Zpět na recepty Chléb esejců |
Pečivo
Domácí chléb Z 1/2 hladké mouky, cukr a kvasnice smícháme, zalijeme vlaž-nou vodou, tak aby vzniklo řídké těstíčko a necháme 15 minut kynout. Do mísy nasypeme celozrnnou a žitnou mouku a spa-říme ji horkou vodou, promícháme a necháme zchladnout. Do zbytku hladké mouky přidáme rozemletý kmín, celá slunečni-cová semena a opražená, rozemletá sezamová a lněná semínka, sůl a vše promícháme. Do mísy se spařenou moukou přidáme vykynuté kvasnice a pomalu zpracováváme těsto s postupným přidáváním zbytku hladké mouky. Těsto řádně propracujeme, asi 10-15 minut a necháme hodinu vykynout. Vykynuté těsto rozdělíme na dvě části dopracujeme utvoříme bochánky, poprášíme hladkou moukou a necháme chvíli dokynout v misce nebo ošatce, poté přendáme na plech a pečeme 50 minut ve vyhřáté troubě při 180°C, do trouby dáme misku s vodou. Po dopečení potřeme chleba vodou a položíme na síto nebo přes vařečky a necháme úplně vychladnout, nejlé-pe je krájet druhý den. Domácí rohlíky mouka celozrnná, hladká, žitná v poměru 400, 200, 100, nebo 600, 300, 150 gramů, podle množství, které chceme upéci 1,5 kostky kvasnic ( 50 g ) 1-2 čl soli kmín, slunečnicová semena, sezamové a lněné semínko 1/2 hrnku ovesných vloček 1-2 lžíce oleje troška cukru Z 1/2 hladké mouky, cukr a kvasnice smícháme, zalijeme vlaž-nou vodou, tak aby vzniklo řídké těstíčko a necháme 15 minut kynout. Do mísy nasypeme celozrnnou a žitnou mouku a spa-říme ji horkou vodou, promícháme a necháme zchladnout. Do zbytku hladké mouky přidáme rozemletý kmín, celá slunečni-cová semena a opražená, rozemletá sezamová a lněná semínka, sůl a vše promícháme. Do mísy se spařenou moukou přidáme ovesné vločky, které jsme nechali chvíli rozmočit ve vlažné vo-dě, olej, vykynuté kvasnice a vše pomalu zpracujeme s postup-ným přidáváním zbytku hladké mouky. Těsto necháme kynout 45 - 60 minut. Vytvarujeme rohlíky, dalamánky či jiné tvary a přendáme na olejem vymazaný plech necháme ještě asi 10 mi-nut dokynout, potřeme vodou a můzeme posypat semínky, kmínem, solí a pečeme 10 - 15 minut pečeme ve vyhřáté troubě při 200°C, do trouby dáme misku s vodou. Po dopečení potře-me pečivo vodou. Dobrá rada k výrobě chleba Na chleba použijeme prosátou Kremežskou celozrnnou mouku, na rohlíky a daliju celozrnnou z Pro - bia, ta je sice dražší ale na tyto věci chutnější, především na daliju. Chleba a rohlíky na vále dopracováváme s hladkou bílou moukou, zkusil jsem celozrnnou a po upečení chleba jsme odkrajovali černé kůrky, které se utvořili již po polovičním čase pečení. Slanné sušenky 300 g celozrnné pšeničné mouky 450 g hladké mouky 250 g tvarohu 1 máslo sůl voda dle potřeby přísady podle chuti ( mleté ořechy, sezamová semínka, kmín, mák, jemně strouhané uzené tofu ) Ze všech surovin zpracujeme těsto. Rozdělíme na 3 díly a do každého přidáme různé přísady. Znovu prohněteme a každý díl vyválíme na plát silný asi 4 mm. Rádýlkem vykrajujeme různé tvary, které přeneseme na plech. Pečeme při 160°C. Sýrové tyčinky Celozrnná mouka, tavený sýr, miso, libeček, kopřiva, pampe-liška, jitrocel, 5 dkg Dukátu nebo Hery Do mísy dáme tavený sýr, 5 dkg Dukátu nebo Hery, podle po-třeby celozrnné mouky do těsta a na rozválení, miso. Vypra-cujeme těsto rozválíme, rozřežeme na tyčinky, posypeme seza-movými semínky a kmínem a upečeme. Rychlovka k pohoštění Kupované listové těsto vyválíme asi na půl centimetru, posy-peme sezamovým semínkem, může být i lněné nebo kmín, mů-že se trochu osolit. Přejedeme znovu válečkem, nakrájíme libo-volné tvary a v horké troubě pečeme. Grahamy 750 g CM (celozrnné mouky jemně mleté), 450 g polohrubé nebo hladké mouky, 2 pl lněného semínka, 2 pl slunečnicové-ho semínka, 2 čl soli, 2 čl drceného kmínu, 750 ml vlažné vo-dy, sušené droždí (nebo na kousek 35 droždí 1 šálek vlažné vody, špetka cukru). Vypracované těsto necháme vykynout. Vytvarujeme do válečku o průměru 10 cm, pomoučíme a krájíme délky 3 cm široké. Formujeme žemle, které klademe na vymaštěný plech, aby mezi nimi byl dostatek místa na vykynutí. Pečeme ve vyhřáté troubě 25 minut. Rohlíky Těsto stejné jako na grahamky. Nakrájené plátky rozválíme na oválný plát a ten stočíme plo-chami dlaní směrem od sebe do tvaru rohlíku. Růžky mírné ohneme,necháme nakynout, potřeme vodou a pečeme. Bylinkové celozrnné žemle 1 kg celozrnné mouky, 0,1 l rozpuštěného másla, 0,7 l mléka ( vody ), 2 čl soli, 2 g droždí - sušených kvasnic ( 18 g čerst-vých ), majoránka, tymián, čerstvá zeleninová nať. Smícháme mouku, koření, sůl a tekutinu v těsto a přidáme roz-puštěné máslo. Velmi důkladně zpracujeme těsto a necháme kynout. Po vykynutí vyválíme 100 g housky a klademe je na vymazaný plech, kde je necháme chvíli kynout, potřeme vodou a dáme péci na 35 minut při 220C. |