receptyliteraturapotravinydiskuzezpět na úvodkde se najístkde nakoupitvegetarian.cz
vegetarian.cz

                  Exkluzivní rozhovory pro vegetarian.cz

     Vegetariánství je o soucitu, lásce i pokoře.

Pokračování rozhovoru z časopisu PHOENIX, který připravila paní JUDr. Nora Chvojková.

část druhá



N.Chvojková: Nejsou vegetariáni ochuzeni o klasická jídla, jako je guláš, svíčková, v létě o grilování, opékání u táboráku?

Vegetarian.cz: Vegetariáni u táboráku opékají opékáčky, grilují např. Robi oválky – což je ochucený (marinovaný) polotovar, vhodný k přípravě na grilu, dřevěném uhlí atd. Oválky můžete obalit v těstíčku nebo v trojobalu. Jsou různě ochucené, v marinádách, vegi-gril, bylinkové nebo houbové s hlívou.

Ke svíčkové se podává třeba Tofuburger který vyrábí firma Veto, je to ochucený a krátce osmažený plátek přírodního tofu, který během smažení zpevní svoji konzistenci a v ústech díky tomu může konvenčnímu strávníkovi připomínat plátek masa.

Možná čtenáře překvapí, že existuje i uzení salámů, párků, či dokonce vegetariánského steaku tekutým kouřem, které zaručuje nejhygieničtější a nejčistší postup, jak docílit vyrovnané uzené chuti a přitom zaručit zdravý výrobek, který současně snižuje ekologickou zátěž. Takové rostlinné uzeniny vyrábí společnost Salve natura. Mají chuť, která přijde vhod i chuťovým pohárkům skalních příznivců klasického uzení. Takže i zde platí rčení: „Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody“.


Dnes se běžně takové potravinové výrobky, dají koupit v prodejnách zdravé výživy, seznam prodejen naleznete v rubrice Kde nakoupit?

N.Chvojková: Seznam prodejen zdravé výživy využívají jen vegetariáni?

Vegetarian.cz: Nejen oni. Abychom udrželi pravidelnou aktualizaci, máme soutěže o hezké knihy. Jedna ze soutěží je právě pro čtenáře, kteří nám pomáhají s aktualizací seznamu prodejen ZV, ale také vegetariánům přátelských restaurací, který naleznete v rubrice Kde se najíst?

N.Chvojková: Doporučil byste našim čtenářům, nějaký recept?

Vegetarian.cz: Když už jsem zmínil svíčkovou, bude to recept, který zvítězil v naší soutěži "Vaše recepty s fotem soutěží": Svíčková s tymiánem (6 porcí)
2 větší cibule
1 větší mrkev
1větší petržel
půlka celeru (asi 200g)
dýně Hokaido (400-500g)
olej (6 lžic)
bobkový list (1-2 listy)
nové koření (asi 5 kuliček)
tymián, sůl
hořčice (1 čaj. lžička)
voda dle potřeby

Zeleninu nakrájíme na kousky (dýni Hokaido i se slupkou), trošku osmahneme cibuli a pak orestujeme i ostatní zeleninu. Přidáme koření, osolíme a zalejeme vodou (nejméně 1/4 l).

Vaříme do měkka, pak necháme trochu vychladnout, vyndáme kousky koření a jemně rozmixujeme s přídavkem hořčice. Dle potřeby naředíme vodou a uvedeme zpět k varu. Hotovo,

Verze 2: V trošce vody rozmícháme 2 -3 lžičky hladké mouky a povaříme v základní omáčce 7-10 min. Naředíme vodou dle konzistence.

Verze 3: Laktovegetariánská varianta obohatí základní recept mléčnou bílkovinou tak, že na závěr vmícháme smetanu, zakysanou smetanu, jogurt, máslo...

Pokud chcete jídlo doplnit o vegetariánskou svíčkovou, můžete použít některý z polotovarů ROBI, Tofuburger, výborný je i uzený Tempeh ohřátý v páře od společnosti Sunfood.

„Skutečná morální zkouška lidstva, zkouška, jež je základem všeho ostatního, je právě vztah k těm, kteří jsou odkázáni na naši milost — ke zvířatům. Na tomto poli lidstvo utrpělo úplnou porážku, tak velikou, že všechny ostatní pramení z ní.“
 

N.Chvojková: Tento citát od Milana Kundery je opravdu k zamyšlení. Proč se to děje?

Vegetarian.cz: V současné společnosti je bohužel hodně násilí a nelze ochránit ani život člověka, ne tak život zvířete. A podobně jako odborníci na rovnováhu v přírodě upozorňují na budoucí nedostatek pitné vody ve světě, kdy pitné vody ubývá, tak se ztrácí i soucit.

To, jak se chová společnost k tvorům odkázaným na naši milost, k těm nejslabším, se nám pak v nějaké podobě vrací. Stejně jako se vrací člověku narovnání koryt řek ve formě povodní.

Možná jen pro to, že mezi příčinou a následkem uběhlo více času, nebere společnost tyto informace vážně. Stačí přece otočit kohoutek a získat čerstvé vody, kolik chceme, podobně se nezamýšlíme nad tím, odkud naše potraviny přichází, zda naše jídlo nevzali někomu jinému, nebo zda to jídlo někomu nezpůsobilo ztrátu života či bolest.

N.Chvojková: Máte na závěr nějaký vzkaz nebo inspiraci pro naše čtenáře?

Vegetarian.cz: Chtěl bych vaše čtenáře pozvat do některé z vegetariánských restaurací, pokud vegetariány nejsou, mohou mít jeden den v týdnu bezmasý, tak jak to doporučuje Paul McCartney, někdejší člen legendární skupiny Beatles, který tak chce tak přispět k boji proti klimatickým změnám.

Světový den vegetariánů je k tomu skvělá příležitost. Dobrou chuť ...

RED

Původní rozhovor v PDF