Zpět na recepty Zpět na napoje |
Šípkový nápoj Šípkový čaj je vhodný jako celoroční zdroj vitamínu C. Vitamín C zvyšuje obranyschopnost organismu proti infekčním chorobám a příznivě ovlivňuje i některé enzymatické pochody. Právě teď je doba vhodná pro jeho sběr. Šípek lemuje okraje lesních a polních cest. Výhodou je, že ke sběru a sušení se hodí všechny druhy. Může nám během podzimu a zimy výborně posloužit v prevenci a léčbě chřipky. Plody šípku jsou známým zdrojem vitamínu C, šípkový čaj čistí ledviny a močový měchýř, je i proti písku v ledvinách. V šípcích dále najdeme karoteny, z nichž si organismus dokáže vyrobit vitamin A, dále některé z vitamínů B, vitamín P, K a kyselinu nikotinovou. Příprava nálevu: Varianta 1: Převařit vodu, nechat odstát na pokojovou teplotu. Nakrájené šípky zalít a louhovat po dobu min. 8 hodin. Nálev je nutné dobře zcedit, protože obsahuje množství drobných chloupků, například přes mikrosítko, nebo bezbarvou bavlněnou plachetku. ED © Vegetarian.cz 2000 - 2014 Šíření textů a fota je možno používat jen se souhlasem redakce. Děkujeme. Redakce neodpovídá za obsah článků i diskusí, které ne vždy odpovídají stanovisku redakce.
|