|
|
|
ZELENÉ POTRAVINY
Nová cesta ke zdraví.
Nápoje z mladých výhonků čistí, regenerují a uzdravují organismus
Ve srovnání s předchozími generacemi konzumujeme neuvěřitelné množství vitaminů, minerálů, bílkovin apod. Přesto nám ale řada důležitých živin chybí. Důvod je jednoduchý: syntetické preparáty jsou ve srovnání s přírodními potravinami jen minimálně účinné. Toto omezení se ovšem netýká tzv. zelených nápojů - potravních doplňků připravených z mladých výhonků, které obsahují jedinečnou kombinaci živin.
Obsah živin v rostlinách lze přirovnat k soukolí složitého stroje: stovky koleček dokonale spolupracují, stačí ale, aby jedno z nich vypadlo, celý systém se zadrhne a výsledek se nedostaví. Podobně přírodní potraviny neobsahují jen vitaminy, minerály, barviva či enzymy, jejichž nezbytnost pro lidský organismus byla mnohokrát prokázána, ale i stovky dalších substancí, jejichž význam zatím věda jen tuší. Všechny tyto látky přitom spolupracují, zvyšují navzájem svoji účinnost, vstřebatelnost a využitelnost pro naše tělo. Stačí ale, aby některá z nich chyběla, a naše strava se změní v hromadu prázdných kalorií.
Tato skutečnost je důvodem, proč odborníci na výživu po celém světě začínají prosazovat tzv. trend green foods ("zelené potraviny"). Jeho hlavní zásadou, že naše strava by měla obsahovat velký podíl rostlinné složky v syrovém stavu. Jako prevenci rakoviny vědci například doporučují každodenní konzumaci pěti porcí ovoce či zeleniny. Důležitou součást tohoto trendu představuje i pití tzv. zelených nápojů, které mají na naše zdraví zcela jedinečné účinky.
A čím jsou vlastně zelené nápoje tak výjimečné? Důvodů je hned několik. Prvním z nich je vysoký obsah chlorofylu. Toto zelené rostlinné barvivo má totiž strukturu velmi podobnou krevnímu barvivu hemoglobinu a díky tomu zlepšuje přenos kyslíku, zlepšuje krevní obraz, brání rozvoji infekce a urychluje hojení ran. Už v roce 1940 například přinesl chirurgický časopis "Journal of Surgery" zprávu o 1200 nemocných, kterým chlorofyl urychlil hojení ran.
Podstatou funkce chlorofylu je navíc přeměna slunečního záření na chemickou energii. Jeho konzumace tedy přináší sílu slunečních paprsků všem buňkám našeho těla. Léčitelé navíc dodávají, že zelená strava posiluje srdeční čakru, harmonizuje, uklidňuje, dodává moudrost a lásku. V rostlinách se navíc nacházejí i další rostlinná barviva, která jsou za normálních okolností chlorofylem překryta, a která mají rovněž řadu pozitivních účinků na naše zdraví.
Dalším velkým plusem zelených nápojů je vysoký obsah enzymů, které působí jako katalyzátory biochemických reakcí (což jinými slovy znamená, že se bez nich neobejde žádný chemický proces v našem těle). Tyto sloučeniny přitom ztrácejí účinnost působením teplot nad 40°C. Tepelně upravená strava proto enzymy nejen neobsahuje, ale při trávení navíc spotřebovává jejich zásoby z organismu.
Velmi důležitou vlastností zelených nápojů je fakt, že jsou výrazně zásadotvorné. Většina lidí se totiž dnes potýká s překyselením organismu v důsledku stresu, konzumace tepelně upravené stravy, alkoholu, kávy apod. Pro fungování organismu je ovšem zásadně důležité vyvážené pH. Pokud tedy hrozí celkové překyselení, má tělo několik obranných mechanismů, kterými chrání důležité orgány.
Zejména jde o zadržování vody, vytváření tukových zásob spojené se vznikem nadváhy a také o nerovnoměrné rozložení pH, které vede ke vzniku nadměrně kyselého prostředí v některých částech těla, zejména v močovém měchýři, tenkém střevě či ústní dutině (důsledkem pak může být například zvýšená kazivost zubů, parodontóza či zápach z úst). Překyselení navíc narušuje vstřebávání cukrů ve střevech, což může mít za následek vznik cukrovky. Zásadotvorné zelené nápoje vyrovnávají celkové pH organismu, a tím pomáhají předcházet všem zmíněným obtížím.
Zapomenout nesmíme ani na jejich výraznou schopnost odstraňovat toxické látky z organismu a také vysokou antioxidační aktivitu, čili schopnost ničit škodlivé volné radikály. Díky ní jsou například ideální prevencí rakoviny, předčasného stárnutí organismu či poškození pokožky působením slunečního záření (světlovlasí lidé ze severských zemí dokonce používají šťávu ze zeleného ječmene i k vnějšímu potírání pokožky). Kromě toho léčí infekce a urychlují hojení ran a popálenin.
N.Z.
|