receptyliteraturapotravinydiskuzezpět na úvodkde se najístkde nakoupitvegetarian.cz
vegetarian.cz


Ocet - nenápadný, ale silný pomocník

Ocet jako lék I

Ocet jako lék II

Ocet jako dochucovadlo v kuchyni

Ocet jako pomocník v domácnosti


Ocet - nenápadný, ale silný pomocník

- miniseriál redakce Vegetarian.cz o octě jako léku, pochutině, kosmetickém či konzervačním prostředku, dezinfekci…..


Ocet - úvodem - co je to?, kdy se objevil?, jaké jsou druhy?

Ocet je jeden z nejstarších fermentovaných výrobků. Fermentace - kvašení, je přeměna látky za účasti enzymů mikroorganismů, v potravinářství tento termín označuje procesy, jichž se zúčastní mikroorganismy (např. kvašení piva, vína, těsta). Je to vlastně kyselina octová, která vzniká octovým kvašením alkoholické tekutiny (vína nebo piva různého původu).

První písemně doložené zprávy o užívání octa pocházejí už od Babyloňanů a Asyřanů, kteří jej znali jako konzervovadlo, lék, antibiotikum i jako čisticí prostředek. Ocet používali perští, řečtí i římští lékaři především na zažívání. Ve 4. století př. n. l. jeho účinky znal a využíval v léčení dýchacích onemocnění, zánětů, otoků, popálenin a vředů Hippokrates - otec medicíny.

O octě nacházíme zmínky i v bibli. Pak už se používání octa objevovalo v dějinách pravidelně někdy jako lék, jindy jako dezinfekce, konzervační prostředek, povzbuzující nápoj a pod.

Jednotlivé druhy octa se liší původem (z ovoce nebo jiné potraviny obsahující cukr) a způsobem výroby.

Nejznámější druhy octa jsou: jablečný (z jablek), vinný (z hroznů, broskví a bobulovitého ovoce), sladový (ze sladu nebo obilovin), cukrový (z roztoku cukru, sirupu nebo melasy) a kvasný lihový (z alkoholu z obilných produktů).

Příště o octě jako léku.

redakce Vegetarian.cz


zdroje: C. Oreyová:Zázračná síla octa

© Vegetarian.cz 2000 - 2009 Šíření textů a fota je možno používat jen se souhlasem redakce. Děkujeme.