zpět |
recept babičky pana dvorního rady Johanna Wolfganga von Goetha, paní Anny Margarethy von Lindheimer-Textor 500 gramů tvrdého chleba nakrájíme na kostky a necháme změknout v 1 litru horkého mléka (můžeme použít např. rýžové či sojové). Samostatně rozmícháme 3 vejce ( vejce nahradíme Vajahitem) a 40 gramů mouky, přidáme lžíci drcené majoránky a okořeníme špetkou muškátu a troškou soli. Hmota musí být jemná a měkká, současně však dosti tuhá - není-li, přidáme mouku. Ve vařící osolené vodě krátce blanšírujeme mangoldové listy zbavené středního žebra a osušíme je v ubrousku. Chlebovou hmotu rozdělíme na listy a stočíme vše do nevelkých válečků, které naskládáme do zapékací misky, posypeme vločkami másla, zalijeme dobrým zeleninovým vývarem a v předehřáté troubě zapékáme 30 minut. Podáváme posypané sýrem. |