Ocet - nenápadný, ale silný pomocník |
Ocet jako lék I - miniseriál redakce Vegetarian.cz o octě jako léku, pochutině, kosmetickém či konzervačním prostředku, dezinfekci….. Že má ocet léčivé účinky asi všichni tušíme nebo jsme někde slyšeli. Jak ale působí jednotlivé druhy octa vám napoví následující díl seriálu.
Z hlediska léčebného významu asi zaujímá prvenství ocet jablečný. Obsahuje velké množství důležitých látek, které mají pozitivní vliv na naše zdraví. Jsou to především draslík - dodávající energii, beta-karoten - silný antioxidant, bór - stopový prvek důležitý pro silné kosti, vápník - potřebný pro přenos nervových vzruchů a svalové kontrakce, trávicí enzymy, vláknina - která blokuje vstřebávání tuků, železo a další látky.
Jablečný ocet má velké množství léčebných účinků: odbourávání tuků a snižování nadváhy, udržování správného krevního tlaku, snižování hladiny cholesterolu v těle, protirakovinný účinek, pozitivní ovlivňování cukrovky 2. typu, prevence osteoporózy, zlepšování paměti, zmírňování chronické únavy a bolestí hlavy, léčba některých kožních onemocnění (nadměrné pocení , kožní plíseň) a ještě mnohé jiné. Receptů na výrobu jablečného octa je vícero, zde předkládáme alespoň dva z nich: Jablečný ocet I - jablečné slupky, 1l vody, 150 g cukru Do jedné třetiny čtyřlitrové nádoby dáme jablečné slupky a cukr rozpuštěný ve vodě. Dál přidáváme slupky, aby hladina vystoupila až k hrdlu. Nádobu překryjeme plátnem a postavíme na teplé místo. Po šesti týdnech tekutina zoctovatí, přecedíme ji do jiné nádoby a necháme dokvasit. Opět převážeme plátnem. Škraloup vznikající na povrchu neodstraňujeme, jen občas odsuneme a ocet ochutnáme. Po dalších čtyřech týdnech škraloup odstraníme, ocet přecedíme do lahví, zazátkujeme a uschováme v chladu, suchu a temnu. Jablečný ocet II (rychlejší varianta) - 1 kg jablek, voda (asi 3 l) Jablka umyjeme, nastrouháme i se slupkou a jádřincem (nejlépe na plastovém struhadle) a dáme do skleněné nádoby. Zalijeme vodou do výšky pěti cm nad jablka, přiklopíme víčkem a necháme týden na teplém místě. Dvakrát za den promícháme vařečkou. Po týdnu scedíme a dáme na dalších 21 dní na temné místo (např. komora, spížka). Poté ocet přecedíme přes plátno, nalijeme do lahví, uzavřeme a uchováváme v lednici (vydrží až jeden rok). Příště - Ocet jako lék II - ocet vinný redakce Vegetarian.cz zdroje: C. Oreyová:Zázračná síla octa alternativni-medicina bylinky2007.estranky.cz nikidieta © Vegetarian.cz 2000 - 2009 Šíření textů a fota je možno používat jen se souhlasem redakce. Děkujeme. |