receptyliteraturapotravinydiskuzezpět na úvodkde se najístkde nakoupitvegetarian.cz
vegetarian.cz
Zpět na vitamíny



Vitamín E

Vitamin E (tokoferol)

Jedná se o vitamin, který je stejně jako vitaminy A, D a K rozpustný v tucích. Na rozdíl od vitaminů A a D se však hojněji vyskytuje v potravinách rostlinného původu a při vysokých dávkách s sebou nenese riziko toxicity.

Obsah vitaminu E v miligramech ve 100 g potravin:

Slunečnicový olej

50

Olej z kukuřičných klíčků

31,1

Mandle

25,2

Sója

13,3

Olivový olej

13,2

Ořechy

12,3

Pšeničné klíčky

8

Maliny

4,5

Papriky

3,1

Avokádo

3

Špenát

1,7

Broskve

0,6

 

Máslo

2,2

Morio cerna (mořská ryba)

0,9

Vejce

0,8

Játra kravská

0,7

Jehněčí kýta

0,5

Kuřecí prsa

0,3

Kravské mléko

0,1

Libové vepřové maso

0,1

 

Jaké úkoly plní vitamin E?

Vitamin E hraje důležitou úlohu v metabolismu. Jeho nejdůležitější funkce jsou:

Chrání buňky proti stárnutí , a to pravděpodobně svými antioxidačními účinky.

Má ochranné protirakovinné účinky. Laboratorní zvířata, kterým je hojně aplikován vitamin E, jsou proti rakovinotvorným látkám odolnější než zvířata, kterým vitamin E podáván není.

Podílí se na tvorbě reprodukčních buněk (spermií a vajíček). Zvyšuje oplodňovací schopnost semene. Doporučuje se ženám náchylným k potratům.

Napomáhá správné činnosti nervového systému a hypofýzy (žlázy, která kontroluje veškerou hormonální produkci organismu).

Zdroje vitaminu E

Vitamin E se v přírodě, a zvláště v potravinách rostlinného původu, vyskytuje v hojném množství. Nejlepší zdroj vitaminu E představují obilné klíčky, rostlinné oleje a ořechy. V mase se vitamin E vyskytuje v malém množství. Je zřejmé, že vegetariánská strava, zvláště celozrnné obiloviny (vitamin E je v klíčcích), dodává organismu velké dávky tohoto důležitého vitaminu, který plní řadu významných funkcí.

Rád bych upozornil na to, že ne každý druh mouky s názvem “celozrnná” (nazývá se tak proto, že má tmavší barvu) obsahuje obilné klíčky. V řadě případů taková mouka není ničím jiným než pouhou směsí bílé mouky s otrubami. Pravá celozrnná mouka obsahující klíčky má tendenci rychle zhořknout, proto se musí používat jen čerstvě umletá. Pokud jde např. o obilné vločky a lupínky, ty v sobě většinou zahrnují i klíčky. Jestliže máme správně vyhodnotit kvalitu obilovin a jednotlivých druhů mouky, měli bychom mít na zřeteli i tyto detaily.

Vitamin E – denní potřeba:

Ačkoli denní potřebu dosud WHO ani FAO nestanovila, můžeme množství 20 mg/den k pokrytí potřeby u dětí i dospělých považovat za zcela dostatečné.

Z knihy Vychutnej život
J.D. Pamplona Roger
Vydal Advent-Orion s.r.o. v edici ŽIVOT A ZDRAVÍ