod a recepty pro přípravu zeleniny (viz.foto) Objem: cca 1 litr (vzhledem k ruční práci se vyskytují menší odchylky) Doba dodání: max. do 3 týdnů (vzhledem k charakteru výrobku a jeho výroby). Cena: 380 Kč Dotazy a info.: www.minikvasak.adv.cz; Roman Štefko, Radvánovice 79,511 01 Turnov, tel. 481 389 240, 602 355 038 Dobrou chuť Vám přeje Vegetarian.cz | ![]() | ![]() |