zpět |
Průměrné potraviny. Tomáš Husák Ryby. O rybách přece všichni říkají, že jsou součástí zdravé výživy, proč jsou tedy zařazeny v této kategorii? Není sporu o tom, že pokud nahrazujeme maso suchozemských zvířat rybami a masem jiných mořských živočichů, tak svému zdraví přispíváme. Toto mají na mysli také všechna doporučení vyzývající obyvatele, aby zvýšili spotřebu ryb. Pokud zvyšujeme spotřebu ryb a jíme je místo jiného druhu masa, tak si zdraví zlepšujeme. Pokud ovšem jíme ryby namísto obilovin, brambor a jiné zeleniny a ovoce, tak si se vší pravděpodobností zdraví trochu zhoršujeme. Ryby totiž obsahují cholesterol a živočišné bílkoviny a kromě toho velký nadbytek škodlivých chemikálií, které se v nich koncentrují. Říkali jsme si, že tyto nežádoucí škodlivé látky v potravinách nejsou zdaleka tak důležité, jak si lidé myslí. Přesto bychom ale měli mít na mysli, že v rybách jsou tyto látky v nejvyšší koncentraci. Mléčné výrobky zbavené naprosté většiny tuku. Netučný jogurt, netučný tvaroh. Tyto potraviny se s naprostou samozřejmostí již desítky let propagují jako součást zdravé výživy. Kdysi se v naprostém rozporu s fakty propagovalo podobně i normální mléko a nebral se zřetel na to, že co do energetického obsahu je mléko vlastně zpoloviny máslo, čili nejnezdravější běžný tuk. Nyní se tedy propagují aspoň netučné mléčné výrobky. Hlavním argumentem je to, že obsahují velké množství vápníku a proto prý jsou nezbytné, abychom své kosti chránili před zlomeninami. Tento argument je velmi mírně řečeno pochybný, pokud je nám známo, že ve světě je více zlomenin tam, kde je ve stravě hodně vápníku, hodně mléka. Udává se také, že mléko je velice bohatým zdrojem vitaminů a minerálních látek. To je pravda, je však zejména bohatým zdrojem těch vitaminů a minerálních látek, kterých máme ve stravě již beztak nadbytek. Vitaminy a minerální látky, kterých máme ve stravě nedostatek, jsou většinou v mléce ve zcela zanedbatelném množství. V mléce není například vitamin C. Nedostatkem mléčných výrobků zbavených tuků je to, že obsahují stále určité množství tuku, a to tuku saturovaného, určité množství cholesterolu, škodlivě velké množství živočišných bílkovin. Proto bychom mohli mléčné výrobky zbavené tuku uvést v kategorii zdravotně nevhodných potravin, mezi nimiž by ovšem patřili k těm nejméně nevhodným. Odtučněné mléčné výrobky jsou však samozřejmě vhodnější než mléčné výrobky tuku nezbavené. POKRAČOVÁNÍ ZA TÝDEN (Příště uvedeme další kategorii potravin, kterou bychom také při nedobré vůli mohli zařadit mezi zdravotně nevhodné potraviny.) |