receptyliteraturapotravinydiskuzezpět na úvodkde se najístkde nakoupitExistují vědecké důkazy ...
...
zpět na otázky

Odpovědi čtenářům

Dobrý den,

rád bych omezil svoji spotřebu vajec, ale nerad bych se vzdal svých oblíbených jídel jako jsou třeba zapečené těstoviny nebo smažený sýr. Můj dotaz tedy zní: Existuje nějaká "náhražka" za vejce? - myslím tím něco jako spojovací či obalovací materiál, něco tekutého co tepelnou úpravou ztuhne.

Za Vaši odpověď předem děkuji

Ondra Palán

Dobrý den,

Ano skutečně existuje, jedná se o výrobek společnosti ASP CZECH s názvem Vajahit - náhrada vajíček bez cholesterolu.

Plně Vám nahradí vejce všude tam, kde je používáte. Vajahit je vhodný pro antisklerotickou dietu. Má minimální množství cholesterolu oproti vejci. Snižuje energickou hodnotu jídel.

Základní složkou tohoto výrobku je sójová bílkovina, škrob, syrovátka, kukuřičná mouka a lecitin.

Je vhodný jako stálý pomocník do kuchyně nebo jako vhodný pomocník na cestách díky své jednoduché použitelnosti a balení.

Dávkování: 1 lžíce = 1 vejce. Nehrozí nákaza salmonelózou, nerozbije se, má dlouhou trvanlivost (i po otevření) a nížší cenu než vejce. Při použití Vajahitu k přípravě pokrmů má surovina velmi dobrou pojivost a žlutavou barvu, takže vám plně nahradí vejce.

Vajahit se používá např. do palačinek, buchet, bramboráků, na obalování řízků z robi, cerie, tofu (obalovat můžete také v hrašce, ale o tom někdy příště), do sekané - zkrátka všude tam, kde použijete celé vejce nebo žloutek.

Nenahrazuje bílek, proto jej nelze použít na šlehání a mašlování.

Výrobek byl zkoušen v pekárnách, cukrárnách a jídelnách, kde se dobře osvědčil při pečení a vaření.

Vajahit žádejte v lékárnách a prodejnách zdravé výživy.

ED



Vaše dotazy na odborníky můžete zaslat na adresu:dotazy@vegetarian.cz