receptyliteraturapotravinydiskuzezpět na úvodkde se najístkde nakoupitvegetarian.cz
vegetarian.cz
Zpět na vitamíny



Vitamin B2 (riboflavin)

Jaké úkoly plní vitamin B2 ?

Podporuje růst organismu a působí jako katalyzátor chemických reakcí nutných k využití uhlohydrátů a bílkovin. Jeho nedostatek vyvolává zpomalení růstu, jako i změny na pokožce a sítnici (zrakové vady).

Vitamin B2 je velice rozšířen ve všech potravinách rostlinného původu, především v ořeších a ostatních suchých plodech, stejně jako v obilných klíčcích. Nejkoncentrovanější zdroj vitaminu B2 však představují řasy a pivní kvasnice.

Obsah vitaminu B2 v miligramech ve 100 g potravin:

Řasy

4

Pivní kvasnice

3,78

Ořechy

1

Obilné klíčky

0,8

Mandle

0,6

Žampiony

0,4

Avokádo

0,2

Broskve

0,05

Telecí maso

0,3

 

Vejce

0,2

Šunka syrová

0,2

Kravské mléko

0,2

Tuňák čerstvý

0,19

Kuřecí maso

0,17

 

Vitamin B2 – denní potřeba:

Děti a dospělí:

1,9 mg

Těhotné ženy a kojící matky:

2,5 mg

Z knihy Vychutnej život
J.D. Pamplona Roger
Vydal Advent-Orion s.r.o. v edici ŽIVOT A ZDRAVÍ