receptyliteraturapotravinydiskuzezpět na úvodkde se najístkde nakoupitvegetarian.cz
vegetarian.cz



Nudličky na čínu, plátky, sekaná, čevabčiči, řízky ...

Rozhovor pro vegetarian.cz s majiteli společnosti EUROBI bratry Labskými, Pavlem a Václavem.


Vegetarian.cz: Mužete nám říci něco o filozofii Vaší společnosti?

Pavel Labský: Společnost EUROBI vznikla za účelem výroby a prodeje výrobku ROBI, který do určité míry může nahradit maso. Je to výrobek, který neobsahuje sóju a nemusí se namáčet. V prodejnách se s ním můžete setkat jako s mrazírenským či chladírenským polotovarem i ve formě hotových jídel. Jedná se ucelený soubor produktů, které mají jedno společné: dobrý nápad. Snažíme se být o něco napřed.

Vegetarian.cz: Pro koho je výrobek ROBI určen?

Pavel Labský: Výrobek je určen pro všechny, kteří chtějí omezit konzumaci masa a při tom se nechtějí ochudit o požitek z jídla. Všichni jsme na cestě za zdravím, řešíme problém být zdravými, ale nejsme ochotni mnoho změnit svoje stravovací návyky. A proto uvádíme na trh ROBI, což je zkratka názvu - rostlinná bílkovina. Připomíná maso, má podobnou barvu a chuť a přesto to maso není.

Vegetarian.cz: Co je pro jednoho chutné, zdravé, výživné a posilující by mohlo být pro druhého fádní, nevýživné a nezdravé, je to tak?

Pavel Labský: Záleží na mnoha faktorech, např. složení stravy, přípravě, způsobu podávání, denní době, stavu naší psychiky, dispozic strávníků, způsobu života atp. Takže o tom, co nám individuálně prospívá či neprospívá, může hovořit pouze naše tělo, prostřednictvím buď našeho zdraví nebo naší nemoci. Jedním ze základních současných vědeckých poznatků zdravé výživy je omezení příjmu masa. Protože trvalé nadměrné používání masa může zapříčinit mnoho nemocí. Rostlinné maso jako jedna z možných alternativ není určeno pouze pro určitou omezenou skupinu lidí, jako jsou např. vegetariáni, jogíni nebo sportovci či diabetici.

Vegetarian.cz: Předpokládejme, že část čtenářů ROBI neznají, jaké je jeho praktické použití ?

Pavel Labský: ROBI je tepelně opracovaný polotovar určený k dalšímu zpracování v kuchyni. Jeho použití je stejné jako u masa z jatečních zvířat, kterému se vzhledem i konzistencí podobá. Vyrábí se ze směsi obilných bílkovin včetně rýžové, kukuřičné, pšeničné, pšeničních klíčků, červené řepy, soli a vody. Je možné ho zpracovat vařením, smažením, pečením, za studena do salátů. Prodává se v různých druzích, např. nudličky na čínu, plátky, sekaná, prsty (čevabčiči), řízky.

Bez zajímavosti není ani rychlost přípravy - po rozmrazení - smažená jídla cca 30 vteřin, vařená do 10 minut, saláty za studena.

Vegetarian.cz: Jaké je nutriční složení ?

Václav Labský: Nutriční hodnota výrobku: voda 68,40%, bílkoviny 19,81%, tuky 0,05%, minerální látky 1,11%, sacharidy 10,68%. Energetická hodnota: 523,23 kj/100 gr Dietetické vlastnosti: neobsahuje tuk ani cholesterol, má velmi nízký obsah sacharidů. POZOR - nehodí se pro bezlepkovou dietu! Přednosti Robi: rychlá příprava, nemáčí se, je tepelně upraven, tzn. je mikrobiálně čistý, po rozmražení neztrácí tvar ani strukturu, při tepelné úpravě nezmenšuje objem, neubývá na hmotnosti. Další předností Robi je výhodná cena, z 1 kg balení se připraví oběd nebo večeře pro cca 5 osob. Skladovatelnost je: - mražený polotovar, -18°C, 13 měsíců od data výroby - chlazený polotovar, 21 dní při teplotě do + 5°C Robi bylo například oceněno v roce 1997 Zlatým pohárem EX PLZEŇ při příležitosti výstavy EX Plzeň 1997.

Vegetarian.cz: Kde všude je možné ROBI zakoupit ?

Václav Labský: Robi dostanete koupit ve všech větších prodejnách zdravé výživy v celé České republice, ve vybraných prodejnách například v obchodních domech COOP TERNO, v poslední době také v DELVITĚ a Globuu. První vlaštovka v marketech Billa ve spolupraci s firmou Matyska.

S hotovými pokrmy Robi se můžete setkat také v čínských restauracích, hotelech, ve větších stravovacích zařízení jako např. menzy, závodní stravování, nemocnice aj.

Vegetarian.cz: Co připravujete nového?

Václav Labský: Připravujeme knedlíky s robi, guláš s robi, robiprsty a také například nové obaly.

Vegetarian.cz: Čím jsou obalovány řízky a jak vyrábíte karbanátek bez vajíčka ?

Pavel Labský: Jednoduše - používáme Vajahit.

Vegetarian.cz: Jaký je současný zájem o ROBI ?

Pavel Labský: Zájem narostl v segmentu hotových jídel, jsou to Armádní útvary a také generální štáb české armády. Mimo jiné i Česká televize, Kavčí hory. Jako perličku pro vaše čtenáře bych uvedl, že velký zájem je z českých věznic. Ale hlavně některé základní a střední školy, učiliště a také menzy. Jednou z dalších výhod je také to: že při konzumaci odpadají jakékoliv problémy, které souvisí s konzumací masa (tatarský biftek) nebo například problémy či obavy s BSE. Takže pokud vám ve vaší jídelně robi chybí, můžete je doporučit ve vaší školní či závodní kuchyni . (p.Koláčková tel: 544224220)

Vegetarian.cz: Děkujeme za rozhovor, určitě to uděláme a věříme , že i naši čtenáři. Dobrou chuť.