Zpět na recepty |
Mahá salát s Cerií Využíváním Cerie v salátech získáme rychlý a vydatný pokrm. Střídáním zeleniny dle sezóny získají naše saláty na pestrosti 250 g Ceria, 100 g zelí 50 g cibule, 100 g jiné zeleniny: paprika, mrkev apod. 2 lžíce olej, 1 lžička Mahá koření sůl , citrónová šťáva 150 g jogurtu nebo kvalitní majonézy Pracovní postup: Do horkého oleje vsypeme Mahá koření a krátce prohřejeme, Abychom zabránili spálení koření přidáme trochu studeného oleje, čímž se teplota koření s horkým olejem sníží, nebo vlijeme horký olej do jiné nádoby. Cibuli nakrájíme na kostičky a smícháme se studeným olejem, necháme působit alespoň 5 minut, tím odstraníme štiplavou chuť cibule v salátu. Cerii nakrájíme na nudličky a buď použijeme přímo nebo opečeme na oleji, čímž získáme její výraznější chuť. Zelí /mrkev/ nastrouháme na struhadle, promícháme se solí a důkladně promícháme, až zelí zkřehne a pustí šťávu. Ostatní zeleninu nakrájíme na kostičky. Vše smícháme, dochutíme citrónovou šťávou a necháme odležet. V létě, kdy je dostatek paprik a rajčat připravujeme tento salát s touto zeleninou, v zimních měsících použijeme mrkev a celer nebo jakoukoli jinou zeleninu, která je v tuto dobu vhodnější, ale i levnější. Mražená kukuřice salát barevně zpestří , ale není nezbytně nutné ji do salátu použít. Salát necháme v chladu odležet a podáváme s pečivem. |