Zpět |
Vápník Veškeré údaje o obsahu bílkovin, vitaminů a minerálů se v zásadě opírají o "Tabulky složení potravin", publikované laboratořemi Alter. Pokud není uvedeno jinak, údaje se vztahují na potraviny v syrovém stavu. Obsah vápníku v miligramech ve 100 g potravin: Sezamová semínka 783 Sójové boby 260 Mandle 252 Lískové oříšky 225 Špenát 126 Vlašské ořechy 87 Arašídové máslo 74 Ovesné vločky 70 Čekanka (endivie) 68 Pšeničná mouka celozrnná 40 Sójové mléko 21 Pšeničná mouka bílá 15 Rýže 10 Sýr uzrálý 810 Tvaroh 300 Kravské mléko 120 Přírodní jogurt 120 Čerstvý sýr 95 Smetana 80 Vejce 58 Mateřské mléko 31 Treska 24 Losos 14 Kuře 12 Jehněčí maso 12 Telecí maso 4 Vepřové maso 3 Vápník - denní potřeba: Děti 400 mg Dospívající 1000 mg Dospělí 500 mg Těhotné ženy a kojící matky 1200 mg Vápník je minerál, který se v našem organismu vyskytuje v největším množství. Jeho soli tvoří substanci, která dává kostře a zubům potřebnou pevnost. Tělo dospělého člověka obsahuje 1 až 1,5 kg vápníku, který se nachází především v kostech a zubech (99 %), v malém množství v krvi a ostatních orgánech (1 %). Kromě toho, že vápník je součástí kostry, v organismu plní ještě další důležité funkce: Spolupůsobí při přenosu nervových vzruchů, zejména v srdci - tím udržuje srdeční rytmus. Je nezbytný pro normální srážlivost krve. Reguluje pH krve a tak ji chrání před překyselením. Tímto způsobem neutralizuje kyselost, ke které při metabolismu bílkovin normálně dochází. Jestliže se má vápník v našem zažívacím ústrojí vstřebávat a pronikat do krve, potřebuje k tomu přítomnost vitaminu D, jehož nedostatek vyvolává stejné příznaky jako nedostatek vápníku. Pokud jde o nedostatek vápníku, ten se projevuje především stavem nazývaným tetanie. Pro tetanii jsou charakteristické svalové stahy, které mohou přecházet až do křeče (spasmu). Trvá-li deficit vápníku delší dobu, může vyvolávat změny srdečního rytmu (palpitace - bušení srdce), nervovou dráždivost, ztrátu normální pevnosti kostí (rachitidu u dětí, osteoporózu - řídnutí kostí a osteomalacii - měknutí kostí u dospělých), bolesti v kloubech a vypadávání zubů. Vápník ve vegetariánské stravě Vápník je minerál, který se hojně vyskytuje v rostlinných potravinách, především v ořeších a luštěninách. Pokud je základem našeho jídelníčku ovoce, obiloviny a zelenina, pak v porovnání s masitou stravou budeme mít pro svůj organismus vápníku nadbytek. Mezi potravinami živočišného původu je pouze mléko a mléčné výrobky, které poskytují větší množství vápníku, v mase a rybách se naopak vyskytuje velmi poskrovnu. Mějme na paměti, že vstřebávání vápníku může znesnadňovat kyselina šťavelová, která je obsažena v některých potravinách. Tato kyselina totiž vytváří s vápníkem nerozpustné soli (šťavelan vápenatý); proto když nám lékař předepíše dietu bohatou na obsah vápníku, měli bychom některé potraviny (např. kakao, špenát nebo řasy) konzumovat v malém množství. Tyto potraviny totiž mají vysoký obsah vápníku, zároveň však také vysoký obsah kyseliny šťavelové. |