zpět |
Otázky a odpovědi Kdo je vegetarián? Vegetariáni jsou lidé, kteří se zdržují konzumace veškerého živočišného masa včetně drůbeže, ryb a jiných mořských živočichů. Ovo-vegetariáni zařazují do své stravy vejce, lakto-vegetariáni zařazují mléčné produkty a ovo-lakto-vegetariáni zařazují jak vejce, tak i mléčné produkty. Úplný vegetarián (vegan) nekonzumuje vůbec žádné živočišné produkty. Proč se někdo rozhodne být vegetariánem? Vegetariáni existovali odnepaměti, vzešli z různých kultur a prostředí. Lidé přijali vegetariánskou stravu z různých důvodů, které se týkaly zdraví, zvířat a životního prostředí. Někteří lidé se dostali k vegetariánství z náboženských, duchovních nebo ekonomických důvodů. Dbám o své zdraví. Jak mě může vegetariánská strava prospět? Mnoho vysoce uznávaných zdravotních organizací - například American Heart Association (Americké sdružení pro srdeční choroby), American Cancer Society (Americká společnost pro rakovinu) a World Health Organisation (Světová zdravotnická organizace), stejně jako mnozí lékaři a zdravotníci doporučují snížit konzumaci živočišných bílkovin a nasycených tuků (které jsou převážně v mase) a cholesterolu (který se nachází výhradně v mase a jiných živočišných produktech). Ačkoliv příčinou nemocí může být řada faktorů, některé zdravotní problémy jsou spjaty se stravou bohatou na živočišné produkty. Mezi něž patří kardiovaskulární onemocnění - včetně infarktu a mrtvice - které patří k nejčastějším příčinám smrti jak pro muže, tak i ženy ve Spojených státech a dále také některé typy rakoviny. A co libové maso? Jakékoliv snížení příjmu nasycených tuků je dobré, ale populační studie ukazují, že eliminace masa a živočišných produktů přináší ten největší užitek lidskému zdraví. Třebaže různé druhy masa, například hovězí, vepřové, drůbeží a ryby obsahují odlišná množství tuku, všechny obsahují přibližně stejné množství cholesterolu. Dále živočišná bílkovina zvyšuje hladinu cholesterolu a tím se také zvýší riziko srdečních onemocnění. Ale nejsou kuřata, krůty a ryby zdravé? Bílé drůbeží maso a ryby mají poněkud nižší obsah nasycených tuků, než hovězí a vepřové maso, ale přesto mají hodně tuku, živočišných bílkovin a cholesterolu. Tato strava nese i jiná rizika. Kontaminované kuřecí maso je hlavním zdrojem salmonelózy, která může být příčinou vážné a někdy smrtelné infekce. Ministerstvo zemědělství Spojených států připustilo, že významné procento veškeré drůbeže je kontaminováno baktériemi Salmonela, Campylobacter nebo Staphylococcus. Baktérie Salmonely se nejčastěji vyskytují ve vejcích a dokonce i v těch, jejichž skořápky jsou nepoškozené. Ryby obsahují podstatně více škodlivin pocházejících z okolního prostředí, než suchozemská zvířata. Většina ryb, které lidé jí, se živí jinými rybami, přičemž výsledkem je zvýšené nahromadění cizorodých látek. Korýši také obsahují množství cizorodých látek, příčinou je jejich potrava. Škodlivé chemické látky se mohou hromadit až v tisíci násobném množství, než v jakém jsou obsaženy v okolní vodě. Všechny živočišné produkty obsahují značně vyšší hladiny zbytků pesticidů, v porovnání se zeleninou a obilovinami. Mnoho ryb je tučných a žádný z mořských živočichů neobsahuje uhlohydráty, vlákninu a látky rostlinného původu. Ryby jsou také obecným alergenem. Slyšel jsem, že určitá strava a výživové doplňky nás mohou účinně chránit. Nemohu jen jíst více těchto doplňků, aniž bych vynechával maso? Zatímco se ukázalo, že ovoce a zelenina chrání zdraví, neexistuje žádný "zázračný prostředek" nebo doplněk, který může zabránit nemocím, jejichž příčiny představují často hluboko zakořeněný komplex. Vegetariánská strava chudá na tuky a změna životního stylu podporují zdraví, například pravidelné cvičení, dostatečný spánek a omezení stresu. Ty jsou tou pravou cestou vedoucí ke zdraví. Dobře vyvážená vegetariánská strava dává živiny, antioxidanty a vlákninu, které chrání zdraví. Kde získám bílkoviny, když nebudu jíst maso? Není komplikované být si jist, že mám dostatek různých aminokyselin? Je snadné získat jistotu, že máte dostatek proteinů, pokud jíte rozličnou nerafinovanou stravu, která zahrnuje dostatečné množství kalorií, abyste uspokojil svoji energetickou potřebu. Pokud je příjem kalorií adekvátní, prakticky nedostatek bílkovin nehrozí. Je to proto, že v takové stravě je dostatek bílkovin. Potraviny, které tvoří základ vegetariánské stravy jsou - luštěniny, obiloviny, zelenina, ořechy a semena - všechny jsou bohaté na bílkoviny. Aminokyseliny, které jsou stavebními kameny bílkovin, se nacházejí v každé rostlinné potravě, včetně devíti pro člověka nezbytných aminokyselin, které musí získat z potravy. Zdroje, ve kterých jsou rostlinné bílkoviny ve vyšších koncentracích, zahrnují hrách, luštěniny, čočku, sojové produkty (tofu, tempeh a analogy masa) a ořechy. Navzdory tomu se mnoho lidí domnívá, že vegetariáni nepotřebují pečlivě kombinovat potraviny, aby splnili svou spotřebu bílkovin a že není třeba určitého stravovacího plánu. Stačí jíst dostatek kalorií, abyste si udrželi ideální váhu a zařadit do svého jídelníčku rozličné rostlinné potraviny. Přeložila Mgr.Martina Matušková |