Ocet - nenápadný, ale silný pomocník |
Ocet jako lék II - červený vinný ocet - zdravá náhrada červeného vína - miniseriál redakce Vegetarian.cz o octě jako léku, pochutině, kosmetickém či konzervačním prostředku, dezinfekci….. V minulém díle jsme vám poodkryli tajemství jablečného octa a jeho ohromných léčebných účinků.
Podobně příznivě na zdraví působí také ocet vinný a další druhy octa.
Vinný ocet se vyrábí z červeného, bílého nebo růžového vína. V dávné historii jeho antiseptické a antibakteriální účinky využili už Babylóňané, Hippokrates, římští vojáci na svých taženích, první mořeplavci, středověká Evropa proti moru a báječné účinky vinného octa potvrzují i současní odborníci. Nejkvalitnější červené vinné octy se vyrábí z plodů neošetřovaných chemicky, z rostlin pěstovaných bez pesticidů a umělých hnojiv. Při jeho výrobě se neužívají siřičitany. Proto neobsahují škodlivé látky, právě naopak - velké množství látek zdraví prospěšných, především flavonoidů, silných antioxidantů, působících především proti alergiím, karcinomu, zánětům. Další zdraví prospěšné druhy octa - - rýžový - obsahuje aminokyseliny, tiší bolesti, odstraňuje hleny, působí proti zácpě, - balzamikový - obsahuje antioxidační látky, má mnoho draslíku, - pivní, kokosový, sladový, třešňový , ovocné - borůvkový, malinový, jahodový, pomerančový, mango-medový a další... Přidáním bylinek do octa lze jeho léčebné účinky ještě více znásobit.
Podle toho, kterou část těla potřebujeme ozdravit nebo která nemoc nás sužuje, přidáme do octa bylinky šité nemoci na míru:
echinaceu na poranění,
popáleniny a afty,
eukalyptus na dýchací obtíže,
fenykl na zdravé zažívání,
jalovec na čištění organismu,
kopřivu na alergie a rýmy,
kostival na otoky,
levanduli pro relaxaci,
mátu na podrážděný žaludek,
oregano na nachlazení a chřipku,
petržel na bolestivé premenstruační příznaky,
přesličku pro zdravou krev,
rozmarýn pro protirakovinné účinky,
šalvěj na záněty dásní,
tymián na kašel atd..
Léčivé účinky různých druhů octů jsou nezpochybnitelné. Doufáme, že jsme vás navnadili je vyzkoušet na vlastní kůži a "na vlastní zdraví". Příště - Ocet Ocet jako dochucovadlo v kuchyni redakce Vegetarian.cz zdroje: C. Oreyová:Zázračná síla octa
© Vegetarian.cz 2000 - 2009 Šíření textů a fota je možno používat jen se souhlasem redakce. Děkujeme. |