2 větší cibule
1 větší mrkev
1větší petržel
půlka celeru (asi 200g)
dýně Hokaido (400-500g)
olej (6 lžic)
bobkový list (1-2 listy)
nové koření (asi 5 kuliček)
tymián, sůl
hořčice (1 čaj. lžička)
voda dle potřeby
Zeleninu nakrájíme na kousky (Hokaido i se slupkou),trošku osmahneme
cibuli a pak orestujeme i ostatní zeleninu. Přidáme koření, osolíme
a zalejeme vodou (nejméně 1/4 l).
Vaříme do měkka, pak necháme
trochu vychladnout, vyndáme kousky koření a jemně rozmixujeme s
přídavkem hořčice. Dle potřeby naředíme vodou a uvedeme zpět k varu.
Hotovo,
Verze 2:
V trošce vody rozmícháme 2 -3 lžičky hladké mouky a povaříme v
základní omáčce 7-10 min. Naředíme vodou dle konzistence.
Verze 3: Laktovegetariánská varianta obohatí základní recept mléčnou bílkovinou
tak, že na závěr vmícháme smetanu, zakysanou smetanu, jogurt,
máslo...