![]() ![]() | ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
zpět |
![]() |
![]() Rozhovor s Janou Hauptmannovou Vegetarian.cz : Jak jste se dostala k výtvarnému umění?
Vegetarian.cz : Co Vás přivedlo k vegetariánství? J.H. Je zajímavé, že už jako dítě jsem nechtěla jíst maso, ale byla to doba, kdy se věřilo, že děti, které by nejedly maso, onemocní. Takže si vzpomínám, jak mě rodiče nutili, ne úplně násilím, ale snažili se a já jsem dost odolávala. A potom, když jsem dospěla, začala jsem se zajímat o jógu a to mě zase přivedlo zpátky k vegetariánství. A také to bylo díky svamimu Mahešvaranandovi, který se k nám za železnou oponu v 70. letech dostal až z Indie. My jsme tehdy toužili cestovat a já si pamatuji, že jsem snila o tom jet do Indie. A svami Mahešvarananda přišel sem k nám. Jeho přednášky mě tak úžasně oslovily a bylo mi to všechno velice blízké. Vlastně díky němu jsem se dostala zpět k tomu vegetariánství.
Nemyslete si, že my vegetariáni se nějak šidíme. Naopak, vegetariánská strava je velice dobrá, umíme si uvařit velice dobrá a chutná jídla, takže to není žádný asketismus, jak si lidé mylně myslí. Naopak bych řekla, že je to lepší a všichni vegetariáni, které jsem viděla, nejsou tolik nemocní, vypadají mladší a mají víc energie. Na sobě jsem to pocítila. Člověk si také uvědomí tu hrůzu, když vidí, co lidé provádějí se zvířaty. Je to strašné.
Vegetarian.cz : Myslíte si, že způsob stravování, se může projevit na tvůrčí práci? J.H. Rozhodně pociťuji, že ano. Projevuje se to pozitivně ve všech aspektech života. Vegetarian.cz : Jak se stravujete doma? Máte nějakou specialitu, kterou byste mohla čtenářům doporučit? J.H. Moje babička velice dobře vařila, takže vím, jak má dobré jídlo vypadat a chutnat. Převádím i tyto recepty pro začínající vegetariány, ty klasické. Když někdo začíná s vegetariánstvím, tak se skutečně dá uvařit bezmasé jídlo s tou chutí, na kterou je člověk zvyklý. Je to v podstatě otázka koření. Musí se to umět dobře ochutit a okořenit. Řekla bych, že mám ráda všechna vegetariánská jídla. Beru to tak, že vlastně ta potrava je dar přírody lidem, proto bychom si toho měli vážit a děkovat jí. Protože potrava nám umožňuje žít dál a splnit svůj úkol tady na Zemi.To si možná málo lidí uvědomuje a pak zacházejí špatně s potravou. Je to také proto, že třeba nikdy nezažili hrůzu těch zemí, kde se umírá hladem. Měli bychom si toho vážit, že máme dost potravy a skutečně lidé v mnoha duchovně vyspělých národech děkují za jídlo. Jídlo je tam jako obřad, lidé se u jídla nehádají, nedívají se na televizi. Také by neměli mít negativní myšlenky. Dokonce i kuchař, který vaří, by měl mít dobrou náladu. Jsou určité zásady, které si také lidé plně neuvědomují - např. by se neměli olizovat vařečky a lžíce, kterými se pokrm míchá během vaření, člověk by měl vařit s láskou, nenechat se ničím a nikým vyrušovat. Vegetarian.cz : Jak například reaguje Váš syn na bezmasou stravu? J.H. Je také vegetarián, zcela spontánní, bez nějakého přemlouvání k tomu dospěl sám. Velice mu to chutná, je to bez problémů. Vegetarian.cz : A jak vypadá váš běžný stravovací den? J.H. Mám ráda hodně ovoce a zeleninu. Ale vždycky čekám, co mi intuice napoví, co ten den připravit a tak. Vegetarian.cz : Vrátil bych se k Vaší tvorbě. Co připravujete nebo na co se těšíte?
Vegetarian.cz : Co byste vzkázala čtenářům? Vaše osobní motto. J.H. Ať se vegetariánství nebojí, protože naopak jim to pomůže. Počínaje zdravím, ale i náladou. Pohled na život se jim vyjasní a zlepší. Mluvím skutečně z vlastních zkušeností. Všechny čtenáře pozdravuji, přeji jim hodně úspěchů v životě, hodně dobré nálady, optimismu a také hodně radosti mezi lidmi. Děkujeme za rozhovor | ![]() | ![]() |