Zpět na vitamíny |
Vitamín B1
Vitamin B1 (thiamin) byl na počátku tohoto století objeven v celozrnné rýži, když se zjistilo, že tato potrava je schopna léčit chorobu beri-beri. Jaké úkoly plní vitamin B1? Podílí se na metabolismu uhlohydrátů tím, že usnadňuje chemické reakce, kterými se konečný produkt, glukóza, mění v energii. Je faktorem nezbytným pro funkci nervového systému. Jeho nedostatek způsobuje dráždivost a nervovou labilitu. Nedostatek thiaminu dále způsobuje nemoc beri-beri, která se však dnes vyskytuje jen velmi vzácně. Na vitamin B1 je naopak chudý bílý cukr (ne však hnědý surový cukr nebo med) a bílá mouka. Jestliže základem našeho jídelníčku je ovoce, obiloviny a zelenina, přijímáme více než dost k zajištění denní potřeby tohoto vitaminu. Obsah vitaminu B1 v miligramech ve 100 g potravin:
Vitamin B1 – denní potřeba:
Z knihy Vychutnej život J.D. Pamplona Roger Vydal Advent-Orion s.r.o. v edici ŽIVOT A ZDRAVÍ |