ZELENÉ POTRAVINY - Mladá pšenice - Wheat Grass
Léčivé účinky mladé pšenice znali staří Egypťané a obyvatelé Mezopotámie již před 5000 lety. V západní civilizaci se začala masivně užívat v 60. letech minulého století a od té doby stále nabývá na popularitě.
Nejdůležitějším z nich je výrazně pozitivní působení na trávicí trakt, což ocení zejména lidé trpící akutní gastritidou, zánětem žaludku a střev, žaludečními vředy a pálením žáhy. Oproti ječmeni má i vyšší obsah vitaminu B12, což ocení zejména vegetariáni, jimž tento nutriet velice často chybí. (mladá pšenice, stejně jako mladý ječmen, je ostatně vhodná spíše pro osoby s tzv. pomalým spalováním, což jsou zejména lidé preferující spíše vegetariánskou stravu).
Tím ovšem výčet jejích příznivých účinky zdaleka nekončí:
Výrazně zlepšuje imunitu a stavy chronické únavy.
Pomáhá v prevenci obezity, zlepšuje peristaltiku střev i celulitidu.
Účinně neutralizuje metabolické překyselení organismu.
Zvyšuje hladinu hemoglobinu, snižuje krevní tlak i hladinu cholesterolu.
Zásobuje důležitými látkami játra a ledviny.
Pomáhá proti rýmě, bronchitidě a dalším nemocem dýchacího ústrojí.
Obnovuje endokrinní systém, neutralizuje toxiny a karcinogeny v těle.
Doporučené dávkování: 1-2 čajové lžičky (tj. 2-4 g) denně
Návod: 1-2 čajové lžičky zamíchejte s ovocným džusem nebo jiným oblíbeným nápojem. Nepoužívejte v kombinaci s horkými nápoji, jelikož teplo neutralizuje aktivní enzymy. Další možností použití je přidání mladé pšenice do cereálií, salátu nebo jiného studeného jídla.
N.Z.
|