
Šípkový nápoj
Šípkový čaj je vhodný jako celoroční zdroj vitamínu C. Vitamín C zvyšuje obranyschopnost organismu proti infekčním chorobám a příznivě ovlivňuje i některé enzymatické pochody. Právě teď je doba vhodná pro jeho sběr. Šípek lemuje okraje lesních a polních cest. Výhodou je, že ke sběru a sušení se hodí všechny druhy. Může nám během podzimu a zimy výborně posloužit v prevenci a léčbě chřipky.
Plody šípku jsou známým zdrojem vitamínu C, šípkový čaj čistí ledviny a močový měchýř, je i proti písku v ledvinách.
V šípcích dále najdeme karoteny, z nichž si organismus dokáže vyrobit vitamin A, dále některé z vitamínů B, vitamín P, K a kyselinu nikotinovou.
Příprava nálevu:
Varianta 1: Převařit vodu, nechat odstát na pokojovou teplotu. Nakrájené šípky zalít a louhovat po dobu min. 8 hodin.
Varianta 2: Následně přivést k bodu varu /ale nevařit/ a odstavit, nechat 20 minut louhovat.
Nálev je nutné dobře zcedit, protože obsahuje množství drobných chloupků, například přes mikrosítko, nebo
bezbarvou bavlněnou plachetku.
ED
© Vegetarian.cz 2000 - 2014 Šíření textů a fota je možno používat jen se souhlasem redakce. Děkujeme. Redakce neodpovídá za obsah článků i diskusí, které ne vždy odpovídají stanovisku redakce.
|