![]() ![]() | ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
zpět |
![]() |
![]() Rozhovor se Stanislavem Pilařem (společnost ASP - obilné mléko, Vajahit) S panem Pilařem jsme se setkali před Vánocemi, kdy společnost ASP vyšla na trh s novým výrobkem Vajahitem, náhradou vajíček a výrobkem bez cholesterolu. Uplynula nějaká doba a setkali jsme se znovu, abychom si popovídali, jak se Vajahit uchytil na trhu, jaký je ohlas zákazníků a co má firma připraveno nového. Vegetarian.cz: Jak jste uváděli Vajahit na trh?
Vegetarian.cz: Z hlediska nás vegetariánů (laktovegetariánů, veganů…) takovýto produkt na trhu zcela jasně chyběl, kdo vás k tomu inspiroval, jak se stalo, že se výrobek objevil na trhu? Stanislav Pilař: Pobýval jsem nějaký čas ve Spojených státech a poznal jsem věci, které se týkají zdravého životního stylu právě ze států, kde to již několik let funguje, tak jsem tehdy jako první dovezl do České republiky sušené sojové mléko. Začal jsem s touto surovinou na českém trhu pracovat. Přemýšleli jsme co dál. Chtělo to něco, co by nasytilo a co by bylo zároveň přínosem pro zdraví. Zabýváme se velkoobchodním prodejem pro pekaře, tak jsme přišli na to, že cena vajíček neúměrně stoupá a na druhou stranu přibývá lidí, kteří ze zdravotních důvodů nemůžou vajíčka jíst. Hledali jsme kompromis, hledali jsme nějakou surovinu, která by tento problém vyřešila. To se nám podařilo s pomocí naší technoložky paní Aleny Pulpánové.
Vegetarian.cz: Vypadá to jednoduše, ale určitě je za tím velké množství prácem, když se uvádí na trh nějaký nový výrobek, je zde i nedůvěra. Vegetariáni preferují výrobky čerstvé, přírodní a toto je vlastně směs, která je namíchaná. Podařilo se vám tyto obavy překonat a je již vidět větší zájem o tento výrobek? Stanislav Pilař: Myslím si, že určitě. Jeden z takových důvodů proč začali zákazníci Vajahit používat a přesvědčovat se, že je dobrý, je, že měli problémy s trvanlivostí u vajec, zejména v letních měsících. Druhou věcí je nebezpečí salmonely, které je u Vajahitu eliminováno tím, že jsou použity výhradně složky rostlinného původu. Vegetarian.cz: Vajahit je výrobek, který nám vegetariánům na trhu určitě chyběl. Přáním je, aby se tento produkt začal používat i v jídelnách a v restauracích. Myslíte si, že je reálné v krátké době realizovat používání Vajahitu v těchto zařízeních, například smažený květák, žampiony, sýr nebo je to hudba budoucnosti? Mohli by naši čtenáři nějak pomoci?
Vegetarian.cz: Kdo je garantem složení Vajahitu. Zda není geneticky modifikovaný, jestli nejsou použita například barviva. Jakým způsobem má toto společnost ASP ošetřeno? Stanislav Pilař: Naše jistota spočívá v certifikaci všech surovin, které používáme. Žádné suroviny nejsou geneticky modifikované. Tyto certifikáty nám dochází s každou zásilkou této suroviny. Ale přesto ještě sami pro sebe si necháváme dělat svoje certifikáty. Donedávna se to dělalo ve Freinburku v Německu, kde byla jedna z mála akreditovaných laboratoří. Protože chceme tento výrobek vyvážet i do zahraničí, museli jsme mít nezávislou kontrolu této laboratoře. Další věcí, kterou Vajahit splňuje je, že jsme obdrželi známku správné výživy. Tato společnost garantuje odběrateli a zákazníkovi, že to, co je uvedeno na obalu, je opravdu ve výrobku obsaženo. Je to garance pro malospotřebitele. Vegetarian.cz: Nabízí vaše společnost mimo Vajahitu i jiné výrobky?
Vegetarian.cz: Ve vašem sortimentu jsou také jiná mléka než ovesná? Stanislav Pilař: Naše společnost se snaží vyjít vstříc svým zákazníkům. Kromě ovesného mléka vyrábíme také kokosové a sojové mléko, různá ochucená mléka. Patří sem i kukuřičný nápoj, který vzhledem k vysokému obsahu nenasycených mastných kyselin je velmi vhodný pro spotřebitele s vysokou hladinou cholesterolu v krvi. Vegetarian.cz: Znovu se vás zeptám na prosazení těchto výrobků u nás?
Vegetarian.cz: K tomuto úspěchu vám samozřejmě gratulujeme. Ve vaší nabídce jsou také ovocné a hroznové cukry. Z hlediska výživy je zřejmě ovocný a hroznový cukr a med společně se sladěnkou nejlepší alternativou slazení. Stanislav Pilař: Jedním ze zdravějších cukrů je fruktóza, což je ovocný cukr, který se používá místo sacharózy jako takové. Díky dobrému štěpení fruktózu mohou používat i diabetici po domluvě s lékařem. Co se týká hroznového cukru, tak ten slouží spíš jako energetický doping pro člověka. Používá se při nechutenství např. u malých dětí. Velké uplatnění má také pro sportovce a lidi, kteří těžce pracují. Vegetarian.cz: Mezi další vaše produkty patří pudinky, které se dají velmi dobře využít na dovolených. Stanislav Pilař: Tyto pudinky jsou složeny z klasických škrobů, ale nejsou míchány s kravským mlékem, neobsahují laktózu. Zde používáme sojové mléko. Tento výrobek je velmi lehce stravitelný, nemá tolik kalorií a tuků, neobsahuje mléčné bakterie. Dále nabízíte hořické trubičky, připravujeme je s Vajahitem. Hlavním důvodem proč jsme dali tento výrobek na trh je, že v naší stravě chybí vláknina. Snažíme se s každým výrobkem přispět ke zdraví člověka. Navíc je slazen fruktózou, takže to mohou jíst i diabetici. Vegetarian.cz: Vyrábíte také kokosové mléko a kukuřičný nápoj, můžete nám povědět o nich více? Stanislav Pilař: Vegetarian.cz: Na závěr bych chtěl znovu zopakovat, že vaše firma garantuje, že ve vašich výrobcích kromě syrovátky z mléka, nepoužíváte žádné živočišné složky? Stanislav Pilař: Ano je tomu skutečně tak Vegetarian.cz: Chtěl byste něco vzkázat čtenářům Vegetarian.cz ? Chtěl bych říci jen jedno a to, aby naše výrobky alespoň jednou zkusili a sami se přesvědčili o všem, co jsme zde uvedli. Vegetarian.cz: Děkujeme za rozhovor. | ![]() | ![]() |