receptyliteraturapotravinydiskuzezpět na úvodkde se najístkde nakoupitExistují vědecké důkazy ...
...
zpět na otázky

Odpovědi čtenářům

Dobrý den,

jsem vegetariánka asi 3 roky a lékař mi zjistil nedostatek červených krvinek - anémii a tvrdí mi, že příčinou mého stavu je to, že nekonzumuji maso. Co mám dělat?


Předchozí odpověď byla zaměřena jen na nedostatek železa tedy na mikrocytární anémii (střední objem erytrocytu méně než 80 fl (femtolitr), avšak anémie může být způsobená (!!!) i nedostatkem vitamínu B12, tzv. makrocytární anémie (střední objem erytrocytu více než 95 fl).

I když tři roky jsou krátká doba na vznik deficitu vitamínu B12 v organizmu, ale možné to je.

Je třeba si nechat změřit hladinu vitamínu B12 !!! a krevní obraz + diferenciál. Když bude nízká hladina vitamínu B12, doporučuji Vám, dát si udělat homocystein. Pokud byste měla problém, můžeme Vám homocystein, vitamín B 12 a i fertitín změřit - (kontakt v redakci Vegetarian.cz). Perniciózní anémie může být způsobená i nedostatkem kyseliny listové (folátů), ale i folátů mají vegetariáni dostatek takže i toto se dá vyloučit.

Jaké máte hodnoty železa?

Jaká je CVK (celková vazební kapacita)?

Jaká je koncentrace feritínu?

Jaké je %nasycení transferínu?

Toto je třeba dodělat.

odpovídal: Doc.Ing. Pavel Blažíček,PhD.


Vaše dotazy na odborníky můžete zaslat na adresu:dotazy@vegetarian.cz