Exkluzivní rozhovory pro vegetarian.cz
Vegetariánství je o soucitu, lásce i pokoře.
Pokračování rozhovoru z časopisu PHOENIX, který připravila paní JUDr. Nora Chvojková. část druhá N.Chvojková: Nejsou vegetariáni ochuzeni o klasická jídla, jako je guláš, svíčková, v létě o grilování, opékání u táboráku? Vegetarian.cz:
Vegetariáni u táboráku opékají opékáčky, grilují např. Robi oválky – což je ochucený (marinovaný) polotovar, vhodný k přípravě na grilu, dřevěném uhlí atd. Oválky můžete obalit v těstíčku nebo v trojobalu. Jsou různě ochucené, v marinádách, vegi-gril, bylinkové nebo houbové s hlívou. N.Chvojková: Seznam prodejen zdravé výživy využívají jen vegetariáni? Vegetarian.cz:
Nejen oni. Abychom udrželi pravidelnou aktualizaci, máme soutěže o hezké knihy. Jedna ze soutěží je právě pro čtenáře, kteří nám pomáhají s aktualizací seznamu prodejen ZV, ale také vegetariánům přátelských restaurací, který naleznete v rubrice Kde se najíst?
N.Chvojková: Doporučil byste našim čtenářům, nějaký recept? Vegetarian.cz:
Když už jsem zmínil svíčkovou, bude to recept, který zvítězil v naší soutěži "Vaše recepty s fotem soutěží": Svíčková s tymiánem
(6 porcí) Zeleninu nakrájíme na kousky (dýni Hokaido i se slupkou), trošku osmahneme cibuli a pak orestujeme i ostatní zeleninu. Přidáme koření, osolíme a zalejeme vodou (nejméně 1/4 l). Vaříme do měkka, pak necháme trochu vychladnout, vyndáme kousky koření a jemně rozmixujeme s přídavkem hořčice. Dle potřeby naředíme vodou a uvedeme zpět k varu. Hotovo, Verze 2: V trošce vody rozmícháme 2 -3 lžičky hladké mouky a povaříme v základní omáčce 7-10 min. Naředíme vodou dle konzistence. Verze 3: Laktovegetariánská varianta obohatí základní recept mléčnou bílkovinou tak, že na závěr vmícháme smetanu, zakysanou smetanu, jogurt, máslo... Pokud chcete jídlo doplnit o vegetariánskou svíčkovou, můžete použít některý z polotovarů ROBI, Tofuburger, výborný je i uzený Tempeh ohřátý v páře od společnosti Sunfood.
„Skutečná morální zkouška lidstva, zkouška, jež je základem všeho ostatního, je právě vztah k těm, kteří jsou odkázáni na naši milost — ke zvířatům. Na tomto poli lidstvo utrpělo úplnou porážku, tak velikou, že všechny ostatní pramení z ní.“ N.Chvojková: Tento citát od Milana Kundery je opravdu k zamyšlení. Proč se to děje? Vegetarian.cz:
V současné společnosti je bohužel hodně násilí a nelze ochránit ani život člověka, ne tak život zvířete. A podobně jako odborníci na rovnováhu v přírodě upozorňují na budoucí nedostatek pitné vody ve světě, kdy pitné vody ubývá, tak se ztrácí i soucit. N.Chvojková: Máte na závěr nějaký vzkaz nebo inspiraci pro naše čtenáře? Vegetarian.cz: Chtěl bych vaše čtenáře pozvat do některé z vegetariánských restaurací, pokud vegetariány nejsou, mohou mít jeden den v týdnu bezmasý, tak jak to doporučuje Paul McCartney, někdejší člen legendární skupiny Beatles, který tak chce tak přispět k boji proti klimatickým změnám. RED |