|
Potravinové přísady živočišného původu Želatina Tento protein se získává z kolagénu. Přesněji - hydrolýzou čerstvého kolageního materiálu (vyrábí se vařením čerstvích kůží a kostí zvířat). Existují dva druhy želatiny: převážně jen v potravinářství typ A (obyčejně z vepřového) a typ B (z hovězích kůží a kostí) využití v ostatním průmyslu. Z potravinářských výrobků obsahují želatinu různé dezerty, aspiky, želé, cukroviky, cukříky, konzervované polévky, koláčové náplně a také některé zmrlinářské výrobky. Velmi podobné želatině je ovocné želé, které dosahuje tuhnutí pomocí přírodní látky - pektinu. Takže, když se někde na obalu svých oblíbených sladkostí dočtete, že želírujícím faktorem je pektin můžete se s chutí zakousnout. Pokud tam bude želatina - soucit by měl zvítězit. Pokračování příště: Juwim. |