receptyliteraturapotravinydiskuzezpět na úvodkde se najístkde nakoupitvegetarian.cz
vegetarian.cz
Zpět na recepty

Mahá salát s Cerií

Využíváním Cerie v salátech získáme rychlý a vydatný pokrm. Střídáním zeleniny dle sezóny získají naše saláty na pestrosti

250 g Ceria, 100 g zelí

50 g cibule,

100 g jiné zeleniny: paprika, mrkev apod.

2 lžíce olej, 1 lžička Mahá koření

sůl , citrónová šťáva

150 g jogurtu nebo kvalitní majonézy

Pracovní postup:

Do horkého oleje vsypeme Mahá koření a krátce prohřejeme, Abychom zabránili spálení koření přidáme trochu studeného oleje, čímž se teplota koření s horkým olejem sníží, nebo vlijeme horký olej do jiné nádoby. Cibuli nakrájíme na kostičky a smícháme se studeným olejem, necháme působit alespoň 5 minut, tím odstraníme štiplavou chuť cibule v salátu.

Cerii nakrájíme na nudličky a buď použijeme přímo nebo opečeme na oleji, čímž získáme její výraznější chuť. Zelí /mrkev/ nastrouháme na struhadle, promícháme se solí a důkladně promícháme, až zelí zkřehne a pustí šťávu. Ostatní zeleninu nakrájíme na kostičky. Vše smícháme, dochutíme citrónovou šťávou a necháme odležet.

V létě, kdy je dostatek paprik a rajčat připravujeme tento salát s touto zeleninou, v zimních měsících použijeme mrkev a celer nebo jakoukoli jinou zeleninu, která je v tuto dobu vhodnější, ale i levnější. Mražená kukuřice salát barevně zpestří , ale není nezbytně nutné ji do salátu použít. Salát necháme v chladu odležet a podáváme s pečivem.