V Tibetu a okolí se campa dělá z ječmene, másla ( uvádí se žluklé máslo ?..), čaje a soli.
V našem pásmu používáme na campu pšenici, přepuštěné máslo - ghí, černý čaj a sůl.
Příprava:
Uvaříme klasický černý čaj a upražíme pšenici na pánvi se silným dnem. Může být i smaltovaný hrnec na litinové plotýnce. Pšenice by za častého míchání měla začít trochu poskakovat, zavonět, ale nepřipálit se. (Měla by se trochu zakulatit rozdíl mezi obr.1 a 3.)
Po vychladnutí pšenici semeleme na mouku. Může být i hrubá. Do ní vložíme lžíci másla nebo ghí, přidáme špetku soli a lehce postupně zaléváme čajem. Lžičkou promícháme a vytvoříme tužší hmotu. Čaj naléváme postupně tak, aby nevznikla kašovitá hmota.
Rukou dotvarujeme do kuličky velikosti vlašského ořechu.
Jestliže se campa příliš lepí, je v ní moc čaje, je-li sypká a nepojí se, je tam málo čaje nebo ghí. Při přípravě je vhodné použít vlastní intuici.
Jíme se zeleninou nebo jen tak zapijíme čajem. Jídlo je velice jednoduché, rychlé a syté. Ideální je konzumovat čerstvě upražené a pomleté obilí, které má nejvíce energie.
Jídlo je velice vyvážené a poznáte, že není třeba se dojídat sladkým, slaným, hořkým, kyselým a palivým jídlem ...