Zpět na recepty Postup přípravy |
Zeleninová samoza Těsto: 500g hladké mouky (celozrnná přesátá a hladká - bílá z obchodu, 1:1) 4 pol.l oleje - 60 ml, 1/2 čaj.l. soli, studená voda Náplň: 500 g brambor, 500 g zelí, cibule, česnek, hořčičné semínko, kumín, čili (lze vynechat), kurkuma Postup: Do přesáté provzdušněné mouky dáme sůl olej a dlaněmi jej vpracujeme. Přilijeme studenou vodu v takovém množství, aby vzniklo těsto měkké a vláčné a nelepilo se. Přikryjeme vlhkou utěrkou a zatím připravíme nádivku. Očištěné brambory nakrájíme na menší kostky a zelí najemno. Nachystáme i nadrobno nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Na oheň postavíme pánev nebo hrnec a na oleji osmažíme hořčičné semínko, když zbledne přidáme kumín a hned brambory a lehce je orestujeme. Dále přidáme cibuli, česnek. Promícháme přihodíme zelí. Můžeme přidat i kurkumu a čili. Osolíme a krátce dusíme pokud je třeba přilijeme trochu vody a necháme ji vyvařit. Brambory by měly být ne zcela uvařené, protože je budeme ještě péct v troubě. Směs necháme vychladnout. Aby se s těstem lépe pracovalo, je vhodné, aby bylo mírně chladné. Na pomoučeném vále vyválíme plát silný asi 2-3 mm a miskou vykrajujeme placičky velikosti dlaně. Doprostřed klademe dostatek náplně, přeložíme půlkruhem těsta, přitlačíme okraje a ozdobnými záhyby těsto spojíme. Klademe samozy na plech. Nic nemastíme, těsto je tukové a pečeme 20-25 minut ve vyhřáté troubě při 220o C. Postup. Dobrou chuť Připravila Džótí |