receptyliteraturapotravinydiskuzezpět na úvodkde se najístkde nakoupitvegetarian.cz
vegetarian.cz

zpět na rozhovory

                  Exkluzivní rozhovory pro vegetarian.cz

                             Alice Klosová

                  "Jak se žije v bláznivém ráji."

San Francisco je čtvrté nejlidnatější město amerického státu Kalifornie. Svoje jméno dostalo po Svatém Františkovi z Assisi. Jeho jméno mají v názvu významné nemocnice a hotely. A tak možná i díky jeho lásce ke zvířatům, požehnání a v kontextu historických souvislostí se zdá, že existuje jen několik málo lepších míst pro vegetariány, z pohledu dostupnosti pestrého stravování.

Kromě tradičních možností vegetariánských a veganských jídel, je v zátoce Bay Area, (jak se také SF říká) velký výběr etnické stravy.

Město se stovkami restaurací, které nabízejí veganské a vegetariánské možnosti, vám představíme v rozhovoru s paní Alicí Klosovou, pracuje jako ekonomický analytik a je také cvičitelkou jógy.

A příjdete-li na The Butcher's Son, tak toto veganské lahůdkářství má všechny oblíbené rostlinné verze masojedlíků, včetně Caprese, Steaku a Egg Hoagie a dokonce veganskou slaninu! :-).

redakce


Vegetarian.cz: Kdy a proč jste do Spojených států odcestovala? Proč jste si vybrala právě B.A?

Alice Klosová: Dobrá otázka, byl to asi osud. Já jsem nikdy netoužila po tom, abych se podívala do Ameriky, žádná touha tam pro mne nebyla, Amerika mne nikdy neoslovila. Rok 1989, revoluce a já jsem byla studentkou. V září 1990 jsem odjela na dva týdny na takový krátký výlet do USA, a nějaké osudové cesty, a ze dvou týdnů se stalo 28 let.

Vegetarian.cz: Říká se, že při návštěvě San Francisca se uvidí Amerika z trochu jiného úhlu?

Alice Klosová: San Francisco je velice progresivní město a vždy bylo. Časy se mění a možná se ten progres dostal až moc daleko. Jednou takový moudrý místní člověk mi řekl, že Bay Area (a San Francisco) 'is like living in a fool's paradise', což bych asi přeložila ze 'život tady je jako v bláznivém ráji'.

    

Vegetarian.cz: Jaké je město s křemíkovým údolím (Silicon Valley) čtvrtí hippies apod. pro vegetariány?

Alice Klosová: Technický boom koncem devadesátých let změnil San Francisco a v Bay Area, momentálně zažíváme druhý technický boom, který probíhá asi 8-9 let a kam to povede nikdo neví, je to opravdu neuvěřitelné pozorovat veškeré změny.

Není kde stavět, ale doluje se a staví se kde může. Ceny jsou tady astronomické a části Bay Area, které bývaly známy kulturní tradicí vymizely a vše je zachváceno technologickými společnostmi. Lidé se stěhují pryč, protože ekonomicky tady nejsou schopni vyžít.



Například jak vy znáte v ČR síť autobusů a vlaků atd. to tady neexistuje takže 6 - 8 pruhu dálnic a jsou plné po celý den.

Vegetarian.cz: Jak se obecně žije v SF? je to krásné město...

Alice Klosová: Ano je to krásné a zajímavé město, výhledy s těch kopců a klikatých uliček jsou nádherné, ale moc se to město změnilo…

Vegetarian.cz: Jak se žije vegetariánům z různých sociálních tříd?

Alice Klosová: Myslím si, že % vegetariánů a veganů je velice vysoké a restaurací je plno, které jsou jen pro vegetariány anebo vegany. Každá jiná restaurace má alespoň 30% výběru v menu, které je uděláno pro vegetariány.

Myslím se vegetariánství tady není záležitostí třídy, ale je to záležitost vědomí a filozofie pro život, jak se člověk divá na svět a jakou zde chce nechat po sobě stopu.

Vegetarian.cz: Jak jsem se stala vegetariánkou?

Alice Klosová: V dětství jsem vyrůstala na velice dobré stravě a řekla bych zaměřené na zeleninu a ovoce, a co zahrádka dala. To byly časy, kdy jídlo bylo velice chutné, zdravé, bez jakýchkoliv přídatků, a jedlo se co zahrádka a příroda poskytla.

Vždyť to víte, jak to bylo, maso bylo vzácné, drahé a jenom tak v 'neděli' anebo 'o svátcích', ale i už v dětství jsem se masu vyhýbala. Velký přelom v životě přišel, když jsem tady v San Franciscu začínala studovat jógu. V rámci přednášek, jsme měli návštěvu pitevny, kde nám dali rukavice a že si máme osahat ta těla, orgány atd. Já pak, když jsem šla do obchodu a viděla, jak maso visí a jak mi to vše připomíná, to co jsem viděla na pitevně, vyvolalo to ve mne něco a od té doby jsem se na maso nemohla ani podívat.

I teď stále když vidím maso, tak mi to připomíná to, co jsem před mnoha lety viděla. Tímto a dalšími zkušenostmi, které jsem později nabyla a tak začala má cesta vegetariánky.

Vegetarian.cz: Co by jste přenesla z B.A k nám do ČR a obráceně?

Alice Klosová: Asi bych tu otázku trošku změnila a zamyslím se nad tím co mne B.A. naučila… kompromis, soucit, toleranci, porozumění tomu jak tak bohatá země má tolik bídy. Děti které, jsou podvyživené, bez vzdělání atd. procestovala jsem mnoho zemí a částí světa, ale někdy mi připadá, že rozvojový svět je na tom lépe než části Ameriky a Bay Area.

Dokážete si představit ulici v Berkeley a San Francisco, kde lidi kolem cesty anebo pod mostem žijí ve stanech, bez vody, bez záchodu… ale nejenom jednotlivci, ale i rodiny s dětmi.

A co mne naučilo dětství v ČR a proč se stále vracím na Moravu a na venkov - jsou to neustálé připomínky co je v životě důležité a jsem vděčná za své dětství a hodnoty se kterými jsem vyrostla a které se mi nepodařilo ani po tolika letech života v USA ztratit. A taky možná si uvědomit jak krásný takový ten 'všední' život je.

Vegetarian.cz: Jaký je největší rozdíl je mezi životem v ČR a této části USA?

Alice Klosová: Kvalita života v ČR si myslím není tak závislá na penězích jako v USA. Tam je společnost založena na individuálním přístupu, na vše je více méně člověk sám a podpora společnosti anebo komunit tady není, tak jak si myslím to stále ještě v ČR je.

Vegetarian.cz: Jistě je v Bay Area co navštívit, město je také označováno jako jedno z nejkrásnějších měst na světě. Co by jste doporučila, tam neminout?

Alice Klosová: Mám ráda přírodu, lesy, čisté řeky, v Kalifornii je krásná a stále panenská příroda. Jedno z mých nejoblíbenějších míst je posvátná hora a město, Mt. Shasta, and Lassen National Park asi 4 hodiny od San Francisca.


Vegetarian.cz: Proč je hora Mt. Shasta posvátná a má nějaké duchovní tajemství, nebo pověsti?

Alice Klosová: Existuje mnoho krásných legend a příběhů které uslyšíte od místních lidi anebo najdete na internetu. Místní lidé mají k hoře velký respekt a úctu. Říka se, že je to sídlo Shivy, taky se říká, že je to sídlo Dattatreya, některé legendy hovoří o městečku velice duchovně založených lidi, které existuje pod horou.

Taky se říká, že mystická síla této hory se rovná mystické síle hory Arunachala v jižní Indii. Žije kolem hory několik kmenů Amerických Indiánů a je to krásné setkání je někde uvidět a zažít jejich obřady k posvátné hoře.

Vegetarian.cz: Nejznámější ikonou z pohlednic SF je oranžový visutý most Sanfranciského zálivu - Golden Gate Bridge. Je to jeden z nejproslulejších mostů na světě. Oranžová barva zlepšuje jeho viditelnost pro lodě, jsou v této oblasti časté mlhy?

Alice Klosová: Ano, mlha v San Francisku dokáže nabídnout neuvěřitelné pohledy na nadýchané mlhové oblaky vystupující okolo města a někdy jsou vidět jen věže slavného mostu Golden Gate Bridge. Oranžová barva zlepšuje jeho viditelnost pro lodě,



Mimochodem před pár lety učitel jógy Swami Mahéšwarananda navštívil San Francisco a stál přímo na mostě. Když se díval na ten most a krásnou oranžovou barvu, jeho slova byly 'barva Hanumanjiho'.

Červeno-oranžová barva je barva Hanumana (z eposu Rámájana), jako například bílá a modrá je barva Shivy... to jsou asociace bohů dle indické mytologie a barvy které representují.

Vegetarian.cz: Váš oblíbený recept pro naše čtenáře?

Alice Klosová: Objevila jsem krásny recept. Při návštěvě trhů, které tady v Bay Area máme denně s čerstvou zeleninou a ovocem, jsem objevila něco, co mi připomínalo kořen petržele.

Ale když jsem ty kořeny přinesla domu a ochutnala jsem je a zjistila jsem, že chuť je moc sladká, takže petržel to není, ale objevila jsem tady 'pastińák'. Chuť pastińáku je tak trochu sladká, takže jsem našla něco co může být moc dobrý oběd, ale i moc dobrý sladký zákusek.


Recept na karbenátky z pastiňáku od Alice - velice chutný, lehký, vynikající oběd pro štíhlou linii a životni styl. Doporučuji s bramborem a jogurtem.

Na přípravu potřebujeme:

- 4 hrsti nastrouhaného pastińáku
- hrst jemně nakrájených listů   petržele
- jemně pomletá lněná semínka (1   polévková lžíce) smíchané s   vodou (2   polévkové lžíce) na   zahuštění těsta,   používám to   místo   vajíček
- 1 malá jemně nakrájená cibule
- čerstvě drcený česnek - 3 až 4   stroužky, záleží jak rádi máte   česnek -   1 velká lžíce oleje
- sůl a pepř na ochuceni
- rozmarýn a kurkuma na ochucení

Pastińák nastrouháte a vše smícháte. Uděláte karbenátky (směs je taková vláčná a bude se rozpadávat, ale to nevadí, smažením anebo pečením se směs dá hezky dohromady).

Můžete karbanátky smažit cca 5 minut na každé straně. Ale já je ráda peču , dám méně oleje položím je na plech do trouby na 180 C na 20 minut, anebo déle záleží jak karbenátky máte rádi.



Vegetarian.cz: Zmínila jste, že jste v BA studovala jógu, dnes i jóga zažívá ve světě velký boom, těch názvů, kde je slovo jóga je velmi mnoho?

Alice Klosová: Ano, názvů je mnoho, ale důležitá je ta kontinuita pokračování původního učení, podobně jako u indiánů ctít posloupnost - ctít předky. Jóga je science (věda) kterou nám dal, dle indické mytologie Shiva. Je to neuvěřitelná věda, která nám pomůže v sebe-poznání a v sebe-realizaci, a přinese radost, zdraví a pohodu do denního života.

Vegetarian.cz: Z těch mnoha názvů jste si vybrala kterou, nebo jak zaměřenou jógu?

Alice Klosová: Za ta léta v San Franciscu jsem našla mnoho nějakých 'jóg', jiná jména, jinak přejmenované pozice, většina komerčních, aby se tím nalákali lidé... název classu se měnil běžně, protože lidé se nudí, když je něco stejné, tak tady se to upraví, změní se název a přijdou noví lidé... je to tady opravdu krásný marketing (s úsměvem to říkám).



Takže já jsem tady hledala, studovala mnoho těchto 'jóg', ale stále mi něco chybělo a nebylo to ono, až mě cesta dovedla k systému Jógy v denním životě. Jóga v denním životě je krásný klasický systém jógy, který pramení z dlouhé linie jogínů a je uznávaný po celém světě. Studuji tento systém a taky jej učím tady v USA. ...

Vegetarian.cz: Máte na závěr našeho rozhovoru nějaký vzkaz pro naše čtenáře?

Alice Klosová: Přeji všem krásné dny, dobré a chutné vaření
a lásku v domě :-)

Vegetarian.cz: Děkujeme za zajímavý rozhovor a přejeme vše dobré.






RED