receptyliteraturapotravinydiskuzezpět na úvodkde se najístkde nakoupitvegetarian.cz
vegetarian.cz


Ocet - nenápadný, ale silný pomocník

Ocet jako lék I

Ocet jako lék II

Ocet jako dochucovadlo v kuchyni

Ocet jako pomocník v domácnosti


Ocet jako dochucovadlo v kuchyni

- miniseriál redakce Vegetarian.cz o octě jako léku, pochutině, kosmetickém či konzervačním prostředku, dezinfekci…..




Zdá se, že se ocet stává stále oblíbenějším ochucovadlem. Souvisí to zřejmě s novým pohledem odborníků na výživu, který doporučuje ocet jako vhodnější zdravou náhradu soli a tuku k ochucení vařených i nevařených jídel.

Každý z již uvedených druhů octa se hodí k jiným účelům.Vraťme se tedy k jednotlivým octům a uveďme, k jakým kuchařským účelům se nejvíce hodí. Jablečný ocet má sladkokyselou chuť, dodává zlatavou barvu do omáček a marinád. Vinný červený ocet se užívá na červené omáčky a salátové dresinky. Vinný bílý ocet je výbornou náhradou soli, je dobrý do marinád, jemných salátových dresinků, omáček.
Rýžový ocet má jemnou nasládlou chuť, hodí se jako dip ke smaženému jídlu, do polévek, dušených pokrmů, nudlí. Používáme ho do zálivek pro rychle opékaná nebo v páře vařená jídla. Ocet balzamikový je charakteristický plnou sladkou chutí, je vhodný do speciálních omáček, marinád, salátových dresinků, dokonce i do vanilkové zmrzliny. Nepoužíváme ho nikdy k vaření.

Pivní ocet má vysoký obsah bílkovin a vitamínu B12, je jemně nakyslý a trpký. Nejvíce se užívá v Německu a Skotsku, kde se užívá k ochucování smažených a dušených jídel, zeleninových a luštěninových pokrmů a nádivek. Ocet sladový má silnou chuť ječného sladu, je vynikající na bramborové a letní saláty, do kořeněné nakládané zeleniny, čatní. Sherry ocet je pro svou nasládlou ořechovou chuť používán do marinád, salátových dresinků, do rajčatových polévek a omáček.
Z ovocných octů uveďme např. ocet malinový. Má samozřejmě ovocnou chuť a je používán do salátů, s vanilkovým jogurtem na dresinky na ovoce, s džemem na sladkokyselou omáčku.

Z různých pokrmů s octem jsme pro vás sestavili "octové menu":

Snídaně

Vanilkovo- broskvová nízkotučná poleva ( 2 šálky nízkotučného jogurtu, 6 lžic javorového sirupu, 4 lžíce malinového octa) s vaflemi

Oběd

Dušená čočka se zimní zeleninou


- 500g hnědé čočky, 1 mrkev, 2 řapíky celeru, 1 střední červená cibule, 4 lžíce olivového oleje, 1 nebo více lžic červeného vinného octa, sůl, pepř, půl šálku najemno nasekané petržele.


Čočku vaře do změknutí, přidejte na kostky nakrájenou mrkev, osolte, opepřete, vmíchejte celer a cibuli. Dochuťte olejem a octem, přidejte petržel, hned podávejte.

Večeře

Letní bramborový salát - 500g uvařených brambor, půl šálku nakrájené cibule, čtvrt šálku rýžového octa, půl lžičky soli, půl lžičky kopru, půl šálku sojanézy, 1 lžička hořčice, půl šálku mraženého hrášku, 1 šálek nakrájeného celeru, 1 šálek nakyslého jablka, bílý pepř.
Uvařené teplé brambory nakrájejte na plátky s cibulí dejte do mísy, směs octu, soli kopru a pepře nalijte na brambory a nechte vychladnout. Hřčici se sojanézou zamíchejte do brambor. Hrášek promyjte v horké vodě a s celerem a jablkem zamíchejte do salátu, na hodinu dejte salát do chladničky. Podávejte tentýž den. Dobrou chuť s octem!

Doufáme, že si pochutnáte a ještě uděláte něco pro zdraví.

Příště - Ocet jako pomocník v domácnosti

redakce Vegetarian.cz


zdroje: C. Oreyová:Zázračná síla octa

                                     


© Vegetarian.cz 2000 - 2009 Šíření textů a fota je možno používat jen se souhlasem redakce. Děkujeme.