zpět |
Rozhovor s Viktorem Ananiasem organizátorem Evropského vegetariánského kongresu v Istanbulu 2001. Vegetarian.cz : Turecko je pro nás dosti neznámé a což teprve ve vztahu k vegetariánství. Je v Turecku nějaká vegetariánská organizace? V Turecku neexistuje žádná organizace, která by byla výslovně vegetariánská. Naše organizace se zabývá vegetariánstvím a výživou. Dívá se na vegetariánství jako na holistický přístup. Věříme tomu, že vegetariánství samo o sobě nepomáhá. Musí to být komplexní věc. Momentálně naše organizace poskytuje poradenství v oblasti výstavby, která je zdravá (z hlediska zdravotního). Vzděláváme spotřebitele v oblasti organického zemědělství a provádíme poradenství v oblasti vegetariánství. Vegetarian.cz : Jak jste se dostal k vegetariánskému životnímu stylu ? Jsem od narození vegetariánem, byl jsem ve styku s takovýmito lidmi. Vyrůstal jsem na vesnici a viděl jsem ten rozdíl v životě ve městě a na vesnici. Z vesnice jsem přenášel do města myšlenku zdravého života, zdravého vegetariánství. Vegetarian.cz : Oblast Vašeho působení je dosti široká, jak jste začínal ? Před 10 roky jsem začínal prodejem všeobecných věcí. Začínal jsem prodejem na trhu, pak jsem si založil malý obchod. Poté jsem rozběhl velkou vegetariánskou restauraci, s kapacitou 120 lidí. Bylo to v turistickém centru, takže se ta restaurace stala velmi známá. Před 7, 8 lety, jsme začali vyučovat lidi, jak se mají zdravě stravovat. Přišel jsem na to, že lidi nestačí jen vzdělávat, ale že potřebují vědět odkud ta potrava přichází. Tak jsem se stal organickým zemědělcem. Když jsem s tímto začal , lidé z města přicházeli ke mně do vesnice, aby viděli, jak to tam chodí. Začali si tam stavět domy, jenže tyto domy byly obrovské a nechutné. A to byl ten bod, kdy jsem se začal zabývat výstavbou. Dostal jsem se do kontaktu s bio farmáři, kteří produkovali pro vývoz, ale ne pro vlastní lidi. Před 4 roky jsme začali lidi vzdělávat v tom smyslu, aby si založili sami prodejny se zdravými potravinami, aby založili různé restaurace, a aby tam byla příjemná atmosféra. Chceme by lidé věděli odkud ta strava na jejich talíři pochází. Restauraci už nemusím řídit, běží to samo. Vegetarian.cz : Co je, v současné době, Vaší prioritou ? V současnosti poskytujeme informace a vzděláváme nyní asi 20 restaurací. Nejsou to ale jen restaurace, jsou to také obchody. Dodáváme a zabezpečujeme dodávku biopotravin do obchodů s tím, že oni ví odkud to pochází. Tímto spojujeme výrobce a prodejce, organizujeme společenské večery, různé společenské události. Je to taková servisní organizace. Vydáváme vlastní časopisy například BUDGAY je převážně o biozemědělství. Samozřejmě prioritou je organizace Evropského vegetariánského kongresu, který bude v září 2001 v Istanbulu. Vegetarian.cz : Co byste vzkázal čtenářům Vegetarian.cz ? Přátelé, teď je čas na to, abychom sjednotili síly. Přeji Vám všem hodně štěstí. Vegetarian.cz : Děkujeme za rozhovor, určitě nebyl poslední. poznámka redakce: Tento krátký rozhovor byl zaznamenán 4.11. 2000 při výroční konferenci EVU v Praze. |