receptyliteraturapotravinydiskuzezpět na úvodkde se najístkde nakoupitExistují vědecké důkazy ...
...
zpět na otázky

Odpovědi čtenářům

Dobrý den,

chtela bych se zeptat jak mam pripravovat lusteniny, kdyz jsem kojici matka a mam obavu aby moje ditko nemelo boleni?

Pry existuje nejaka spec. priprava, ale ja jsem nic nenasla. Nejsem sice vegetarianka, ale O+Z je na nasem jidelnicku denne a rada bych nektere masove pokrmy nahradila lusteninami. Doufam, ze muj dotaz vam nebude pripadat smesny a poradite mi nebo alespon odkazete na nejake www :-)

S pozdravem Rybicka

Dobrý den

Co se týče luštěnin, píšete, že jste kojící matka, ale důležitý je věk dítěte.

Pro děti ve věku 5-6 měsíců doporučuji bio červenou čočku, udělat jako pyré s troškou rostlinného oleje.

Pro děti ve věku 6-9 měsíců malé množství dobře uvařených a jemně rozmačkaných (pyré) fazolí či čočky.

Pro děti ve věku 9-12 měsíců můžete pomalu zavádět širší škálu luštěnin, vařený hrášek do hlavních jídel a cizrnu v arabské pomazánce Hoummous.

Před použitím je třeba luštěniny dobře umýt a odstranit kamínky a jiné nečistoty. Čím déle luštěniny vaříme, tím jsou snadněji stravitelné a nezpůsobují nadýmání. Namočte luštěniny na 24 hodin a vodu během této doby dvakrát vyměňte.

Luštěniny zavádějte do stravy v malém množství a pomalu. V češtině je dobrá kniha s názvem Vegetariánství a děti od autorek Yntemové a Beardové. Můžete se také obrátit na Českou společnost pro výživu a vegetariánství www.csvv.cz a pokud ovládáte angličtinu zadejte si na stránkách vegetariánské a veganské recepty pro děti či objednejte jednu ze stovek knih pro vegetariánské a veganské maminky s dětmi.

odpovídal: René Schwarz

                                

Vaše dotazy na odborníky můžete zaslat na adresu:dotazy@vegetarian.cz