zpět na otázky |
Odpovědi čtenářům Dobrý den, čtu webové stránky vegetarian.cz velmi často, a proto se na vás obracím se svým dotazem. V návaznosti na článek uvedený na webu v nedávné době od Marka Fialy EKOPRODUKT od Dipl. Ing. Aleny THINIUSOVÉ M. S. o fenomenu "Éček" v potravinách bych se ráda dozvěděla, jaký negativní vliv mají látky zvané sulfáty - soli kyseliny sírové, v poslední době přidávané do domácích i zahraničních vín horší kvality. Jsem nadšencem vína, hodlám v obchodě s vínem podnikat a je pro mě kriticky důležité znát a umět vybrat kvalitní druh vína. Prosím potvrďte mi nebo vyvraťte, popř. mě odkažte na jiný zdroj info, kde bych se to dozvěděla, zda je ve víně obsahujícím sulfáty něco ne příliš zdravého, nebo snad dokonce jedovatého, i když v povoleném množství. Děkuji vám předem za odpověď. Markéta Mařasová Odpověď: Co se týče vína, tak jsou i jiné, stejně nebezpečné ingredience jako je oxid siřičitý, které mohou míti efekt časované bomby na lidské zdraví. Mezi ně patří geneticky modifikované hrozny či kvasnice, do vína se někdy přidává sušená prasečí či hovězí krev, výtažky z ryb a vaječné bílky. Dle průzkumu pěstitelů vína, který provedla francouzská vláda, existuje spojitost mezi rakovinou těchto farmářů a pravidelným užíváním pesticidů. Konvenční vína mohou být chemickým koktejlem, za který dokonce kolikrát konzument platí vysoké částky. Bezpečná, zdravá a chutná jsou ekologicky pěstovaná vína, kterých je v ČR již dostatek. Na internetu je velké množství stránek zabývajících se touto tematikou, např. www.organicconsumers.com Z literatury doporučuji přečíst knihy (v angličtině): L. Brown- Organic Food, J.Elkington - The New Foods Guide, J. Blythman - How To Avoid GM Food. Krátké audio o víně (v češtině) na: https://www.vegmedia.org/audio_kniha/10_vino128.mp3 odpovídal: René Schwarz Vaše dotazy na odborníky můžete zaslat na adresu:dotazy@vegetarian.cz |