Zpět na vitamíny |
Vitamín E
Vitamin E (tokoferol) Jedná se o vitamin, který je stejně jako vitaminy A, D a K rozpustný v tucích. Na rozdíl od vitaminů A a D se však hojněji vyskytuje v potravinách rostlinného původu a při vysokých dávkách s sebou nenese riziko toxicity. Obsah vitaminu E v miligramech ve 100 g potravin:
Jaké úkoly plní vitamin E? Vitamin E hraje důležitou úlohu v metabolismu. Jeho nejdůležitější funkce jsou: Chrání buňky proti stárnutí , a to pravděpodobně svými antioxidačními účinky. Má ochranné protirakovinné účinky. Laboratorní zvířata, kterým je hojně aplikován vitamin E, jsou proti rakovinotvorným látkám odolnější než zvířata, kterým vitamin E podáván není. Podílí se na tvorbě reprodukčních buněk (spermií a vajíček). Zvyšuje oplodňovací schopnost semene. Doporučuje se ženám náchylným k potratům. Napomáhá správné činnosti nervového systému a hypofýzy (žlázy, která kontroluje veškerou hormonální produkci organismu). Zdroje vitaminu E Vitamin E se v přírodě, a zvláště v potravinách rostlinného původu, vyskytuje v hojném množství. Nejlepší zdroj vitaminu E představují obilné klíčky, rostlinné oleje a ořechy. V mase se vitamin E vyskytuje v malém množství. Je zřejmé, že vegetariánská strava, zvláště celozrnné obiloviny (vitamin E je v klíčcích), dodává organismu velké dávky tohoto důležitého vitaminu, který plní řadu významných funkcí. Rád bych upozornil na to, že ne každý druh mouky s názvem “celozrnná” (nazývá se tak proto, že má tmavší barvu) obsahuje obilné klíčky. V řadě případů taková mouka není ničím jiným než pouhou směsí bílé mouky s otrubami. Pravá celozrnná mouka obsahující klíčky má tendenci rychle zhořknout, proto se musí používat jen čerstvě umletá. Pokud jde např. o obilné vločky a lupínky, ty v sobě většinou zahrnují i klíčky. Jestliže máme správně vyhodnotit kvalitu obilovin a jednotlivých druhů mouky, měli bychom mít na zřeteli i tyto detaily. Vitamin E – denní potřeba: Ačkoli denní potřebu dosud WHO ani FAO nestanovila, můžeme množství 20 mg/den k pokrytí potřeby u dětí i dospělých považovat za zcela dostatečné. Z knihy Vychutnej život J.D. Pamplona Roger Vydal Advent-Orion s.r.o. v edici ŽIVOT A ZDRAVÍ |