zpět |
Algamin - sušené pivovarnické kvasnice obohacené sladkovodní řasou V padesátých a šedesátých letech se intenzivně hledaly nové zdroje kvalitních bílkovin - alternativního zdroje výživy lidstva. Pozornost se soustředila na řasy, většinou zelené vodní rostliny. A tak koncem padesátých let vznikla v USA, Japonsku, Izraeli a západním Německu výzkumná pracoviště, jejichž cílem bylo ověřit, zda a v jaké míře by bylo možné kultury řas řízeně pěstovat. Již v roce 1960 bylo také u nás zřízeno odborné pracoviště, které dnes patří v oboru řasových biotechnologií mezi světově uznávané ústavy. Byla zde vypracována například kultivace řas na palubách kosmických lodí (hodnotný zdroj výživy) a unikátní technologie velkoobjemové produkce řas v solárních jednotkách pro využití v humánní výživě, farmaceutickém průmyslu, kosmetice a dalších odvětvích. Tyto postupy jsou chráněny více než dvaceti patenty. Z mnoha zkoumaných druhů řas patří z hlediska biologické hodnoty mezi nejzajímavější sladkovodní řasy rodu Chlorella. Ty obsahují více vitaminů a minerálů, než mnohé jiné potraviny. Například obsahují cca 50 % bílkovin, všechny nenahraditelné (esenciální) aminokyseliny, tj. takové, které si člověk neumí sám vytvořit, esenciální nenasycené mastné kyseliny. Jsou výchozí surovinou pro tvorbu řady chemicky složitých látek, které v organismu regulují hladinu cholesterolu, upravují krevní tlak a uplatňují se v prevenci kardiovaskulárních chorob. Dále obsahují chlorofyl - zelené barvivo s vysokým obsahem hořčíku, beta karoten - provitamin A, který má významnou roli při prevenci nádorových onemocnění. Chlorella ho obsahuje 20-krát více než karotka, nejvýznamnější rostlinný zdroj této látky. Důležitou složkou buňky Chlorelly jsou biologicky vázané a tedy i v organismu dobře využitelné základní minerální látky (fosfor, draslík, hořčík,vápník a železo) a stopové prvky (selen a chrom). Další skupinou látek, kterých obsahuje Chlorella výrazně více než jiné rostliny, jsou vitaminy. Cenný je vysoký obsah vitaminů řady B, vitaminu C a vitaminu E. Přehled biologicky účinných látek uzavřeme produktem, kterým se Chlorella proslavila. Jejím tzv. "Chlorella růstový faktor", vodou extrahovatelná frakce buněk, obsahující volné aminokyseliny, peptidy, glykoproteiny, polyaminy, vitaminy, minerály a další dosud nepříliš exaktně stanovené složky. Zjištěné účinky jsou pozoruhodné : podporuje regeneraci tkání, dělení a růst buněk. Stimuluje tvorbu leukocytů a lymfocytů, odpovědných za syntézu protilátek, které zabezpečují obranyschopnost organismu vůči infekcím. Cenná je i prokázaná schopnost rychlejší regenerace organismu při poškození ionizujícím zářením. Japonské laboratoře opakovaně publikují protinádorové účinky. Nejdelší tradici v pěstování Chlorelly mají asijské země, zejména Japonsko, kde se využívá hlavně v oblasti lidské výživy, farmacie a kosmetiky několik tisíc tun Chlorelly ročně. Jedním z prvních výrobců v České republice využívajících Chlorellu v oblasti humánní výživy je pivovar Braník, který vyrábí přípravek Algamin. Algamin vhodným způsobem kombinuje účinky sladkovodních řas Chlorella a sušených pivovarských kvasnic. Svým složením má výrazné antioxidační účinky: chrání před nadbytkem volných radikálů, které mohou způsobit řadu civilizačních onemocnění. Jedinečnost přípravku podtrhuje i skutečnost, že buňky řas Chlorella jsou dezintegrované (rozdrcené) a umožňují tak, na rozdíl od podobných přípravků, téměř stoprocentní využití organismem. |