O čínské kuchyni |
RECEPTY Z ORIGINÁLNÍ ČÍNSKÉ VEGETARIÁNSKÉ KUCHAŘKY PANÍ TAJ -ŤUN HEJZLAROVÉ Pálivý olej Pálivý olej - základními surovinami k jeho přípravě jsou sušené chilli papričky (nebo sušené feferonky), pálivá paprika v prášku a olej, v malém hrnci zahřejeme 1/2 l oleje, přidáme asi 5 dkg chilli papriček, necháme je osmahnout. Když papričky ztmavnou, odstavíme hrnec z ohně, olej scedíme (scezené papričky vyhodíme) a necháme trochu vychladnout, do ještě teplého oleje přidáme 2 - 3 dkg pálivé papriky v prášku, dobře zamícháme a necháme olej úplně vychladnout. Uvedené dávky jsou orientační, pálivost oleje si můžeme sami regulovat změnou uvedeného množství oleje nebo papriky. Kapie nakládané po čínsku Kapie nakládané po čínsku - použijeme 2 - 3 červené kapie, které vyjadřincujeme, opereme a otřeme utěrkou. V hrnci přivedeme do varu 1 litr vody, přidáme 2 - 3 lžičky zrníček s´čchuanského pepře, osolíme, necháme chvíli povařit. Jakmile ucítíme pikantní vůni pepře, odstavíme hrnec z ohně a necháme jeho obsah vychladnout, po vychlazení pak vložíme připravené kapie a necháme je v hrnci namočené 10 dní, potom je vyjmeme a můžeme používat. Dávku pepře můžeme podle chuti snížit nebo zvýšit. Studené mísy (saláty) Salát z čínského zelí 1 hlávka čínského zelí, 1 lžička pálivého oleje, 1 - 1 1/2 lžíce sezamového oleje (nebo jiného kvalitního oleje), půl lžičky wej-su, sůl Čínské zelí očistíme od nahnilých listů, jednotlivé listy oddělíme od hlávky, pečlivě omyjeme, celý svazek pak překrojíme na polovinu, na salát použijeme dolní dužnatou a světlou část o hmotnosti asi 30 - 40 dkg (horní listnatou část uschováme pro jiné pokrmy, např. pro polévky nebo pokrmy s tou-fu). Zelí nakrájíme podélně (podle vláken) na nudličky asi 3 cm dlouhé a 0,5 cm široké, vložíme do velké mísy, posolíme, promícháme, rukama přimáčkneme povrch a necháme minimálně 20 minut stát, aby zelí pustilo vodu. Potom ze zelí rukama vodu vymačkáme, znovu položíme do mísy a ochutnáme: jestliže je salát příliš slaný, propláchneme jej studenou vodou, jestliže je málo slaný, přisolíme. Přidáme wej-su, zalijeme sezamovým olejem a pokapeme pálivým olejem, nakonec jídelními tyčinkami jemně promícháme, je hotov. Je to nejjednodušší úprava čínského zelí na salát. Kdo nesnáší pálivé, může paprikový olej vynechat, sezamový je dostatečně pikantní, jde tu však také o barevnost pokrmu, bez červeného pálivého oleje zůstane salát bílý, nebude tedy tak dráždivý pro náš zrak. Salát z čínského zelí po s´čchuánsku 1 hlávka čínského zelí, několik chilli papriček, 1 lžička zrnek s´čchuánského pepře, 2 lžíce oleje, půl lžičky wej-su, sůl Postup úpravy zelí je zcela shodný s postupem v předešlém receptu - až po vymačkání vody ze zelí a položení do mísy. Poté připravujeme potřebné ingredience: ohřejeme pánev na malém ohni, nalijeme 2 lžíce oleje, do horkého přidáme zrnka s´čchuánského pepře, pomalu mícháme a když zrnka ztmavnou a pocítíme ostrou vůni, děrovanou lopatkou zrnka vylovíme a vyhodíme, do oleje pak nasypeme rozdrobené chilli papričky, znovu mícháme (papričky musejí zachovat červenou barvu - nesmějí se připálit!), po chvíli pánev odstavíme a horkým olejem, který má výraznou trpce pálivou chuť, polijeme připravené zelí, nasypeme wej-su, jídelními tyčinkami promícháme. Hodí se pro chladnější období, posiluje náš apetit k dalšímu jídlu. Salát z čínského zelí na sladkokyselo 1 malá hlávka čínského zelí (asi 30 - 40 dkg), 1 menší, po čínsku nakládaná kapie, 1 lžička pálivého oleje, 1 - 1 1/2 lžičky cukru (krupice), 1 lžíce čínského světlého octa, 2 lžíce oleje, půl lžičky wej-su, sůl Použijeme celou hlávku zelí. Kapii nakrájíme na tenké nudličky, hlávku zelí očistíme, jednotlivé listy oddělíme a pečlivě omyjeme, pak svazek listů překrojíme v půli na dužnatou a listnatou část, každou odděleně nakrájíme na větší kousky (3 x 3 cm), vložíme na talíř (nemíchat dohromady!). Na velký oheň dáme hrnec s vodou, mírně posolíme a přivedeme k varu, do vroucí vody vhodíme dužnatou část zelí, přikryjeme poklicí a odstavíme z ohně, když se zelí asi za 2 minuty spaří, přidáme druhou, listnatou část (zelí musí být ponořené ve vodě), za necelou minutu listnatá část zelí povadne, potom vše scedíme, vodu vylijeme, zelí necháme odkapat, ochutnáme, případně přisolíme nebo naopak propláchneme studenou vodou, dáme do mísy a necháme vystydnout. Vychladlé posypeme cukrem, přidáme wej-su, ocet, nudličky z kapie, zalijeme olejem, přidáme pálivý olej, promícháme a necháme v chladničce vychladnout. Podobně lze připravit salát z hlávkového zelí. Zázvorový salát z čínského zelí 1 hlávka čínského zelí, 2 lžičky zázvoru nakrájeného na nudličky, 1 čerstvá červená feferonka, 1 lžička cukru, 2 lžíce oleje, 1 lžíce čínského světlého octa, 1 lžička zrnek s´čchuánského pepře, půl lžičky wej-su, sůl Čínské zelí očistíme, jednotlivé listy oddělíme a omyjeme, celý svazek listů překrojíme na polovinu, na salát použijeme dolnější světlou dužnatou část asi 30 - 40 dkg. Nakrájíme listy podélně na nudličky 3 cm dlouhé a 0,5 cm široké, vložíme do mísy, posolíme, promícháme, necháme 20 minut stát, aby zelí pustilo vodu, pak ji ze zelí rukama vymačkáme, znovu dáme do mísy. Čerstvý zázvor oloupeme a nakrájíme na velmi tenké plátky, pak na nudličky, použijeme jen 2 lžičky na salát. Použijeme-li sušený, musíme jej napřed namočit do horké vody, aby změkl, pak jej oloupeme a nakrájíme podobně jako čers |