receptyliteraturapotravinydiskuzezpět na úvodkde se najístkde nakoupitvegetarian.cz
vegetarian.cz

Zpět na recepty

Zpět na labužníka


Nakládaný hermelín

3 - 4 hermelíny, 1 - 2 i větší cibule (výborné jsou červené), 1 - 2 nakládané feferony (nebo ostřejší papriky, čili pikls), 1 lžička mleté sladké papriky, 2 bobkové listy, 15 - 20 kuliček pepře, 4 - 5 kuliček nového koření, sůl, 2 - 4 stroužky česneku (podle množství sýra), olej, dává se i 1 lžička hořčičného semínka, sklenice nebo užší miska.

Hermelíny podélně nakrájíme na poloviny a všechny vnitřní plochy silněji pomažeme utřeným česnekem se solí a paprikou a zase tyto půlky spolu spojíme (přitiskneme na sebe) a ještě rozkrojíme půlky příčně. Půlky upravených hermelínů naskládáme do sklenice (misky) spolu s bobkovými listy, novým kořením a pepřem, popřípadě i hořčičným semínkem. Feferony nakrájíme na proužky (papriky na kolečka), cibuli také na běžná kolečka a střídavě je klademe do misky mezi hermelíny a také na ně. Zalijeme olejem (uvolníme tak aby se olej dostal do všech míst), uzavřeme víčkem nebo alobalem a necháme v chladu 5 - 7 dní stát.

Používáme jako součást studené mísy, nebo doplnění zeleninových salátů. Výborná je tato chuťovka nakrájená na trojúhelníčky se zapíchnutím párátkem podávaná na talířku. Na trošce oleje z nálevu můžeme zkusit osmažit bílé tofu či sýr panýr. Dobrou chuť.